Johnsonov pad: Zabave u uredu, prijatelj napasnik i neispunjena obećanja

Mnogi zastupnici i konzervativni političari napustili su britanskog premijera Borisa Johnsona, tražeći da odmah ode sa dužnosti.

epa10056593 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson speaks during a news conference inside 10 Downing Street in London, Britain, 12 March 2020 (reissued 07 July 2022). On 07 July 2022 British Prime Minister Boris Johnson is to resign as Conservative Party leader following the resignation of more than 50 minister of his cabinet. A new Tory party leader will be elected during the Conservative Party Conference in autumn 2022. EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Piše: Sayid Ahmed al-Khidr

Činilo se da su stvari pod kontrolom u Downing Streetu sve do srijede poslijepodne, kada su britanski ministri finansija i zdravstva Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli ostavke. Mnogi su ih slijedili u tome, a onda je u roku od 24 sata 38 članova britanske vlade dalo ostavke.

Osim ministara, mnogi zastupnici i konzervativni političari napustili su premijera Borisa Johnsona, tražeći da odmah napusti dužnost. Smatrali su kako više nije kredibilan voditi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Johnson, koji je dijelom turskog porijekla i ima američko državljanstvo, otisnuo se iz svijeta novinarstva u politiku. Prethodno je obavljao dužnost gradonačelnika Londona i ministra vanjskih poslova, a također je i arhitekt britanskog izlaska iz Evropske unije.

Kada su u srijedu porasli pritisci na njega, 50-godišnji lider je iskoristio svoju političku snagu i ignorirao promjene koje su se brzo dešavale. Istaknuo je da neće odstupiti s vlasti i odbio je provođenje prijevremenih izbora.

Johnson, koji je opisan kao umišljen i ekscentričan, rekao je da je ovo pravo vrijeme da obavlja dužnost i nastavi rad u vladi kako bi služio ljudima koji su mu dali veliko povjerenje na izborima 2019.

Međutim, ovaj političar nije mogao izdržati više ni dan; Johnson se u četvrtak pojavio ispred svog ureda u pratnji supruge i skupine službenika koji su ostali uz njega kako bi obznanio svoju ostavku na mjesto predsjednika vladajuće stranke. Dok je govorio, u pozadini su se mogli čuti zvižduci i negodovanje okupljenih.

U očima političara i novinara nije bilo dovoljno da ovaj čovjek prizna poraz i ode s vlasti, već se morao ispričati narodu i izraziti kajanje za pogreške i afere koje su ga pratile i gurale u propast.

A kakvi su to skandali i greške?

Boca vina u uredu

Početkom ove godine britanski mediji su objavili fotografije Borisa Johnsona tokom zabave u vladinom uredu s bocom vina pored sebe, što je izgledalo kao novogodišnja zabava kojoj su prisustvovale četiri osobe.

Ta fotografija datira iz 2020. godine, u vrijeme dok su u zemlji bile na snazi mjere predostrožnosti protiv korona virusa, a koje je uveo sam premijer. U skladu s tim mjerama bilo je zabranjeno organiziranje zabava.

Odmah su uslijedili pozivi Borisu Johnsonu da se ispriča i podnese ostavku na svoju funkciju, jer u demokratskim zemljama nije prihvatljivo da premijer krši zakon i traži od naroda da ga poštuje.

Policija je pokrenula istrage o zabavama koje je Johnson navodno organizirao u vladinom uredu tokom karantene. Na kraju je morao platiti novčanu kaznu, čime je postao prvi britanski premijer kojeg je policija kaznila zbog kršenja zakona.

U članku u Daily Telegraphu, konzervativni zastupnik Nick Gibb je rekao da bi Boris Johnson trebao odmah dati ostavku.

Međutim, Johnson je odbio podnijeti ostavku, izrazivši svoje “žaljenje” u parlamentu. “Razumijem to i popravit ću stvari u Downing Streetu. Da, može nam se vjerovati da ćemo to postići”, rekao je.

Pusta obećanja

Kada je Johnson prije tri godine došao na vlast, obećao je Britancima da će im donijeti mnogo novca i radnih mjesta upravljajući izlaskom svoje zemlje iz Evropske unije.

Međutim, stvari su trenutno daleko od tih obećanja. Milioni Britanaca se sada suočavaju s najgorim padom životnog standarda od 1950-ih, opterećeni velikim rastom cijena energije kao posljedica rata u Ukrajini.

Prije nekoliko dana jedan veliki istraživački centar je izjavio da je pad britanskog BDP-a od 5,2 posto uglavnom posljedica izlaska Britanije iz Evropske unije.

U svom izvještaju za list Independent, Adam Forrest je naveo da je Brexit u velikoj mjeri odgovoran za milijarde izgubljene u trgovini i poreznim prihodima posljednjih godina, pozivajući se na novu studiju koju su proveli vodeći ekonomisti.

Očekuje se da će britanska ekonomija biti najslabija među velikim zemljama 2023. godine, nakon Rusije.

Stopa inflacije u Britaniji skočila je na devet posto u aprilu, što je najviša razina u 40 godina. Također, cijene rastu brže od plaća, što negativno utječe na životni standard.

Banka Engleske očekuje da će inflacija dosegnuti vrhunac od 10,25 posto u oktobru kada će računi za energiju ponovno porasti, što će biti mnogo brže od rasta prosječnih plaća.

Banka, također, predviđa da će cijene energije ostati više nego što su bile prije pandemije, barem do kraja 2024. godine, te da će ekonomski rast ostati jedva iznad nule. To znači da prosječna kućanstva vjerojatno neće doživjeti značajno smanjenje finansijskih pritisaka s kojima se suočavaju.

Helen Dudney (53), koja radi za prava potrošača, kaže: “Bilo je krajnje vrijeme, zar ne? Poznajete li nekog ko je toliko arogantan, neuk i živi u zabludi?”, misleći  na Borisa Johnsona.

Lobby Akinnola, iz grupe ožalošćenih porodica koje se bore za pravdu zbog gubitka voljenih osoba uslijed pandemije COVID-19,  kaže da je “nasljeđe Borisa Johnsona smrt gotovo 200.000 Britanaca za vrijeme njegove vladavine.”

“Dok će Johnson pisati kolumne za novine i zarađivati ogromne svote novca da bi držao govore nakon večera, ništa se neće promijeniti za porodice poput moje koje su rastrgane zbog njegovih postupaka”, kazala je.

Pogrešan čovjek

Dok se premijer Ujedinjenog Kraljevstva bavio ekonomskim problemima zemlje i pokušavao se oporaviti od skandala organiziranja zabava u uredu, isplivao je još jedan slučaj koji je na kraju podigao veliku buku na britanskoj sceni.

Ova afera se odnosi na političara i zastupnika Chrisa Pinchera, kojeg je Johnson u januaru imenovao da obavlja ulogu održavanja discipline u Konzervativnoj stranci i činilo se da uživa njegovo povjerenje.

Međutim, Pincher nije bio kompetentan da preuzme odgovornost za javne poslove, budući da je ranije bio umiješan u afere zbog “nedoličnog ponašanja”. Sunday Times je izvijestio da je pipkao člana parlamenta u kafeteriji u Donjem domu u 2017. godine.

Britanska štampa je ubrzo objavila izvještaje o Pincherovoj umiješanosti u nekoliko seksualnih skandala, zbog čega je dao ostavku na položaj koji mu je povjerio premijer, s tim da se nije odrekao članstva u parlamentu.

Ova priča nije bila skandal samo za Pinchera, jer su se pojavili i drugi detalji koji su pokazali da je Johnson bio svjestan umiješanosti svog prijatelja u nedolično ponašanje, ali ga je ipak izabrao da preuzme odgovornost za disciplinu u vladajućoj stranci.

Kabinet je isprva zanijekao da je Johnson bio upoznat s prethodnim optužbama protiv Pinchera, ali su svjedočanstva vladinih dužnosnika pokazala suprotno. Johnson se brzo ispričao i priznao da je pogriješio izabravši neprikladnu osobu da preuzme dužnost.

Konzervativci su od tog trenutka raskrstili s Johnsonom rekavši da više ne mogu braniti premijerove laži i skandale. Slučaj Pincher bio je kap koja je prelila čašu i označila kraj političara koji je počeo snažno, a završio okružen skandalima.

Zapravo, skandali nisu bili ništa novo za Johnsona. Kada su ga 2004. godine upitali o njegovoj aferi s novinarkom časopisa The Spectator Petronellom Wyatt, odgovorio je da je to “glupost”.

Johnson je u to vrijeme bio oženjen i otac četvero djece te je uživao veliko povjerenje među konzervativcima, a njegova laž je razotkrivena kada je novinarkina majka otkrila da joj je kći trudna i da je imala pobačaj.

Izvor: Al Jazeera