Ruski ‘Terminatori’ i lasersko oružje – mit ili stvarnost

‘Terminator’ je zapravo samo marketinško ime ovog oklopnog vozila, koje po svim svojim karakteristikama spada u novu generaciju lakih oklopnih vozila za podršku.

Ono što BMPT izdvaja od sličnih oružanih vozila je mogućnost modularnog naoružavanja (EPA)

Ruska agresija na Ukrajinu je, za samo nekoliko meseci, postala i neka vrsta “demonstracije” kako ruskog, tako i najnovijeg zapadnog oružja.

Turski dronovi TB-2 “Bayraktar” su za vrlo kratko vreme već “ušli u legendu”, zahvaljujući svojim odličnim rezultatima i stotinama uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila.

I protivtenkovski raketni sistem “Javelin” se pokazao izuzetno efikasnim protiv ruskih oklopnih jedinica.

Prošle nedelje američki sateliti su u regionu Donbasa primetili i fotografisali kolonu ruskih oklopnih vozila koja do sada nisu viđena u Ukrajini. Vozilo se zvanično naziva “BMPT Terminator” (bojeva mašina za podršku tenkovima) i proizvod je ruskog koncerna “Uralvagonzavod”.

“Terminator” je zapravo samo marketinško ime ovog oklopnog vozila, koje po svim svojim karakteristikama spada u novu generaciju lakih oklopnih vozila za podršku, ili kako ih NATO snage nazivaju ASFV (armored support fighting vehicle). Ono što BMPT izdvaja od sličnih naoružanih vozila je mogućnost modularnog naoružavanja – vozilo može biti opremljeno sa jednom ili više vrsta naoružanja, u zavisnosti od misije i stanja na terenu.

Za razliku od drugih oklopnih vozila i tenkova, koji imaju jedno primarno i jedno sekundarno oružje, BMPT ima više primarnih oružja. Prvenstveno je opremljen sa četiri “Ataka” 9M120 raketnih lansera. “Spiral 2”, kako je poznat u zapadnim zemljama, “Ataka” raketni sistem je namenjen uništavanju tenkova, oklopnih i pešadijskih vozila. Sam lanser raketa je napravljen od specijalnog staklo-plastika kompozita, koji je lak za montažu i transport, a istovremeno veoma otporan na visoku temperaturu i vibracije. Sistem može biti radio-upravljan ili koristiti “LaF” (lock and fire, nišani i gađaj) sistem navođenja. Sam lanser može da koristi više vrsta raketa, a najčešće je u pitanju raketa sa bojevom glavom i dve faze leta, namenjena uništavanju tenkova sa reaktivnim oklopom.

Druga vrsta raketnih projektila (120F) ima termobaričnu bojevu glavu za napad na zgrade i bunkere. Najnovija verzija ovih raketa (220M) ima bojevu glavu sa infracrvenim senzorima blizine, i namenjena je uništavanju dronova, helikoptera i drugih vrsta vazduhoplova u niskom letu. U zavisnosti od ovih verzija, “Ataka” ima domet do osam kilometara, i brzinu do 1,6 mahova (jedan i po put brže od zvuka).

Ono što je karakteristično za “BMPT Terminator” su i dva automatska topa “2A42 Shipunov”. Oni su prvobitno bili razvijeni za korišćenje na avionima i helikopterima (poput Mi-28N) i deo su porodice sličnih oružja pod imenom “Grom”. U zavisnosti od municije koja se koristi, on može ispaljivati od 200 pa sve do 800 metaka u minutu. Takođe, u zavisnosti od municije, domet je od 1,5 do četiri kilometara. Zanimljivo je da se ovaj top proizvodi i u Kini, sa sličnim karakteristikama, gde nosi naziv “ZPT-99”.

Uz ovo naoružanje, “Terminator” može dodatno biti opremljen i sa AGS-30 lanserima, koji ispaljuju do 300 komada granata. Vozilo takođe ima i laserski sistem za upravljanje i nišanjenje i sa jednakom efikasnošću dejstvuje i danju i noću. “B07-K2” sistem navođenja ima i termalne kamere, te može da detektuje vozila u kamuflaži ili unutar zgrada na osnovu njihovog termalnog otiska. Takođe, ovaj sistem je dupliran (K1 i K2, komandir i nišandžija), pa čak i u slučaju oštećenja vozila i gubitka jednog sistema, ono ostaje u potpunosti sposobno za nastavak misije. “Terminatori” koji su trenutno u procesu proizvodnje imaju i dodatni “Sistem 902A” za kamuflažu na bojištu, koji se sastoji od dva posebna sistema za dimnu zavesu.

Postoje li laserski topovi

Jurij Borisov, pomoćnik ruskog ministra odbrane, otkrio je nedavno da ruske snage u Ukrajini po prvi put koriste i novo oružje pod imenom “Peresvet”.

“Takođe, imamo i druga laserska oružja koja mogu oboriti avione ili dronove u letu”, dodao je Borisov.

“Peresvet” je dugi niz godina smatran za rusku propagandu, a zapadni stručnjaci su smatrali da Rusija nema tehničkih kapaciteta za razvoj ovakvog oružja. Ipak, 2018. godine prototip “Peresveta” je prikazan u prisustvu Vladimira Putina. Oružje je ime dobilo po Aleksandru Peresvetu, ruskom pravoslavnom monahu koji se, po legendi, istakao u bici kod Kulikova u septembru 1380. godine. Kako legenda kaže, Peresvet je na kraju bitke izazvao tatarskog vođu Temir-murzu Čelubeja na dvoboj. Dvoboj je trajao više od sat vremena, a na kraju su oba borca preminula od zadobijenih povreda.

Moderni “Peresvet” je deo napora ruske vojske za unapređenje svih svoj kapaciteta na “četiri plus” ili petu generaciju. Oružje je montirano na kamion, gde se nalazi i sistem za napajanje, kao i komandni računarski sistem. Iako prvenstveno namenjen uništavanju dronova i sličnih letelica, po rečima samog Putina (a što je nedavno potvrdio i Borisov), sistem može da “zaslepi”, te delimično ili potpuno stavi van funkcije čak i satelite u orbiti do 1.500 kilometara.

U praksi, ovakva laserska oružja koriste veliku količinu električne energije, te je realnija njihova upotreba u blizini baza ili utvrđenja, pre nego li u samostalnoj borbenoj ulozi. Ovakva HEL oružja (high energy laser, laser velike snage) u svom radu nailaze i na problem atmosferskih prilika, koje mogu da smanje jačinu lasera i do 90 odsto. Zbog toga, HEL oružja imaju dodatni manji laser za navođenje ili ciljanje, te optički sistem ogledala koja kompenzuju uticaj atmosfere. Tačne specifikacije poput snage lasera, širine laserskog snopa u borbenoj ulozi, kao i sam broj aktivnih “Peresvet” jedinica je strogo čuvana vojna tajna, a i samo postojanje ovog programa je bilo tajna do 2018.

Zanimljivo je i da američka vojska takođe više od decenije razvija veoma slične sisteme. Tako američka mornarica (US Navy) koristi sistem “AN/SEQ-3” na razaraču USS Ponce. Sistem ima varijabilnu snagu lasera, tako da može samo da “zaslepi” neprijateljske brodove ili da, u većoj snazi lasera, uništi i potopi neprijateljska plovila, dronove ili helikoptere. Kompanija “Lockheed Martin”, jedan od najvećih snabdevača vojske SAD-a, takođe razvija sistem “HELIOS”, baziran na laseru velike snage.

I Izrael ima slične sisteme, prevashodno namenjene obaranju projektila koje Hamas lansira iz pojasa Gaze, kao i projektile koje Hezbolah lansira iz Libana. Nazvan “THEL” (Tactical High Energy Laser), sistem je sposoban da da istovremeno prati i obori do trideset meta. U razvoju je i “mini verzija” THELa pod imenom “Nautilus”, koja će moći da se montira na borbena pešadijska vozila.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada