Čović poklanja repliku Sarajevske hagade, a u Mostaru njeguje imena ulica po zločincima NDH

Da su snage koje su predvodili Budak, Francetić i slični po kojima se mostarske ulice zovu, pobijedile u Drugom svjetskom ratu pitanje je da li bi Čović poklanjao primjerak hagade izraelskim zvaničnicima.

Sa sastanka Čovića i Netanyahua: O definiciji antisemitizma (Twitter)

Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine i prvi čovjek Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u posjeti je Izraelu gdje je posjetio svjetski memorijalni centar Holokausta Yad Vashem i položio vijence u spomen na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu.

Reklo bi se ništa sporno, bh. zvaničnik i političar malo promijenio okoliš, otišao se zalagati za državničke ili nacionalne poslove kao što je bilo tokom njegova razgovora sa bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Ah, da, tom prilikom je obavijestio sada čelnika opozicije Izraela Netanyahua o svojim nastojanjima da donese pravno neobavezujuću definiciju antisemitizma u BiH.

Ulice po čelnicima NDH

No, da li je nešto zaboravio?

Recimo, kako se zovu ulice u Mostaru ili širom Hercegovine u kojima vlada Čovićev HDZ? Red je podsjetiti se samo nekih.

Tu je ulica Mile Budaka koji je bio ministar vanjskih poslova Nezavisne Države Hrvatske, fašističke paradržavne kreacije nacističko-okupatorskih snaga na Balkanu koje stoje upravo iza stradanja Jevreja, Roma i drugih nacija napaćenog balkanskog poluotoka.

Zatim, jedna od mostarskih ulica nosi ime i Jure Francetića koji je kao mladić pristupio ustašama, radio na stvaranju NDH, a posebno treba istači kako je bio osnivač i prvi komandant zloglasne ustaške „Crne legije“.

Tu je i Ulica Vokića i Lorkovića. Riječ je, podsjetimo, o ministru unutrašnjih poslova NDH Mladenu Lorkoviću i ministru oružanih snaga NDH, krilniku Anti Vokiću.

Ovo nije konačan spisak, ali dovoljno za podsjećanje koliko se zapravo HDZ BiH bori protiv antisemitizma…

Još jedan detalj vrijedi izdvojiti.

Sarajevska hagada

Čović se sastao i izraelskom diplomatkinjom Galit Peleg kojoj je poklonio kopiju Sarajevske hagade, jevrejske obredne knjige koja sadrži biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva.

Ova knjiga preživjela je progon iz Španije, inkviziciju, dva svjetska i posljednji rat u Bosni i Hercegovini.

Malo je nedostajalo da ne bude takve sudbine jer je Sarajevo bilo u rukama NDH, a Sarajevska hagada je spašena velikom hrabrošću Besima Korkuta koji je svoj život doveo u opasnost kako bi ova historijska i kulturna baština Jevreja, a i Bosne, bila spašena.

 

Na Twitteru se pitaju da li bi, da je sarajevska hagada pala u ruke onih po kome se ulice zovu u Mostaru, Čović danas poklanjao njene kopije…

Izvor: Al Jazeera