Prokletstvo ‘osme decenije’: Izrael predosjeća poraz i propast

Izraelci kažu kako je historija potvrdila da ‘Kraljevstvo Davida i Salomona’, prve države Jevreja, nije trajalo više od 80 godina, kao ni ‘Hasmonejsko kraljevstvo’, njihova druga država koja je doživjela kraj u svom osmom desetljeću, dok se Izrael, kao ‘treća država’, približava 80. godišnjici.

Borbe jevrejskih struja u Izraelu predstavljaju egzistencijalnu prijetnju za tu državu (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Watad

Okupirani Jerusalem – Na 55. godišnjicu Junskog rata 1967. i izraelske okupacije ostatka palestinskih teritorija, uključujući Istočni Jerusalem, izraelski političari i intelektualci prisjetili su se sadržaja knjige Kad bi Izrael izgubio rat američkih pisaca Edwarda Kleina i Roberta Littella.

Knjiga se bavi scenarijem onoga što bi se dogodilo da je Izrael izgubio “Šestodnevni rat” (rat iz juna 1967.), a to su iste brige s kojima se okupatorska država suočava strahujući od rata na više frontova u budućnosti, posebno s intenziviranjem unutrašnjih sukoba.

Knjiga, koja je objavljena 1969. godine, dotiče se izazova s kojima se Izrael i danas suočava u kontekstu regionalnih promjena i transformacija, kao i straha da će američki saveznik odustati od svoje podrške, dok se pojačava problem i nadvija prokletstvo “osme decenije”, nagovještavajući propast jevrejske države.

Izrael, koji slavi 74. godišnjicu svog osnivanja, predstavlja svoju vojsku kao jednu od najjačih i najnaprednijih na svijetu. Također, ističe kako ima jaku ekonomiju i svjetski poznatu odbrambenu industriju, bez obzira na unutrašnje sukobe između različitih jevrejskih struja koji prijete raspadom te države, kao i njene borbe oko kulture i budućeg identiteta jevrejske države.

Potreba za novim narativom

Izraelski mislioci i pisci kažu da bi se “Država Izrael” na Dan nezavisnosti trebala zapitati hoće li prebroditi osmu deceniju, imajući u vidu unutrašnje sukobe i zaoštravanja sukoba s neprijateljima na više frontova, te je li američka pomoć još uvijek faktor koji pojačava njenu otpornost, ili je uistinu postala teret koji ograničava i sprečava američke odnose s drugim zemljama.

Hacohen: Izrael mora uspostaviti i formulirati novi jevrejski narativ koji se prilagođava budućim izazovima (Al Jazeera)

Istraživač u Centru Begin-Sadat za strateške izraelske studije, rezervni general-bojnik Gershon Hacohen, razmatra pitanje izraelskih strahova kroz prizmu takozvanog “uništenja Trećeg hrama”, što se odnosi na državu Izrael u historijskoj Palestini.

Kako bi se otklonio strah od poraza u svakom budućem ratu, istraživač vjeruje da Izrael mora uspostaviti i formulirati novi jevrejski narativ koji se prilagođava budućim izazovima, što zahtijeva postojanje ”cionističkog političkog vodstva visokog duhovnog statusa”, kako je to rekao.

Zabrinutost za opstanak

Hacohen kaže da su mnogi jevrejski intelektualci i neki politički i vojni čelnici također upozoravali na “opasnost osme decenije” za Državu Izrael, kako je to opisao bivši ministar odbrane Ehud Barak u članku povodom “74. godišnjice nezavisnosti Izraela”.

Hacohen kaže da su za budućnost Izraela ”prije svega zabrinuti Jevreji, zbog strašne sudbine koja prijeti izraelskim Jevrejima, a ne svim izraelskim građanima, jer će se suočiti s potpunim uništenjem u ovom užasnom egzistencijalnom scenariju. Istina je da bi stanovnici Umm al-Fahma ili Al-Taibea (Palestinci unutar Izraela) u takvoj situaciji izgubili zaštitu Države Izrael, ali njihov nastavak boravka u mjestima prebivališta, u zagrljaju šire porodice, ne bi bio ugrožen.”

Iz ove perspektive, istraživač kaže da je ”zabrinutost za nestanak Izraela osnovna i temeljna komponenta izraelskog identiteta i cilj njegovog postojanja kao jevrejske države. U tom smislu, David Ben-Gurion je više puta ponovio da država Izrael nije sama sebi svrha, već sredstvo za postizanje vječnog cilja, a to je iskupljenje Izraela, okupljanje Jevreja raštrkanih po svijetu i nacionalna nezavisnost”.

Izrael svjedoči unutrašnjem raspadu i pokušajima njenog ponovnog sastavljanja (Al Jazeera)

Problem treće države

Hacohen ističe da je historija dokazala da “Kraljevstvo Davida i Salomona”, prve države Jevreja, nije izdržalo više od 80 godina, a ni “Hasmonejsko kraljevstvo”, kao druga jevrejska država koja je okončala u svom osmom desetljeću, dok se Izrael, kao “treća država”, sa 74 godine od svog osnivanja približava 80. godišnjici.

U vezi s problemom ”osme decenije” i opasnostima s kojima se Izrael suočava, Barak je u izraelskom listu Yedioth Ahronoth napisao da ”Izrael, u svojoj 74. godini i u osmoj deceniji postojanja, više nije dijete i da mora samostalno donositi odluke i izvući pouke iz prošlih iskustava. Rođeni smo ovdje prije otprilike 3500 godina. Ali tokom tog puta, jevrejski narod je u samo dva kratka razdoblja imao potpuni suverenitet nad svojom zemljom, tokom vladavine dinastije Davida i Salomona i Hasmonejskog kraljevstva.”

Barak, koji je ranije obavljao dužnost ministra odbrane i izraelskog premijera, dodao je da je “osmo desetljeće u oba slučaja najavilo početak dezintegracije. U osmom desetljeću svog postojanja, Kraljevstvo dinastije Davida i Solomona podijeljeno je na Judeju i Izrael. U osmom desetljeću Hasmonejskog kraljevstva nastala je unutarnja polarizacija, a predstavnici jednog krila su hodočastili Pompeja u Siriji i tražili raspad Hasmonejskog kraljevstva. Njihovo krilo je postalo sljedbenik Rima sve do uništenja Drugog hrama”.

Barak je nastavio: “Cionistički projekt je treći pokušaj u historiji… Došli smo do osmog desetljeća i opsjednuti smo očitim zanemarivanjem upozorenja Talmuda, ubrzavamo kraj i prepuštamo se slobodnoj mržnji.”

Rastrgana i povrijeđena

Ovo mišljenje dijeli i novinar Ari Shavit, koji se u svojoj knjizi Treća kuća, aludirajući na “Državu Izrael”, osvrnuo na to kako su Izraelci postali “najveći neprijatelji sami sebi u osmoj deceniji nezavisnosti jevrejske države”.

“Sa sigurnosnim izazovima se moguće nositi, ali se ne može pobijediti raspad identiteta”, rekao je.

Postavlja pitanja o, kako je to opisao, “izraelskom čudu” i onome što objašnjava njegovo daljnje postojanje desetljećima, te kakva je nova egzistencijalna prijetnja s kojom se jevrejska država suočava. Napomenuo je da Izrael svjedoči unutrašnjem raspadu i pokušajima njenog ponovnog sastavljanja, rekavši: “Neće biti četvrte kuće. Izrael je posljednja prilika za jevrejski narod”.

“Za mene je Izrael čudo koje je napravio čovjek”, kaže Shavit. “Nijedna zemlja na svijetu nije učinila ono što smo mi učinili. Nijedna demokratska zemlja nikada nije napredovala kao naša u tako neprijateljskom okruženju. Uprkos svim neprijateljima, ratovima, nevoljama, neuspjesima i pogreškama, cionistički san se ostvario.”

“Ali posljednjih godina svi smo osjećali da je nešto pošlo po zlu. Iako je Izrael rijetka priča o uspjehu, on je rastrgan, povrijeđen, boluje i krvari. Izgubio je svoj put i izgubio je kompas.”

Izrael se približava 80. godišnjici (Al Jazeera)

Potpisao svoju smrtnu presudu

Analizirajući ovaj gubitak kompasa, izraelski pisac i analitičar Rogel Alpher smatra da je Izrael potpisao svoju smrtnu presudu, i to iz nekoliko razloga, među kojima je i rat na više frontova, pored unutarnjeg raspada, širenja korupcije, unutarnjih sukoba između jevrejskih struja, te sukoba kultura u izraelskom društvu.

Alpher je u listu Haaretz napisao da će “u sljedećem ratu Izraela s neprijateljima, jevrejsko stanovništvo u zemlji dobiti naredbu da izvrši samoubistvo”.

Podsjetio je da kada je egipatska vojska pobijedila i zauzela grad Nitzanim tokom rata 1948. “na jugu jevrejske države”, tadašnji načelnik Generalštaba izraelske vojske izdao naredbu jevrejskim vojnicima i oficirima da se bore do smrti, kao i da pobiju jevrejske oficire i vojnike koji se odluče predati ”neprijatelju”.

Izraelski pisac kaže da se od tada u Izraelu iskristalizirala ”kultura smrti i iskupljenja za domovinu”, što znači da se Jevreji ne predaju u ratu, a ”zbog učvršćivanja te kulture, Jevreji desetljećima žive u državi koja im ozbiljno sugerira da će hiljade njih umrijeti u slučaju da izbije rat na više frontova”.

Naglasio je da “izraelski sigurnosni establišment namjerno promovira stanovništvu u državi da je sljedeći rat, u kojem će hiljade raketa iz Libana, Irana i Pojasa Gaze pasti duboko na izraelsku teritoriju, a hiljade stanovnika biti ubijeno, samo pitanje vremena.”

Izvor: Al Jazeera