Napadi na muslimane u Americi

Općenito govoreći, zločini iz mržnje protiv muslimana u SAD-u su u opadanju.

Muslimani obavljaju molitvu ispred Trump Towera u New Yorku (EPA)

Albuquerquea je najveći grad u Novom Meksiku, s najvećim brojem muslimana u toj saveznoj državi. Četvoro njih je ubijeno u proteklih devet mjeseci. Poslednja žrtva je ubijena u petak navečer, u pucnjavi iz zasjede. Policija je u subotu rekla da je žrtva posljednjeg ubojstva musliman iz južne Azije za kojeg se vjeruje da je bio u srednjim 20-im godinama.

Dvojica muškaraca – Muhammed Afzaal Hussain, 27, i Aftab Hussein, 41 – ubijeni su prošli tjedan, a obojica su bili iz Pakistana i članovi iste džamije. Treći slučaj uključuje ubojstvo Mohammada Ahmadija (62), muslimana južnoazijskog podrijetla, u studenome.

Još uvijek  se pokušava utvrditi postoje li veze, a vlasti su priopćile da još ne mogu reći jesu li pucnjave bile zločini iz mržnje dok ne identificiraju osumnjičenika i utvrde motiv.

Predsjednik Biden solidaran s američkim muslimanima

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je solidarnost s muslimanskom zajednicom nakon što je u Albuquerqueu u New Mexicu ubijen četvrti musliman. Biden je na Twitteru objavio da je ljut i tužan zbog tih ubistava.

“Ljut sam i tužan zbog užasnih ubojstava četvorice muslimana u Albuquerqueu”, napisao je predsjednik Biden u tvitu. “Dok čekamo potpunu istragu, moje molitve su s obiteljima žrtava, a moja administracija čvrsto stoji uz muslimansku zajednicu. Ovim napadima punim mržnje nema mjesta u Americi.”

Strah među ljudima

Prošle godine, Islamski centar u Albuquerqueu se suočio s pokušajem podmetanja požara od strane žene za koju policija kaže da je zapalila tri požara na igralištu džamije i jedan požar na glavnom ulazu u džamiju. Nitko nije ozlijeđen, a žena je uhićena i optužena za podmetanje požara. Slučaj je u tijeku.

Građani muslimanske vjere boje se izaći na ulicu, čak ispred svoje kuće da zaliju cvijeće.

“Djeca mi ne dopuštaju da izađem iz kuće”, kaže Muhammad Imtiaz Hussain čiji je mlađi brat Muhammad Afzaal Hussain smrtno stradao prije sedam dana, samo nekoliko ulica dalje.

Policija iz Albuquerquea i FBI pozvali su javnost za pomoć u pronalaženju ubojice ili ubojica – u nedjelju su vlasti opisale vozilo od interesa, tamni Volkswagen s četvera vrata. Jedan član koji je pohađao Islamski centar u Novom Meksiku, istu džamiju kao i sve četiri žrtve, rekao je da se možda nikada neće vratiti, navodeći kao razlog strah da ne postane “mamac”.

Islamski centar uputio je svojih gotovo 2,500 članova da ostanu kod kuće koliko god mogu, da koriste “lanac prijatelja” kada izlaze i da se suzdrže se od nepotrebnih kontakata s ljudima.

Druge zajednice u gradu pružaju muslimanima potporu, ali među njima vlada osjećaj “beznađa i očaja”.

“Pazim na leđa i ulazim u auto. Promatram sve oko sebe”, kaže jedan od njih. “Ne znaš prate li te iz džamije, promatraju li ljude kako ulaze i izlaze iz džamije i slijede ih negdje drugdje.”

Zločini iz mržnje

Općenito govoreći, zločini iz mržnje protiv muslimana u Sjedinjenim Državama su u opadanju, broj prijavljenih zločina iz mržnje protiv muslimana bio je manji u 2020. nego bilo koje godine od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine.

No, zločini iz mržnje i dalje izazivaju zabrinutost: porasli su za više od 20 posto u 2021. i još 4,7 posto u prvoj polovici 2022. godine, kaže Brian Levin, profesor pravnog fakulteta iz San Bernandina i direktor centra za izučavanje mržnje i ektremizma te dodaje: “temeljni antimuslimanski stavovi” su sveprisutni i ponovno izbijaju na površinu u vrijeme ekonomskih ili političkih kriza.

Treba kazati da se u Sjedinjenim Državama najviše zločina iz mržnje, kada su u pitanju pripadnici određene religije, počini prema Židovima, židovskim organizacijama i bogomoljama. Najviše se zločina iz mržnje počini na rasnoj osnovi i na njih otpada 62 posto – podaci su FBI-a. Zločini zbog vjerske pripadnosti čine 13,3 posto od ukupnog broja zločina iz mržnje. Samo je u New Yorku u 2021. godini zabilježen porast od 207 posto u broju zločina počinjenih nad Židovima, odnosno židovskim vjerskim objektima. Znatno je povećan i broj napada na pripadnike azijatske zajednice od početka pandemije, zato što je COVID-19 potekao iz Kine.

Antimuslimansko raspoloženje ojačalo je tijekom izbornog ciklusa 2016, kada su islamofobni zločini iz mržnje ponovno porasli. Kada je Donald Trump bio predsjednik islamofobija je uzela maha, a on je, kao američki predsjednik, svojim zapaljivim izjavama često pozivao Amerikance na islamofobiju.

Izgradnja zajednice i borba protiv diskriminacije

Unatoč naporima nekih desničarskih organizacija da naprosto “uguše” muslimansku populaciju, muslimani su nastavili rasti i napredovati u SAD-u. Polako su stekli zastupljenost u vladi, na američkoj televiziji i prisutnost u javnoj sferi diljem zemlje. Ako pogledate područje Detroita i doprinose koje imigranti iz muslimanskog svijeta daju društvu i gospodarstvu vidite da su temelj i okosnica mnogih lokalnih poslovnih projekata.

Godine 2007. izabran je prvi muslimanski član Kongresa, zastupnik Keith Ellison, demokrata iz Minnesote. Glasači su 2018. godine izabrali prve muslimanke koje su u Kongresu: demokratske zastupnice Ilhan Omar i Rashidu Tlaib.

Muslimanska populacija u SAD-u nastavlja rasti i narasla je na 3,85 milijuna ljudi u 2020. godini, prema Pew Research Centeru, a u posljednjih 20 godina ima sve više džamija u Americi.

Cooperative Congregational Studies Partnership je 2000. godine pronašao 1,209 džamija u SAD-u – a taj se broj više nego udvostručio 2020. godine, kada su istraživači ustanovili da ima najmanje 2,769 džamija.

Islam je u zapadnom svijetu često viđen u negativnom svjetlu, a obrazovanje je prvi i najvažniji  prvi korak u oslobađanju vjere i vjernika od ove stigme. Islamske oznake, dućani s halal robom, centri, škole … sve su vidljiviji u Americi što je dobro, jer ako nema vidljivih znakova nečije prisutnosti u društvu onda se stvaraju razne teorije zavjera prema određenoj skupini građana.

Izvor: Al Jazeera