Ukrajinske rakete ‘značajno’ smanjuju ruski napadački potencijal

Ukrajina kaže da je ruski napadački potencijal ‘značajno smanjen’ dok Kijev tvrdi da je uništio blizu 30 vojnih lokacija.

Ukrajinske snage ispaljuju M142 raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) na neotkrivenu lokaciju u Ukrajini [Reuters]

Ukrajinski raketni napadi su uništili više od 30 ruskih vojnih logističkih centara tokom proteklih sedmica i značajno su smanjili ruski napadački potencijal, kazao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Glasnogovornik Oleksandr Motuzjanik, u petak je istakao ulogu koju su odigrali raketni sistemi američke proizvodnje HIMARS, jedan od nekoliko tipova dugodometnog oružja koje je Ukrajini osigurao Zapad da bi se borila protiv Rusije.

„U proteklim sedmicama, uništeno je više od 30 neprijateljskih vojnih logističkih lokacija, što za posljedicu ima to da je napadački potencijal ruskih snaga značajno smanjen“, kazao je Motuzjanik na nacionalnoj televiziji.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, zauzela je dio teritroije na jugu Ukrajine i iskoristila je svoju artiljerijsku nadmoć na istoku kako bi postepeno osvajala dijelove teritorije i na kraju zauzela lugansku regiju.

[Al Jazeera]

Ali, visoki ukrajinski general je u četvrtak rekao da Rusija nije zauzela niti „jedan metar“ teritorije  u posljednjoj sedmici i da ukrajinski raketni napadi remete ruske dobavljačke linije, prisilivši Moskvu da drži municiju dalje od linije fronta.

Al Jazeera nije uspjela nezavisno provjeriti tvrdnje ukrajinskih zvaničnika.

HIMARS ima duži domet i precizniji je od ukrajinske artiljerije iz sovjetskog perioda, i omogućava ukrajinskim snagama da pogađaju ruske mete koje su ranije bile nedostižne konvencionalnim oružjem.

Ukrajinski ministar odbrane također je rekao u petak da je Kijev primio prvu pošiljku višestrukih raketnih sistema M270, ne precizirajući koja ih je država poslala.

Rusija je kritikovala SAD i Veliku Britaniju jer pomažu obučiti ukrajinsku vojsku, nazvavši to dijelom „hibridnog ratovanja“ NATO-a protiv Moskve.

Moskva je kazala da je Washington također dao Ukrajini uputstva da joj pomogne upotrijebiti HIMARS.

Kijev je kazao ove sedmice da su ukrajinske snage izvele napade na rusku vojnu infrastrukturu u gradu duboko unutar teritorije koju je okupirala Rusija na jugu Ukrajine.

Borbe u Donjecku

Separatisti koje podržava Moskva u petak su kazali da zatvaraju obruč oko svog narednog cilja – grada Siverska, nakon što su preuzeli kontrolu nad gradovima Lisičansk i Sjeverodonjeck prije dvije sedmice.

Separatistički zvaničnik iz Donjecka Daniil Versonov kazao je da pobunjenički borci „čiste“ istočne okruge Siverska u malim grupama.

U napadu u petak, pogođen je centralni trg u Kramatorsku, važnom gradu i administrativnom centru Donbasa, u kojem su smješteni vijećnica i kulturni centar.

Vlasti kažu da niko nije povrijeđen, budući da se napad desio tokom policijskog sata.

Genja, 72-godišnji stanovnik Kramatorska, opisao je da je sa svog balkona vidio „kako nešto gori usred trga, a potom je eksplodiralo“.

Civili skupljaju svoje stvari iz ruševina nakon što im je kuća napadnuta raketom u Siversku, u Ukrajini [Narciso Contreras, Anadolija]

Iz ruskog Ministarstva odbrane su također kazali da je napad krstarećom raketom na grad Vinicu u četvrtak, u kojem su ubijena 23 civila uključujući i djecu, usmjeren na zgradu u kojoj su se vrhovni zvaničnici iz ukrajinskih oružanih snaga sastajali sa stranim dobavljačima oružja.

Ukrajina poriče da je pogođena bilo kakva vojna meta, i tvrdi da je u napadu pogođen kulturni centar koji su koristili penzionisani veterani i da su ubijeni samo civili.

Preminuo zarobljeni humanitarni radnik

Isto tako u petak, zvaničnik u samoproglašenoj proruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), saopštio je da je preminuo 54-godišnji britanski državljanin Paul Urey.

Daria Morozova, ombudsmanka za ljudska prava separatističkog vođstva koje podržava Moskva u donjeckoj regiji istočne Ukrajine, kazala je da je britanski „plaćenik“, koga je nazvala Urey, umro u zatočeništvu u nedjelju. Kazala je da je umro od hronične bolesti i stresa.

Britanska humanitarna organizacija uključena u ovaj slučaj potvrdila je da su Ureyevu porodicu britanski zvaničnici obavijestili o njegovoj smrti. Velika Britanija je pozvala ruskog ambasadora Andreja Kelina u petak da izrazi „duboku zabrinutost“ zbog Ureyeve smrti.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je da je Urey „bio u Ukrajini da pokuša pomoći ukrajinskom narodu suočenom sa ničim izazvanom ruskom invazijom“, ponovivši tvrdnje nevladinih organizacija da on nije bio borac.

Urey je uhapšen u aprilu na punktu blizu Zaporižja, 470 km jugoistočno od Kijeva, zajedno sa još jednim Britancem Dylanom Healyjem. Ova dvojica muškaraca su samostalno djelovali u ratnoj zoni, pomažući da se evakuišu civili.

Još dvojica britanskih državljanja i jedan Marokanac, koji su zarobljeni tokom borbi u Ukrajini, osuđeni su na smrt u Donjeckoj Narodnoj Republici zbog navodnih plaćeničkih aktivnosti.

Izvor: Agencije