Zašto Izrael odbija istragu atentata na novinarku Al Jazeere?

Grupe za ljudska prava potvrđuju da se primjena izraelskog vojnog zakona pretvorila u sistem čiji je cilj zamagljivanje činjenica, što ukazuje na to da izraelska vojska nema sposobnost da vodi profesionalne, transparentne i poštene istrage.

Izraelske snage napadaju povorku organiziranu u znak osude atentata na novinarku Shireen Abu Akleh u okupiranom Jerusalemu (Reuters)

Piše: Mohamed Watad

Nastojanja izraelskog vojnog tužilaštva da se ne otvori krivična istraga o okolnostima ubistva novinarke Shireen Abu Akleh, koja je pogođena metkom izraelskog snajperiste dok je izvještavala s terena u kampu Jenin, odražava pristup okupacije u prikrivanju činjenica o incidentima pucnjava na Palestince za koje su odgovorni njeni vojnici.

Organizacije za ljudska prava u Izraelu i istraživači uputili su oštre kritike izraelskom establišmentu zbog načina na koji su se bavili okolnostima ubistva Abu Akleh. Jednoglasno su se složili da odbijanje izraelske vojske da otvori istragu odražava pristup okupacionih vlasti da se odugovlači, izbjegava i mijenja narativ, sa ciljem zamagljivanja činjenica i pokušaja da se istraga obesmisli.

Površno ispitivanje bez istrage

Najnoviji trend se odnosi na propuste u mehanizmu provođenja istrage izraelskog vojnog tužilaštva kada su u pitanju stotine kršenja prava i slučajevi ubijanja stotina Palestinaca mecima okupatora, jer je velika većina njih zatvorena i prije nego što je slučaj istražen, bez pozivanja na odgovornost ili kažnjavanje vojnika i oficira.

Podaci palestinskih udruženja i organizacija za ljudska prava u Izraelu, među kojima su i Yesh Din – Volonteri za ljudska prava te Izraelski informativni centar za ljudska prava na okupiranim teritorijama B'Tselem, pokazuju da se Izrael od Druge intifade u oktobru 2000. godine ograničio na “operativna ispitivanja”, kako je to nazvao, samo u slučaju ubistava 47 Palestinaca. Izraelsko Vojno tužilaštvo nije otvorilo dubinsku istragu o okolnostima njihovog ubistva, a nijedan vojnik ili oficir nije izveden pred sud.

Izraelska udruženja za ljudska prava, koja dokumentiraju kršenja prava i napade okupacije na Palestince i nadgledaju kako izraelsko vojno tužilaštvo prati pritužbe i slučajeve, potvrđuju da je sistem provođenja vojnog zakona u potpunosti zakazao i pretvorio se u sistem koji ima za cilj zamagljivanje činjenica, što ukazuje na to da izraelski vojni aparat nije u stanju da sprovodi profesionalne, transparentne i pravične istrage.

Izraelska vojna tužiteljica Yifat Tomer Yerushalmi odbija izdati naredbu za otvaranje istrage o ubistvu novinarke Abu Akleh u odjeljenju za kriminalističke istrage vojne policije, tvrdeći kako ne postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo, navodi list Haaretz.

Izraelski vojni establišment smatra da bi takva istraga izazvala protivljenje i rasprave unutar vojske i u izraelskoj javnosti, kao i u vladi i na političkom nivou.

Nezainteresiranost za istragu

Komentirajući kontradiktorne izvještaje koje je emitirala izraelska okupaciona vojska u vezi s okolnostima ubistva dopisnice Al Jazeere Shireen Abu Akleh, Ziv Stahl, izvršna direktorica organizacije Yesh Din, upitala je: “Ko istražuje propuste istražnih timova vojne policije i izraelskog vojnog tužilaštva?”

Stahl je za Al Jazeeru rekla da ozljeđivanje i ciljanje novinara tokom njihovog terenskog rada i obavljanja dužnosti predstavlja “veoma ozbiljan slučaj”. Istakla je da “ubistvo novinarke Abu Akleh ne treba potcjenjivati, da treba provesti istragu i da se mora suditi onima koji su pucali i svakome ko je izdao naredbu da se to učini.”

Direktorica Yesh Dina je navela da odbijanje vojnog tužilaštva i vojne policije da otvore krivičnu istragu o okolnostima ubistva novinarke Abu Akleh odražava iskustva iz prethodnih slučajeva i historiju izraelskog vojnog pravosudnog sistema koja je prepuna fiktivnih istraga o ubistvima Palestinaca od okupacionih vojnika. Velika većina tih slučajeva je zatvorena, a činjenice su zataškane bez pozivanja na odgovornost ili kažnjavanje.

