Rizik za zdravlje: Sve više djece koristi elektronske cigarete

Elektronske cigarete daleko su od bezopasnih, iako se često pokušava prikazati drugačije, jer sadrže štetne komponente, no zarada je očigledno važnija od zdravlja djece, upozoravaju stručnjaci.

Roditelji su svjesni da su djeca u prilici kupiti e-cigarete na ulici, bez ikakve provjere, ali tu ne mogu učiniti mnogo sami, kaže Merima Bećarević iz Udruženja Vijeće roditelja Kantona Sarajevo (EPA - Ilustracija)

Grupa dječaka i djevojčica uzrasta od 10 do 14 godina razgovara o elektronskim cigaretama, dok sjedi u jednom sarajevskom naselju, ohrabrujući jedni druge da te cigarete nisu štetne čak i za njih mališane, što je suprotno od mišljenja ljekara.

„Ne mislimo da je to problem, jer ove cigarete ne sadrže nikotin. Osim toga, i druga djeca iz naše škole koriste elektronske cigarete“.

Grupa je bila i veća, ali nakon što su roditelji saznali da su konzumirali elektronske cigarete, neki su dobili zabranu izlaska u grad.

„Kupili smo elektronsku cigaretu u trgovini pored škole. Trgovkinja koja radi pokazala nam je kako se koristi“, rekao je Al Jazeeri 12-godišnji dječak.

Prodaja cigareta uz škole

Deseci nargila barova koji se otvaraju tik uz osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini predstavljaju problem u zemlji, povećavajući rizik i od oboljenja i od nasilja nad školarcima. Problem je posljednjih godina usložnjen pojavom elektronskih cigareta, koje su školarcima također lako dostupne, izlažući ih novim zdravstvenim rizicima.

Dr. Aida Forto, specijalista pulmolog, kaže da su elektronske cigarete daleko od bezopasnih, kako se često pokušava prikazati, jer sadrže štetne komponente koje se nalaze i u tradicionalnim cigaretama.

„E-cigarete povezane su s povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih, kao i drugih bolesti“, rekla je dr. Forto Al Jazeeri.

Pozivajući se na voditelja istraživanja Irfana Rahmana, naučnika iz medicinskog centra univerziteta Rochester u državi New York, Forto kaže da su naučnici ispitali šta se događa s monocitima, vrsti bijelih krvnih stanica, nakon što su izložene aromatizirajućim hemikalijama koje se koriste u popularnim tekućinama za e-cigarete, dolazeći do poražavajući podataka. Nijedna od ispitanih tekućina nije sadržavala nikotin, no čini se da su aromatizirajuće hemikalije izazivale porast biomarkera koji pokazuju upalu i oštećenje tkiva, a mnoge od njih izazivale su odumiranje stanica. Tokom vremena ta vrsta staničnog oštećenja može voditi u široki raspon plućnih problema uključujući fibrozu, hronični opstruktivni plućni poremećaj i astmu.

“Čak i kad su aromatizirajući sastojci smatrani sigurnima za jedenje, nisu sigurni za udisanje”, rekla je Forto, pozivajući se na istu studiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predložila je ranije zabranu upotrebe elektronskih cigareta u zatvorenim prostorijama, kao i zabranu njihovog reklamiranja i prodaje maloljetnicima.

WHO je apelovala da se usvoji serija “regulatornih opcija”, uključujući zabranu da proizvođači elektronskih cigareta ukazuju na njihove zdravstvene prednosti, poput tvrdnje da će pomoći ljudima da ostave pušenje – dok to ne potvrde uvjerljivim naučnim dokazima.

Upozorenje WHO-a

U izvještaju WHO-a objavljenom u julu prošle godine stoji da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa.

Prema Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje licima mlađim od 18 godina. Takav zakon, međutim, trgovci vrlo često krše, stavljajući zaradu iznad zdravlja djece.

Merima Bećarević iz Udruženja Vijeće roditelja Kantona Sarajevo rekla je da su roditelji svjesni kako su djeca u prilici svakodnevno kupiti e-cigarete na ulici, bez ikakve provjere, ali da taj problem ne mogu riješiti sami.

„Sistem je taj koji bi se trebao boriti protiv problema“, rekla je Bećarević.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada