Ezan, dokaz pripadnosti muslimana Minneapolisu

Iako je javno emitiranje poziva na molitvu uobičajeno za države gdje su muslimani većina, Minneapolis je prvi veći grad SAD-a koji je to dozvolio tokom cijele godine.

Do sada se muslimanski poziv na molitvu uglavnom mogao čuti tokom ramazana (AP)

Pastorica Jane Buckley-Farlee nedavno je prolazila Cedar-Riversideom, dijelom Minneapolisa gdje se nalazi njena crkva, kada se začula neočekivana pjesma.

“Čula sam muziku koja je nekako zvučala nebeski“, kazala je za Al Jazeeru. U početku nije znala o čemu je riječ, ali je nekoliko trenutaka kasnije shvatila da je to ezan, odnosno muslimanski poziv na molitvu.

“Odzvanjao je među svim zgradama, ali je i dalje ga bilo teško čuti zbog saobraćaja. No, nagnao me je da se osmjehnem. Stala sam, slušala i smješkala sam se. Mora da sam izgledala smiješno, ali je taj zvuk bio nježan i prekrasan“, govori dalje.

Iako je javno emitiranje ezana uobičajeno za države gdje su muslimani većina, Minneapolis je nedavno postao prvi veći grad Sjedinjenih Američkih Država koji ga je dozvolio tokom cijele godine poslije usvajanja rezolucije na Gradskom vijeću u martu. Sada hiljade muslimana koji žive tu, od kojih su mnogi somalski imigrantih čuju muslimanski poziv na molitvu – i to ne samo tokom svetog mjeseca ramazana.

Prilika i za širu zajednicu

Jamal Osman, član muslimanskog tročlanog kluba gradskog vijeća koji je predložio rezoluciju, izjavio je kako je bila “prekrasna čast, prvo priznanje ramazana od strane Grada, te priznanje da poziv na molitvu može biti emitiran u Minneapolisu“.

Džamija Dar Al-Hijrah u Cedar-Riversideu, domu mnogih somalskih i istočnoafričkih migranata i njihovih potomaka, od 2020. je tokom ramazana emitirala ezan, a sada se i ostale pripremaju da to rade tokom cijele godine. U Islamskom centru Abubakar as-Saddique, nedaleko od središta grada, ezan će se začuti prije kraja septembra, kaže izvršni direktor Abdullahi Farah.

“Želimo poštivati društvo i čuti reakcije prije konačne odluke“, ističe Farah i dodaje kako centar u narednim sedmicama planira savjetovanje sa zajednicom.

Pošto je pet dnevnih poziva na molitvu zasnovano na izlasku i zalasku sunca, najraniji i najkasniji će vjerovatno ostati interni tokom većine godine, dodaje, kao i to da će glasnoća ezana biti približno jednaka zvonu crkvenih zvona – moći će se čuti, ali neće remetiti život u susjedstvu.

“Ovo je izvrsna prilika da dopremo do susjeda i šire zajednice, ali u prvom i najvažnijem redu je prilika za nas kao muslimane. Podsjeća nas na domovinu, podsjeća nas i na to da ovdje pripadamo. Podsjeća nas da ne skrivamo vjeru. Na neki način jača naše samopouzdanje i osjećaj pripadnosti zajednici“, za Al Jazeeru kaže imam Mowlid Ali.

Mostovi među zajednicama

Kada se posmatra šira zajednica, svakodnevno emitiranje ezana će omogućiti pripadnicima raznih vjera i porijekla da “spoznaju ovu prekrasnu pjesmu i njeno značenje“, ističe Ali.

“To je način pozivanja ljudi da dođu u džamiju jer u Kur'anu postoji dio gdje se kaže ‘dođi na molitvu, dođi do uspjeha’. To je poziv susjedstvu i javnosti da zaista dođu u džamiju i upoznaju muslimansku zajednicu“, dodaje.

AJ Awed, koji pomaže razvoju politika i programskih strategija za lokalno udruženje Vijeća zajednice Cedar-Riverside, rekao je kako je nedavna rezolucija ispunjenje kampanje koju je najavio Osman.

“Ovakvi napori su uvijek od koristi. Oni grade mostove između zajednica uz razumijevanje, kao i osjećaj pripadnosti kada se vaše vlastite kulturne i vjerske vrijednosti na taj način poštivaju“, kazao je Awed za Al Jazeeru.

Dodao je kako je do sada ova inicijativa od zajednice dobila samo pozitivne reakcije.

“Naša zajednica je, uglavnom, veoma tolerantna i prihvaća nove stvari. A ezan nije ni toliko glasan – dovoljno je glasan za neposrednu blizinu džamije“, govori Awed.

Buckley-Farlee je kazala kako smatra da ezan ima umirujući zvuk.

“Mislim da je to odlično. Cijenim jako što ga čujem jer me podsjeća na to koliko je Bog velik – da svi imamo različite poglede kada pokušavamo spoznati kako sva ova situacija s Bogom se razvija… Zaista je odlično kada vas svaki dan na to podsjete. A znam da zaista dirne muslimane kada se začuje u susjedstvu. Ponovo se osjećaju kao kući i da su ovdje dobrodošli i sigurni – sve su to dobre stvari“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera