Je li zdravstvo u BiH spremno za novi val pandemije?

Naredni mjeseci mogu donijeti veći broj novozaraženih i veći priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstvene vlasti u BiH očekuje u septembru novi val korona virusa koji će donijeti veći broj zaraženih (Pixsell)

Pandemija traje već treću godinu i taman kada se činilo da će nestati, podvarijante omikron soja korona virusa brzo se šire Evropom, tako da je proteklih sedmica prijavljeno gotovo tri miliona novih slučajeva zaraze. Upaljeno grlo je sada glavni simptom koji može ukazivati na zarazu korona virusom, podaci su to dobiveni na osnovu onoga što su rekli novozaraženi pacijenti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nadležne institucije i ljekari smatraju da je domaći zdravstveni sistem spreman da se suoči sa novim valom pandemije i širenja podvarijanti korona virusa. Osim tehničke opremljenosti, mnoge zdravstvene ustanove i uposlenici sada imaju značajno iskustvo u borbi protiv tog virusa.

“Pandemija sama po sebi je nešto što se ne dešava često tako da možemo reći generalno da zdravstveni sistemi u svijetu nisu bili dovoljno spremni da se suoče na pravi način sa ovim izazovom. Međutim, u periodu trajanja pandemije puno se toga naučilo o oboljenju, stekla su se mnoga iskustva, suočili smo se sa vrlo teškim oblicima kliničke slike, velikim brojem oboljelih i povećanim brojem smrtnih slučajeva”, kaže dr. Majda Sarihodžić, v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Zdravstveni sistem je spreman

Dodaje kako se pristupilo i provođenju raspoloživih preventivnih mjera koje nisu uvijek bile pozitivno prihvaćene među stanovništvom, kao što su nošenje maski, ograničeno kretanje, zabrane okupljanja, izolacija itd., a od izuzetnog značaja je to što je za vrlo kratko vrijeme sačinjena vakcina kao najefikasnija preventivna mjera.

“S obzirom na stečena iskustva u navedenom periodu za očekivati je da će u nastavku pandemije ili u slučajevima novih epidemija ili pandemija zdravstveni sistemi biti spremniji za suočavanje sa novim izazovima. Sada smo u situaciji da se nalazimo u novom valu pandemije sa dominantno prisutnom omikron varijantom virusa koja je izuzetno zarazna, ima visoku stopu prenosa među populacijom, ali na svu sreću daje blaže oblike kliničke slike što je djelimično i posljedica provedene vakcinacije u svijetu”, ističe dr. Sarihodžić.

Doc. dr. Edin Begić je ljekar u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Kaže da pandemija SARS-CoV-2 predstavlja izazov za zdravstveni sistem, jer je potrebno naći adekvatnu simbiozu između svakodnevnog kliničkog rada određene specijalnosti ili subspecijalnosti i infektivnog agensa, koji može zakomplikovati kliničku sliku pacijenta, te voditi ka komplikaciji koja vodi ka letalnom ishodu.

“Bez obzira na tu činjenicu, sami infektivni agens ne treba biti razlog da svakodnevni klinički rad određene ustanove ne funkcioniše, ali zaista je potrebno međusobno uvažavanje i razumijevanje i medicinskog radnika i pacijenta. To razumijevanje se ogleda u poštivanju epidemioloških mjera, iskrenosti i medicinskog radnika i pacijenta o socio-epidemiološkoj anamnezi, te sprovedenoj imunizaciji, te se na taj način bez obzira i na pojavu novog vala pandemije, svakodnevni klinički rad može održati, što je i imperativno”, smatra dr. Begić.

Kao dr. Sarihodžić, i dr. Begić je stava da je zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine spreman za nastavak pandemije, ali dodaje kako je za uspješno funkcionisanje zdravstvenog sistema neophodno poštivanje odnosa između ljekara i pacijenata.

“Činjenica je da naredni mjeseci mogu donijeti i veći broj novozaraženih, i veći priliv pacijenata ka zdravstvenim ustanovama, ali sama bolest predstavlja već poznati entitet, sa kojim se zdravstveni profesionalci u Bosni i Hercegovini, itekako mogu nositi.”

Slabljenje stečenog imuniteta

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da kontinuirano prate situaciju u vezi pandemije i u skladu sa podacima Javne zdravstvene ustanove Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i izvještajima iz bolnica planiraju aktivnosti.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske od početka pandemije redovno prati epidemiološku situaciju te u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija, naučnih saznanja i karakteristika kretanja COVID-a 19 u Republici Srpskoj, priprema stručna uputstva i preporuke namijenjene zdravstvenim ustanovama i stanovništvu.

Iz Instituta ističu kako su ove aktivnosti kontinuirane i da će se nastaviti i u narednom periodu.

“Teško je prognozirati kako će se pandemija dalje odvijati. Nepouzdanosti prognoza za dalji period doprinosi i činjenica da SARS-CoV-2 i dalje ima nepredvidivu evoluciju, čemu ide u prilog široko rasprostranjena cirkulacija i intenzivni prenos kod ljudi. U ovom trenutku omikron podvarijante BA.4 i BA.5 uzrokuju porast COVID-19 slučajeva te i u narednom periodu očekujemo njihovu cirkulaciju”, kaže dr. Jelena Đaković Dević, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaje kako pojava novih varijanti virusa, koje imaju sposobnost da se brže prenose ili da izbjegavaju prethodno stečeni imunitet, u kombinaciji sa slabljenjem zaštite koja je stečena prirodnom infekcijom ili vakcinacijom, može dovesti u budućnosti do novih talasa tokom kojih dolazi do povećane transmisije virusa i povećanja broja novooboljelih a posljedično i do povećanja hospitalizacija.

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će nastaviti da prati epidemiološku situaciju te u skladu sa istom prilagođavati svoje aktivnosti”, poručuje dr. Đaković Dević.

Kantoni polako uvode mjere

Aktivnosti koje se poduzimaju na kantonalnim nivoima su praćenje epidemiološke situacije, registracija broja novoinficiranih, testiranih, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva, te koordinacija sa federalnim nivoom koji prati situaciju, procjenjuje rizike i donosi preporuke i naredbe koje se prosljeđuju ka kantonima.

“Trenutno su na snazi preporuke koje se odnose na mjere lične higijene i higijene prostora kao i preporuke nošenja zaštitnih maski u prostorima gdje boravi veliki broj osoba, a naročito u zdravstvenim ustanovama”, pojašnjava  dr. Sarihodžić.

Ono na čemu će, kaže, trebati veći angažman jeste vakcinacija, s obzirom da pokrivenost sa dvije doze vakcine u prosjeku iznosi nešto preko 30 posto, odnosno oko sedam posto trećom dozom.

“Preporuka je i da se četvrtom dozom vakcinišu osobe starosti preko 60 godina, te oni koji imaju zdravstveni rizik povezan sa hroničnim oboljenjima. S obzirom da se virus brzo širi, ono što se može očekivati u narednom periodu jeste porast novoinficiranih uzimajući u obzir činjenicu da su godišnji odmori u toku, te da je fluktuacija stanovništva velika. Moguć je i porast hospitalizacija, ali ne očekuju se teže kliničke slike”, kaže dr. Sarihodžić.

Dodaje kako će u skladu sa razvojem situacije na terenu i uz koordinaciju sa federalnim nivoom biti poduzimane odgovarajuće aktivnosti.

Prof. dr. Šekib Sokolović, internista-kardiolog sa Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizma na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kaže da nema razloga za zabrinutost jer se radi o blažem soju korona virusa, koji je takav zahvaljujući sprovedenoj vakcinaciji.

“Novi val neke nove podvarijante omikrona se očekuje u septembru sa mnogo više zaraženih. Ali kažem: radi se o jednoj blagoj kliničkoj slici koja će se javljati kao što se nekad javljala prehlada. Međutim, uvijek ima pojedinačnih slučajeva sa lošim imunitetom gdje se može očekivati teža klinička slika”, kaže dr. Sokolović.

Pojasnio je kako se takvim pacijentima preporučuje lijek Paxlovid, kao što je ovih dana dobio američki predsjednik Joe Biden.

“To je antivirusni lijek koji se uzima pet dana i on prevenira hospitalizaciju i teže kliničke slike. Mi smo imali te lijekove, koje su iz Turske ljudi nabavljali, i jako je efikasan jer sprječava širenje virusa. Najbolja prevencija je vakcinacija, a oko 30 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini je vakcinisano drugom dozom tako da smatram kako zahvaljujući vakcini imamo blage sojeve virusa”, pojašnjava dr. Sokolović.

Izvor: Al Jazeera