Izraelske radare u Zaljevu Iran vidi kao ‘igranje s vatrom’

Posmatrači u Teheranu vjeruju da njihova država neće napadati susjedne zemlje, ali će snažno odgovoriti na svaku prijetnju koja dolazi sa njihovih teritorija.

Islamska Republika regiju Zaljeva smatra bitnim dijelom svoje nacionalne sigurnosti (Al Jazeera)

Ekskluzivno: Prema pojedinim iranskim posmatračima, izraelska eskalacija, koja se očituje u intenziviranju napada na Siriju i raspoređivanju radara u regiji Zaljeva, predstavlja “stvarnu opasnost za nacionalnu sigurnost njihove zemlje”, zbog čega zahtijevaju od Teherana da izradi planove djelovanja kako bi se tome suprotstavilo.

Iran regiju Zaljeva smatra bitnim dijelom svoje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, komandant Pomorskih snaga iranske Revolucionarne garde Alireza Tangsiri rekao je da dopuštanje izraelske prisutnosti na teritorijama susjednih zemalja predstavlja prijetnju za sigurnost regije, upozoravajući neke ”bratske” zemlje na posljedice odnosa s Izraelom, kako je rekao.

Opasno pozicioniranje

Sa svoje strane, Ahmad Dastamalchian, bivši iranski ambasador u Jordanu i Libanu, smatra da je pozicioniranje Izraela u regiji Zaljeva “najopasniji događaj na Bliskom istoku nakon američke invazije na Irak 2003. godine”. Izrazio je žaljenje zbog, kako je to nazvao, “igranja s vatrom, jer pojedini arapski režimi drže korak s izraelskom politikom na račun palestinskog pitanja”.

Dastamalchian je za Al Jazeeru rekao da je njegova zemlja učvrstila svoje prisustvo na granicama okupirane Palestine godinama unazad, a postavljanje izraelskih radara u regiji Zaljeva vidi kao odgovor na to.

Bivši iranski diplomata je objasnio da Teheran u svojoj vojnoj doktrini slijedi princip “zub za zub, oko za oko, a krivac je onaj koji prvi započne”, te da neće ni trenutak oklijevati da odgovori na bilo kakav napad usmjeren na svoju nacionalnu sigurnost. “To je dobro poznato Amerikancima, koji su donijeli odluku da smanje svoju prisutnost u regiji”, rekao je.

Dastamalchian je izraelsku prisutnost u Zaljevu smatra dijelom plana za “proširenje njegove strateške dubine i uplitanje nekih arapskih država u svoje zavjere, u kojima vidi izlaz za produživanje svog životnog vijeka”, kako je rekao. Upozorio je “da će doći do sigurnosnih operacija, na čijoj meti su se nedavno našli izraelski agenti u susjednim zemljama, u svakoj državi koja omogući cionistima da uspostave uporište u regiji”.

Misterije i tajne

Sa svoje strane, Mahdi Shakibai, politički istraživač blizak iranskoj Revolucionarnoj gardi, smatra da je izraelska eskalacija reakcija na iranske korake koji su mu, prema njegovom opisu, počeli stezati omču. Objašnjava da su Rusi dopremili strateško oružje u Siriju s ciljem izvođenja vojnih vježbi uoči rata na Ukrajinu, a ta oprema je sada pod nadzorom Revolucionarne garde i libanskog Hezbollaha, nakon povlačenja ruskih snaga.

Shakibai je za Al Jazeero.net otkrio da je Revolucionarna garda bila pozicionirana nakon ruskog povlačenja u južnoj Siriji, posebno u Darai i Quneitri, na oko 20 kilometara od granica okupirane Palestine i 80 kilometara od Tel Aviva, što je razljutilo vladu Naftalija Bennetta.

Dodao je da Izrael nastoji primijeniti iransko iskustvo koje je dovelo do prisutnosti te zemlje u blizini okupiranih palestinskih teritorija. “Međutim, paradoks je da arapske zemlje koje okružuju Palestinu smatraju izraelski entitet neprijateljem, dok zemlje u regiji koje su domaćini Izraelcima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Azerbejdžan, nisu neprijatelji Irana.”

Shakibai je otkrio “službene poruke koje je Teheran poslao bratskim državama UAE-u, Bahreinu i Iraku da će munjevitim napadima spriječiti svaki potez kojim se želi destabilizirati Iran”, dodajući da je “njegova zemlja prošla fazu strateškog strpljenja te usvojila strategiju napada na izvor prijetnje i da neće tražiti dozvolu od bilo koga da to učini.”

Promjenjiva ratna sreća

Unatoč napetostima zbog eskalacije izraelskih napada na Siriju, koja je u savezu s Iranom, i okupacijskim prijetnjama da će direktno gađati Teheran umjesto da se bori protiv njegovih ekspozitura, jedan dio Iranaca vidi priliku u izraelskom približavanju svojim granicama.

U tom kontekstu, Majeed Safataj, istraživač koji se bavi pitanjem Izraela, smatra da zadatak izraelskih radara u regiji neće ići dalje od presretanja brojnih iranskih projektila i bespilotnih letjelica, ali da će zemlje domaćine izložiti stvarnoj prijetnji.

Iranski istraživač je dodao za Al Jazeeru.net da je nedavna izraelska eskalacija bila “reakcija na Washingtonovo odustajanje od provedbe svojih planova usmjerenih na potkopavanje Irana”. Rekao je da je glavni cilj rata u Afganistanu (2001.), Iraku (2003.), protiv libanonskog Hezbollaha (2006.) i u Siriji (od 2011.) bio rušenje islamskog režima u Iranu, “što se pokazalo bezuspješnim”.

Safataj je istaknuo kako je “rat je promjenjiva sreća, i uvijek postoje stvarne opasnosti, koje Iran ne želi, ali će biti primoran dati sve od sebe ako mu se rat nametne”.

Mohsen Rezaee, pomoćnik iranskog predsjednika za ekonomska pitanja, odgovorio je prije nekoliko dana na izraelske prijetnje, rekavši: “Nadam se da će se Izrael usuditi napraviti grešku i dati nam izgovor da ga izbrišemo s lica Zemlje.”

Opcije odgovora

Što se tiče opcija koje Iran ima kako bi se nosio s novonastalom situacijom u vezi sa dolaskom izraelskih raketnih sistema blizu granica te države, Safataj je rekao da njegova zemlja neće napadati susjedne zemlje, koje smatra braćom, ali će snažno odgovoriti na svaku prijetnju koja dođe s njihovih teritorija.

Otkrio je da su izraelski sigurnosni agenti bili meta napada u proteklih nekoliko dana u Erbilu i Abu Dhabiju kao odgovor na ubistvo pukovnika u snagama Quds, Hassana Sayyada Khodaeija. Iran je optužio Izrael da stoji iza atentata na pukovnika koji se desio prije nekoliko sedmica u Teheranu.

Izvor: Al Jazeera