Uspješne bh. priče: AJB DOC@Konjic

Konjička publika će i ove godine imati priliku pogledati dokumentarne filmove domaće produkcije koji su prikazani na AJB DOC-u.

U sklopu Konjičkog kulturnog ljeta će i ove godine biti održan program AJB DOC@Konjic (Armin Durgut / PIXSELL)

U želji da obogati kulturnu ponudu Konjica, Benjamin Mušinović i njegov tim iz Centra za kulturu “Narodni univerzitet” Konjic iz godine u godinu, kroz manifestacije koje organiziraju, publici nude sve bogatiji i kvalitetniji sadržaj.

Zahvaljujući njihovom angažmanu i predanom radu, konjička publika ima priliku, između ostalog, uživati u bogatom sadržaju Konjičkog kulturnog ljeta u sklopu kojeg će i ove godine biti održan program AJB DOC@Konjic, koji se realizira u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

„Razmišljao sam kako bi bilo lijepo i važno da se lokalna kulturna scena osnaži programom dokumentarnog festivala, koji se održava u samo 40 minuta udaljenom nam glavnom gradu“, priča Mušinović.

„Teme koje provejavaju na repertoaru AJB DOC-a senzibilizirane su za život običnog čovjeka, a i mi smo prirodni, normalni i skromni ljudi, imamo empatiju prema dugom i drugačijem. Organizatorima hvala za razumjevanje jer su pozitivno odgovorili te ćemo imati projekcije dva filma u sklopu programa AJB DOC@Konjic“, dodaje.

AJB DOC@Konjic

Tako će publika Konjičkog kulturnog ljeta 8. augusta u 20:30 sati imati priliku pogledati film Slike iz života bosanskohercegovačkog filma Mustafe Mustafića koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma.

Samo dan kasnije, 9. augusta, također u 20:30 sati, na repertoaru je film Posljednja krava u selu Kenana Kulenovića koji ne krije sreću što „konačno ima priliku upoznati konjičku publiku“.

„Jednostavno volim Konjic, još od Zuke Džumhura, mislim da je odatle ta ljubav, a uvijek samo prođem kroz taj grad i uvijek mi ostane ‘ah’, ono da mi je da ostanem koji dan tu, da ga obiđem i upoznam. Tako da sam sretan što sada imam priliku za to, a uz to sam čuo i sve najbolje o ekipi koja vodi Konjičko kulturno ljeto“, kaže Kulenović.

Kulenović: Sretan sam što ću konačno upoznati konjičku publiku (AJB DOC)

Ovie filmove domaće produkcije konjička publika gledat će u Ljetnom kinu, pod otvorenim nebom, a nakon projekcije bit će upriličen razgovor  publike s autorima (Q&A).

Priznanje domaćim autorima

Mušinović podsjeća da je jedna od najvažnijih djelatnosti „Narodnog univerziteta“ – kinoprikazivačka, naglašavajući da su mnogo radili na projektu obnavljanja kinoopreme.

„Stekli smo nivo da možemo predstaviti aktuelnosti svjetske kinematografije. Surađujemo sa najznačajnijim distributerima, ali se istovremeno trudimo da odamo priznanje domaćim filmskim autorima koji su svojim nagradima i uspjesima internacionalizirali bh. kulturnu scenu“, kaže Mušinović.

Dodaje kako im je želja da Konjic, zbog blizine Sarajeva i Mostara, pozicioniraju kao „značajnu poveznicu najuspješnijih bosanskohercegovačkih priča“.

„AJB DOC je najvažnija priča, jer u vremenu Konjičkog kulturnog ljeta, u susret svom novom izdanju, otvara nove perspektive mladim kreativnim autorima, pruža im šansu, kroz nove praktične medije, za edukaciju, otvara nove horizonte u kojima možete danas doći do saznanja o svim životnim aktuelnostima i najintimnijim, a tako važnim pričama iz čitavog svijeta“, ističe.

Budući izgled Ljetnog kina (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje kako primarnu zadaću i misiju dobrog filmskog ostvarenja vidi u AJBDOC konceptu.

„Tu su na najbolji način jasno detektovani svi stvarni problemi. AJB DOC je istinski prozor u svijet u kojem se uveliko skriva i selektuje stvarnost i istina“, kaže Mušinović, naglašavajući značaj programa AJBDOC@Konjic.

Filmovi pod otvorenim nebom

Nakon AJBDOC@Konjic programa, publika Konjičkog kulturnog ljeta će u Ljetnom kinu, pod otvorenim nebom, imati priliku pogledati premijere filmova Bullet Train Davida Leitcha, Nope Jordana Peelea, Seal Team Benjamina Cavella i Beast Baltasara Kormákura.

„Završili smo projektnu dokumentaciju za sanaciju, rekonstrukciju i nabavku light i sound kinoopreme Ljetnog kina ‘Narodnog univerziteta’ Konjic, jedinstvenog open aira, amfitetralnog prostora u BIH, pa čak mislim i u regiji za najljepša iskustva u umjetnosti: operskih, teatarskih, koncertnih, a posebno kinosadržaja“, kaže Mušinović.

„U skoroj budućnosti nadamo se da ćemo pomenuti ambijent osvježiti, obnoviti i vratiti mu najvažnije – njegovu publiku koja će tokom Konjičkog kulturnog ljeta pod zvjezdanim nebom živjeti i uživati umjetnost i svjedočiti najkvalitetnijim kulturno-edukativnim programima“, zaključuje Mušinović.

Izvor: Al Jazeera