Zašto iz Srbije ni ove godine nema organizovanog odlaska na hadž

Zbog nepostojanja jedinstvene državne islamske zajednice, a nakon odluke Saudijske Arabije da se onemogući agencijama organizovanje, muslimani Srbije ostali su uskraćeni odlaska na hadž.

Ove godine iz Srbije nema organizovanog odlaska vjertnika na hadž (Reuters)

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Ove godine iz Srbije nema organizovanog odlaska u Saudijsku Arabiju na hadž. Kako se moglo desiti da se muslimani te balkanske zemlje dovedu u situaciju da ne postoji organizovani odlazak u najsvetija mjesta islama Meku i Medinu posebno je pitanje, a tragajući za odgovorom obratili smo se najpozvanijim ljudima u dvije islamske zajednice registrovane u zemlji.

Najjednostavnije rečeno, za stanje u kojem su se našli muslimani Srbije najodgovornije je saudijsko Ministarstvo za hadž, koje je, samo mjesec dana prije početka ovogodišnjeg hodočašća, promijenilo pravila dolaska kojima je preferiralo online prijavljivanje na pojedinačnom nivou u odnosu na odabiranje organizatora koji u institucionalnom smislu predstavlja jednu zemlju.

S obzirom da je Srbija zemlja u kojoj djeluju dvije, paralelne, islamske zajednice i da su teret organizovanja hadžijskog putovanja, do sada, obavljale turističke/putničke agencije jasno je da su nakon ukidanja mogućnosti agencijama da se bave organizovanjem putovanja na hadž muslimani te zemlje ostali uskraćeni za jedinstveno vjersko putovanje. Kvota, kako kažu sagovornici Al Jazeere Balkans, od 320 mjesta za Srbiju ostaje neispunjena.

Reforme Ministarstva za hadž

Direktor ureda za hadž Islamske zajednice Srbije Muhamed ef. Demirović objašnjava da je začetnik „konfuzije“ saudijsko Ministarstvo za hadž koje je ove godine pokrenulo reforme u organizovanju putovanja na hadž.

„Kod Saudijske Arabije postoje dva nivoa organizatora. Jedan je agencija za organizacija hadža, a drugi su zvanične državne ustanove za odlazak na hadž sa određene teritorije ili države. Mi u Srbiji imamo tri registrovane agencije za odlazak na hadž, a nemamo ni jednu ustanovu registrovanu kao organizatora hadža, što je slučaj sa većinom evropskih zemalja, gdje živi naša bošnjačka dijaspora. Ono sa čime smo se sreli ove godine jeste da su u Saudijskoj Arabiji, u Ministarstvu za hadž, pokrenuli proces reformi organizacije hadža sa kojim, po njihovoj namjeri, žele da olakšaju proces hadža odnosno da ga u potpunosti prebace na online aplikaciju, gdje bi svaki pojedinac aplicirao pojedinačno i prihvatao određene pakete koje bi mu ponudili“, kaže Demirović.

Rešad ef. Plojović, govoreći za Al Jazeera Balkans kaže kako je Islamska zajednica u Srbiji, odmah nakon što je dobila obavijest o novim pravilima za odlazak na hadž, pokrenula korake da se nađe rješenje za novonastalu situaciju. Nažalost, vremena je bilo malo i muslimani Srbije našli su se u veoma teškoj situaciji.

“Dvije godine, kao i svi ostali u okruženju, bili smo bez hadža, zbog korona virusa i mjera koje su imale za cilj da se sačuva zdravlje ljudi. Ove godine je Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije donijelo odluku da hadž organizirano mogu sprovoditi samo tzv. državni organizatori, gdje su po tom osnovu otpale sve druge organizacije, koje su bile u ranijim godinama uključenje u organizaciju, zapravo organizatori koji su imali status agencije ili turističke agencije. S tim što taj status nisu imale samo turističke agencije nego i islamske zajednice kakva je naša, uključujući određene dijelove islamske zajednice u dijaspori, širom svijeta gdje nije postojao zvanični organizator kao što su mešihati.

