Moć zapadnog oružja: Ukrajina uništava ruska skladišta

Ukrajinske snage su u dvadesetoj sedmici rata uništile niz ruskih skladišta oružja u mogućem uvodu u kontraofanzivu na jugu zemlje.

Ukrajina je do sada dobila osam sistema HIMARS, dok je SAD 8. jula najavio da će joj poslati još četiri (AFP)

Ukrajinske snage su u dvadesetoj sedmici rata uništile niz ruskih skladišta oružja, demonstrirajući učinkovitost visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS isporučenih iz SAD-a i drugih zapadnih zemalja, zabrinjavajući ruske vojne posmatrače.

Ovi ukrajinski napadi čini se da su dio priprema za ljetnu kontraofanzivu u južnom dijelovima zemlje, Hersonu i Zaporožju, koji graniče sa Krimom.

Ukrajina tvrdi da je 10. jula uništila ključni ruski komandni centar u distriktu Herson, kao i arsenal oružja, te je tom prilikom usmrtila 12 ruskih vojnka. Ukrajinska vojska objavila je i snimak iz drona, na kojem se vidi skladište u plamenu.

Dva dana kasnije, Ukrajina je objavila da je pogodila još jedno rusko skladište municije, u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, te da su u napadu poginula 52 ruska vojnika.

Zvanična ruska agencija TASS tvrdi da je u drugom napadu pogođena samo civilna infrastruktura, te da je poginulo sedam osoba, no, ruski vojni blogeri o ukrajinskim uspjesima u napadima na skladišta izvještavali su sa zabrinutošću, te su objavljivali i video snimke eksplozija u njima.

‘Napadi na dubini od 80 do 120 kilometara’

Jedan od njih, koji se na Telegramu oglašava pod nazivom Military Informer, govori o „dnevnim kombinovanim napadima na ruske baze i skladišta GMLRS-om i projektilima Tačka-U na dubini od 80 do 120 kilometara”.

„Ruska vojska nije riješila problem sa neprijateljskim dalekometnim oružjem“, napisao je bloger.

Kremljin je navodno ruskim ratnim izvještačima savjetovao da izbjegavaju operativne detalje.

Velika Britanija je Ukrajinu snabdijela sa navođenim sistemom višecjenog bacača raketa (GMLRS), dok je SAD Kijevu dostavio HIMARS. Oba sistema su visokoprecizna.

Ukrajinske oružane snage izvijestile su i o drugim uspješnim napadima na ruska skladišta na istočnom frontu, gdje im je posao možda olakšala i panika unutar ruskih snaga.

Ukrajinske snage kažu da su izvršile napad na “nabrzinu” izgrađeno rusko skladište goriva, maziva i municije u okrugu Azotni u Donjeckoj oblasti.

„Sve je urađeno nabrzinu”, stoji u ukrajinskom postu na Telegramu, “i tako besmisleno, da nije izmaklo ‘budnom oku'”.

Dana 8. jula, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da iza takvih uspješnih napada stoji oružje koje je došlo sa zapada.

„Oružje koje smo dobili od naših partnera veoma moćno radi“, rekao je.

„Njegova preciznost je upravo ono što nam je trebalo. Naši branitelji vrše značajne napade na skladišta i ostale lokacije koje su logistički važne za okupatore. A to značajno umanjuje napadački potencijal ruske vojske“.

Sabotaže ‘partizana’

Ukrajina je do sada dobila osam sistema HIMARS, dok je SAD 8. jula najavio da će joj poslati još četiri u sklopu novog 400 miliona dolara vrijednog paketa oružja.

Rusija je ranije objavila da je uništila sisteme HIMARS, no, američki zvaničnici to su demantovali.

Uništavanje ruskih skladišta čini se da je dio šireg ukrajinskog plana za kontraofanzivu na jugu zemlje.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk poručila je 10. jula civilima da napuste okupirane regije Hersona i Zaporožja “kako bi oružane snage mogle osloboditi ove teritorije bez ugrožavanja civilnog stanovništva”. Bilo je to njeno treće takvo upozorenje od 20. juna.

Ukrajinske snage napale su aerodrom Herson 5. jula, a pojačan je i broj sabotaža na okupiranim teritorijama na jugu.

Ukrajinski centar za otpor tvrdi da su „partizani“ u Hersonu 7. jula raznijeli željeznički most između Bohdanivke i Trocke, čime su poremetili ruske logističke operacije. Raznesen je i još jedan željeznički most 3. jula, dok je dan prije ruski voz sa municijom izbačen iz šina.

Ruski zatvorenici na ratištu u zamjenu za amnestiju

Velika Britanija će u narednih nekoliko mjeseci obučavati 10.000 ukrajinskih vojnka, tvrdi Kijev. A tako visoka brojka sugeriše na zaključak da Ukrajina možda čuva veliki dio svojih snaga za kontraofanzivu.

Ruska slabost je i motivacija vojnika. Administracija okupirane oblasti Lugansk kaže da ruske snage silom regrutuju ljude.

Ukrajinska obavještajna služba, pak, tvrdi da Rusija osuđenicima, među kojima su i ubice, nudi amnestiju u zamjenu za šest mjeseci vojne službe u Ukrajini.

Istragom ruskog odjela BBC-a i MediaZone, nezavisnog ruskog medija, zaključeno je da 17 posto žrtava u ruskim redovima otpada na oficire, što vjerovatno utiče na ruske komandne sposobnosti na terenu.

 

Izvor: Al Jazeera