Stahl je naglasila da su pristup i praksa izraelskog vojnog establišmenta i vojnog pravnog sistema dokazali u desetinama ozbiljnih slučajeva, koji su uključivali ubijanje Palestinaca hicima iz oružja nekih vojnika i oficira, da vojska nije u stanju da istražuje samu sebe, te da nije zainteresirana za pokretanje istraga o vojnicima i oficirima umiješanim u kršenja prava Palestinaca. Zbog toga Yesh Din zahtijeva da se otvori međunarodna istraga i ubice Abu Akleh izvedu pred lice pravde.

Davanje imuniteta svojim vojnicima

Dr. Youssef Jabarin, aktivista za ljudska prava i profesor međunarodnog prava, kaže da okupacione vlasti ne sprovode ozbiljne istrage po pritužbama koje su im upućene protiv pripadnika snaga sigurnosti i vojnika kako bi im pružili imunitet i odugovlačili s rješavanjem pritužbi do tačke zanemarivanja sa ciljem prikrivanja zločina počinjenih nad Palestincima.

U razgovoru za Al Jazeeru, Jabarin je doveo u pitanje ozbiljnost preliminarnih istraga izraelske vojske o okolnostima atentata na Abu Akleh. Smatra da Izrael time pokušava dobiti na vremenu i odugovlačiti, plasirajući kontradiktorne verzije priče koje se stalno mijenjaju u svrhu zamagljivanja i potiranja činjenica te kako bi se zatvorio slučaj koji se sveo na povođenje istrage sa samo jednim vojnikom.

Profesor međunarodnog prava je naglasio potrebu da Međunarodni krivični sud upotrijebi svoj uticaj u slučaju ubistva Abu Akleh, posebno jer izvještaji o ljudskim pravima potvrđuju sistematsko odsustvo odgovornosti i kažnjavanja kod izraelskog vojnog tužilaštva, kao i to da je zataškavanje zločina izraelskih vojnika uvriježen obrazac u istragama i mehanizmima za rješavanje slučajeva.

Fiktivne istrage

Prema podacima organizacije za ljudska prava Yesh Din, Palestinci su u periodu od 2017. do 2018. godine podnijeli 400 pritužbi zbog ubistava koje je počinila okupacija, od čega su podignute samo tri optužnice, a 80 posto pritužbi je zatvoreno bez otvaranja istrage, iako je riječ o slučajevima ubijanja i teških ranjavanja hicima okupatora.

Youssef Jabarin je objasnio da se ova statistika treba pridodati podacima koji se odnose na stotine slučajeva koje je dokumentirao centar za ljudska prava B'Tselem do 2016. godine, od kojih je velika većina zatvorena bez podizanja optužnica protiv vojnika i oficira.

Jabarin je naglasio da iskustva i podaci o pristupu koji je usvojilo vojno tužilaštvo kada je riječ o fiktivnim istragama po pritužbama i slučajevima umiješanosti okupacionih vojnika u otvaranje vatre i ubijanje Palestinaca demantiraju izraelske navode da se provode istrage protiv vojnika i oficira.

Shodno tome, profesor međunarodnog prava kaže: ”Izrael ne može tvrditi pred Međunarodnim krivičnim sudom da postupa u skladu sa onim što je propisano međunarodnim pravom. Stoga se od međunarodnog suda zahtijeva da odbaci ove navode i da otvori istrage o zločinima ubijanja Palestinaca za koje su odgovorni okupacioni vojnici.”

Ublažiti krizu vlade

Na političkom planu, Muhammad Majadleh, politički analitičar i istraživač, kaže da ”izraelska vojska, odbijanjem da pokrene istragu o ubistvu Abu Akleh, nastoji izbjeći odgovornost, jer ne želi da istražuje slučaj koji bi je mogao inkriminirati, čime želi zbaciti sa sebe svaku odgovornost.”

Majadleh je za Al Jazeeru objasnio da tendencija vojne policije da ne otvori krivičnu istragu odražava politiku ukorijenjenu u raznim izraelskim institucijama koje odbijaju primjenjivati zakon u ozbiljnim i kontroverznim slučajevima i pitanjima u izraelskom društvu, te da se daje imunitet organima za provođenje zakona, bilo da je riječ o policiji, vojsci, Ministarstvu pravde i državnom tužilaštvu.

Prema njegovim riječima, Izrael odbijanjem da se pokrene istraga nastoji ”smanjiti stanje napetosti do koje bi moglo doći i koja bi mogla dominirati političkom scenom. Uspostavljanje istražne komisije može biti predmet kontroverzi i pretvoriti se u sredstvo za političko natjecanje između opozicije i vladine koalicije, a nije isključeno da bi polemike mogle dovesti do širenja neslaganja, raskola i produbljivanja krize u ionako nestabilnoj i krhkoj vladinoj koaliciji”.

Izvor: Al Jazeera