Tim povodom, mi smo tražili rješenje obraćali se nadležnim tijelima u Saudijskoj Arabiji, preko ambasade u Sarajevu i Ministarstva za hadž, ali rezultat je da nismo uspjeli napraviti ništa da iznađemo rješenje da se muslimani iz Srbije mogu organizirano uputiti prema Meki i Medini kako bi obavili obrede hadža“, kaže Plojović.

Zbunjujuća odluka

Za efendiju Demirovića odluka saudijskog Ministarstva za hadž je pomalo ishitrena i zbunjujuća, a vjernici koji nisu govornici arapskog jezika i ne poznaju šerijatsko – pravne propise naći će se u veoma nezavidnoj situaciji.

“Zato imamo situaciju da imamo žalbe iz mnogih država iz cijelog svijeta – iz Amerike, evropskih zemalja da je ista situacija i da će se tražiti načini i modeli sa Ministarstvom hadža Saudijske Arabije da ne dođe do primjene njihove namjene u potpunosti, jer će u tom slučaju hadžije sa naših prostora – sa govornih područja koja nisu arapska – naići će na izuzetno velike probleme. U toj situaciji makar ovo što sad imamo informacija značilo bi da će svaki hadžija ići u privatnoj režiji, a to znači da poznaje jezik, šerijatske propise, što nažalost nije slučaj sa većinom naših hadžija“, pojašnjava Demirović.

Razlog zbog čega su se muslimani Srbije ove godine našli u situaciji da iz zemlje nema organizovanog odlaska muslimana na hadž jeste i nepostojanje jedne državne islamske institucije, kaže Rešad ef. Plojović. Po njegovom mišljenju korijen današnjeg problema treba tražiti u osnivanju Islamske zajednice Srbije, paralelne vjerske institucije čije je formiranje 2007. godine podržao politički Beograd.

“Činjenica je da je Mešihat islamske zajednice u Srbiji imao status državnog organizatora za hadž do 2008. godine. Te godine smo taj status izgubili, odnosno taj nam je status uskraćen nakon što je tzv. organizacija Rijaset Srbije aplicirala da joj se dozvoli organizovanje. Podsjećam,  2007. se desilo odvajanje dijela sistema islamske zajednice i formiranje paralelne Islamske zajednice u Srbiji. Zbog njihovog statusa, koje je tada nadležno ministarstvo Republike Srbije prihvatilo kao zvaničnu instituciju, iako po zakonu nije imalo na to pravo jer ne mogu u jednoj državi biti dvije islamske zajednice s istim imenom. Nakon te odluke uslijedile su određene aktivnosti podržane od strane struktura u Beogradu, a čija je posljedica da je Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije ukinulo status državnog organizatora Mešihatu Islamske zajednice i pustilo nas a time dalo mogućnost njima da se hadž organizira posredstvom agencija. Mi smo organizirali agenciju, drugu su oni i tako smo od 2008. do ove, odnosno do prije korone, organizovali hadž“, pojašnjava Plojović.

Dvije zajednice mogući problem

Na pitanje da li je razlog zbog kojega ove godine iz Srbije ne idu vjernici na hadž činjenica da u zemlji djeluju dvije islamske zajednice efendija Demirović odgovara:

“Formalno ove godine ima veze, formalno, ali imamo muslimane iz Evrope, tamo nema dvije islamske zajednice, već postoji sistem agencija i oni su također onemogućeni. Ponavljam, odluka Ministarstva hadža da dogodine onemogući ne samo agencije kao organizacije hadža nego i zvanične ustanove koje su registrovane kod njih kao ustanove za organizovanje hadža i da cjelokupnu organizaciju prebace na Ministarstvo za hadž“, pojašnjava Demirović.

Izvor: Al Jazeera