Bjelovarska djeca se uz robote pripremaju za budućnost

Bjelovarski osnovci, ali i djeca vrtićke dobi, kao i učenici srednjih škola, moći će učiti i raditi sa profesionalnim robotima u okviru robotičke učionice.

'Kako je robotika budućnost, tako i cjelokupno STEM područje, izučavanje je potrebno početi što ranije', kaže Raičković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Rad sa robotima i programiranje predstavljaju zanimanja budućnosti. Vođeni idejom da je djecu od najranije dobi potrebno pripremati za izazove koje im nadolazeće godine donose, ljubitelji informatike su u saradnji sa Evropskom unijom u IV bjelovarskoj osnovnoj školi pokrenuli robotičku učionicu opremljenu savremenim pametnim robotima i opremom potrebnom da djecu privuku izučavanju ove oblasti.

Tako će bjelovarski osnovci, ali i djeca vrtićke dobi, kao i učenici srednjih škola, moći učiti i raditi sa profesionalnim robotima NAO-om i Pepperom, ističe Branko Raičković, učitelj-mentor informatike te predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarski osnovci, ali i djeca vrtićke dobi, kao i učenici srednjih škola, moći učiti i raditi sa profesionalnim robotima NAO-om i Pepperom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Robot NAO je humanoidni robot koji se programira programskim jezikom Python i koji može hodati, igrati se s loptom i govoriti, a ima ugrađeno mnoštvo senzora za orijentaciju i komunikaciju i vrlo je atraktivnog izgleda, što djeci posebno može biti primamljivo.

Djeci će na raspolaganju biti i jedan od najsavremenijih robota za edukacijske svrhe, odnosno robot Pepper, ističe Raičković.

“Vrlo je ‘pametan’, ima mogućnost učenja, emocionalnog izražavanja, verbalno komunicira i još mnogo toga, što ako bi nabrajali, prevršilo bi okvire ovog teksta”.

Polaznici radionica i nastave robotike  koje će se održavati u okviru ove učionice imat će mogućnost naučiti programirati različite tipove programabilnih i Internet of Things uređaja, kao što su micro:bit, Arduino Kitronic, LEGO Mindstorms, sa mnoštvom dodatnih postavnih uređaja i senzora, ističe Raičković, koji dodaje da će programski jezici biti prilagođeni s obzirom na uzrast.

Polaznici radionica i nastave robotike koje će se održavati u okviru ove učionice imat će mogućnost naučiti programirati različite tipove programabilnih i Internet of Things uređaja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Djeca će dodatno imati mogućnost osmišljavanja vlastitih robota, 3D modeliranja, korištenja naočala za virtuelnu realnost, dronova, 3D ispisa i još mnogo toga, a sve radionice za polaznike biti će potpuno besplatne.

Robotička učionica je dio šireg EU projekta pod nazivom Bjelovarski Robotički Centar (BRC), koji je nastao u Udruzi informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije, a autori ovog projekta su Marina Balen, sekretarica Udruge i Branko Raičković, predsjednik Udruge.

Projekt je prijavljen u partnerstvu s IV. osnovnom školom i Veleučilištem u Bjelovaru, ukupne vrijednosti gotovo 290.000 eura, koji se finansira 85 posto EU sredstvima iz Evropskog socijalnog fonda te 15 posto sredstvima državnog budžeta.

“Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova Udruge informatičara za popularizaciju STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) gdje smo planirani brojna predavanja i radionice za članove udruge, a zatim i organizaciju ljetnih i zimskih škola robotike za učenike s područja grada Bjelovara i šire”, kaže Raičković.

Tako će robotička učionica u bjelovarskoj osnovnoj školi biti dio tog projekta te stalna postavka tokom trajanja projekta i ostalih aktivnosti.

Učionica će biti dio obrazovnog procesa IV osnovne škole u Bjelovaru, kao specijalizirana učionica za vannastavnu aktivnost Robotiku, a trajanje EU projekta je dvije godine, no planirano je da će se aktivnosti nastaviti u narednih pet i više godina.

Robotička učionica je dio šireg EU projekta pod nazivom Bjelovarski Robotički Centar (BRC), koji je nastao u Udruzi informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije (Ustupljeno Al Jazeeri)

Korisnici učionice će biti prvenstveno učenici uzrasta osnovne škole, gdje će kroz nastavu Robotike steći nova znanja i vještine u upravljanju, izradi i programiranju robota. Osim toga, u učionici će se raditi i pripreme za robotička natjecanja.

Osim osnovaca, u učionici će učenici srednjoškolskog uzrasta provoditi svoje aktivnosti kako na pripremama za natjecanje, tako i na izradi inovacija, a postoji program i za polaznike vrtićke dobi, ističe Raičković.

No to nije sve, jer će se u učionici održavati i stručna predavanja i radionice za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola iz područja planiranim ovim projektom.

Projekt Bjelovarski Robotički Centar je pokrenut za popularizaciju STEM područja, u ovom slučaju robotike i informatike, pojašnjava učitelj-mentor informatike.

“Kako je robotika budućnost, tako i cjelokupno STEM područje, izučavanje je potrebno početi što ranije, to jeste još od vrtićke dobi”, kaže Raičković.

“Na osnovu dosadašnjih iskustava, te iskazanog interesa, stvorila se potreba za ovim projektom. Učenici su vrlo zainteresirani i postižu vrhunske rezultate. Nažalost broj radnih mjesta i u ovoj učionici je ograničen, te tako da bi se kvalitetno radilo mora se raditi u manji skupinama.”

Djeca će dodatno imati mogućnost osmišljavanja vlastitih robota, 3D modeliranja, korištenja naočala za virtuelnu realnost, dronova, 3D ispisa i još mnogo toga (Ustupljeno Al Jazeeri)

IV osnovna škola, kao partner Udruge informatičara BBŽ-a bilježi u proteklim godinama vrhunske rezultate iz ovog područje, dodaje on, a najsvježiji podatak je Zlatna Arka i Grand Prix na prošlogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu, što dodatno ukazuje na opravdanost ali i potrebu pokretanja ovakve robotičke učionice.

Raičković ističe da je Veleučilište u Bjelovaru (VUB) jedan od partnera, čime se saradnja s njima podrazumijeva, ali pokretači inicijative nemaju namjeru tu stati.

Fakultet elektronike i računarstva (FER) je već u saradnji, a planira se saradnja s Filozofskim fakultetom iz Zagreba, te XV Gimnazijom (MIOC) Zagreb.

“Kako je robotička učionica otvorena tek nekoliko dana, suradnja tek slijedi”, navodi Raičković.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada