Kako zarobljavanje boraca iz Azovstala utječe na rat u Ukrajini

Mnogi Ukrajinci vide vojnike bataljona Azov kao 300 Spartanaca, a Kijev tvrdi da je njihovo spašavanje apsolutni nacionalni prioritet.

Kijev insistira da će vojnici Azova biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike, a njihovo spašavanje je apsolutni nacionalni prioritet Foto: AFP

Mnogi Ukrajinci vide vojnike bataljona Azov kao 300 Spartanaca. Njihov otpor je osujetio napredovanje Moskve na jugu i istoku Ukrajine na način na koji su Spartanci zaustavili perzijsko osvajanje Grčke prije više od 2.500 godina.

Gotovo tri mjeseca odbijali su ruske napade na čeličanu Azovstal u Mariupolju, ispod koje se nalazi podzemni labirint skloništa iz sovjetske era i servisni tuneli.

Azovstal, koji podsjeća na džinovski filmski set za postapokaliptični film, zauzima 11 kvadratnih kilometara i bio je jedino ukrajinsko uporište u luci Azovskog mora gdje su u ruskim napadima ubijeni deseci hiljada civila, kako tvrde ukrajinski zvaničnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je krajem aprila da će njegove snage prestati sa pokušajima da zauzmu Azovstal, te da će ga umjesto toga blokirati tako da ni “muha ne može izaći”.

Ali napadi su se nastavljali teškom artiljerijom, dronovima, tenkovima i pješadijom, iako su stotine mariupoljskih civila našle utočište u Azovstalu.

Bataljon Azov komunicirao je sa vanjskim svijetom putem svog Telegram kanala, gdje su objavljivali videa napada i fotografije teško ranjenih boraca, i pozivali vladu da pronađe način da ih evakuiše. Zapad je bio opčinjen njihovom izdržljivošću.

“Kao i herojstvo generalno, činilo se da tako hrabri stavovi pripadaju prošlosti, legendi ili čak mitu”, napisao je Bloombergov kolumnista Andreas Kluth 21. aprila.

I samo je nedostatak vode, hrane, medicinske pomoći i municije natjerao borce Azova da izađu i predaju se separatističkim i ruskim snagama ranije ove sedmice.

Odmah su odvedeni u “Narodnu Republiku Donjeck” koju kontrolišu pobunjenici nekoliko kilometara sjeverno od Mariupolja.

‘Vratite momke kući’

Kijev insistira da će vojnici Azova biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike a njihovo spašavanje je apsolutni nacionalni prioritet.

„Ukrajini je potrebno da ukrajinski heroji budu živi”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u utorak.

„Nastavljamo da radimo na tome da se momci vrate kući, a za to je potreban delikatan pristup. I vrijeme.”

Međutim, to može biti teško, jer se ovi vojnici posmatraju u potpuno drugačijem svjetlu u Kremlju i na ruskoj nacionalnoj televiziji.

Za Moskvu, borci Azova su „nacisti“ i „ultranacionalisti“ koji su nametnuli svoju ideologiju cijeloj Ukrajini i predvodili „genocid“ nad Ukrajincima koji govore ruski.

‘Hladnokrvno ubijeni’

Neki borci Azova su zaista bili ultranacionalisti i bijeli supremacisti koji su se dobrovoljno borili protiv separatista 2014.

Njihova ideologija i navodno mučenje ratnih zarobljenika naveli su američki Kongres da im zabrani korištenje američke vojne pomoći 2018. godine.

Lideri Azova su ublažili svoju poruku formirajući političku stranku s kojom su pokušavali da uđu u ukrajinsku politiku.

Ali za ruske propagandiste, oni su ostali inkarnacija zla. Svi članovi Azova su „antikršćani“, tvrdi Aleksej Kočetkov, proruski analitičar koji je napisao nekoliko knjiga u kojima se kritikuje ukrajinska antiruska politika.

“Oni propagiraju spoj paganizma i njemačkog okultizma, u suštini, satanističke rituale, uključujući ljudske žrtve, kult krvi, marševe s bakljama”, rekao je za ruske medije 27. aprila.

Ruski mediji za uništavanje hiljada stambenih zgrada u Mariupolju okrivljuju borce Azova i optužuju ih da koriste civile kao živi štit.

“Oni koji su pokušali izaći su ili vraćeni na barikadama ili hladnokrvno ubijeni”, rekao je ruski novinar Dmitrij Grigorijev početkom aprila.

Osuđen na smrt?

Poruka medija pod kontrolom Kremlja toliko je prodorna da stiže do etničkih Rusa daleko od Moskve.

“Izgubili su i odustali. Njih liječe medicinske sestre, ne ubijaju ih pred kamerama, ne pucaju im u koljena”, rekla je za Al Jazeeru Nadežda Balajan, rodom iz zapadnoruskog grada Voronježa, koja živi u Oaklandu u Kaliforniji.

Ruski senator rekao je u srijedu da ih nikada ne treba razmijeniti i vratiti u Ukrajinu da postanu heroji.

Umjesto toga, dodao je, moraju izaći pred sud i biti osuđeni na smrt u takozvanim Narodnim republikama Donjeck i Lugansk pod kontrolom separatista, u kojima postoji smrtna kazna, rekao je Andrej Klišas.

„Svim neonacistima iz Azova trebalo bi da se sudi za zločine koje su počinili u Donjecku i Lugansku“, naveo je na Telegramu.

Neki Ukrajinci kažu da bi suđenje i smrtna kazna mogli postati reality program za televizijske mreže pod kontrolom Kremlja kojima će nadoknaditi neuspjehe Rusije da zauzme glavni grad i sjever Ukrajine.

“Ovo će im biti osveta za sve njihove neuspjehe ovdje”, rekla je za Al Jazeeru Oksana Galuško, 22-godišnja studentica.

Za stanovnike Mariupolja, pad Azovstala je posljednja kap koja je prelila čašu u tragediji uništenja njihovog rodnog grada.

‘Prebačeni u žestoke borbe’

Sergej Vaganov je 63-godišnji fotograf koji je pobjegao iz Mariupolja sredinom marta nakon što je preživio nekoliko sedmica neprekidnih ruskih napada, krstareće projektile i tešku artiljeriju. On se liječi od teške astme na jugozapadu Ukrajine.

Vijest o padu Azovstala ga je savladala. “Apsolutno sam shrvan”, rekao je Vaganov za Al Jazeeru.

Moskva je u nedavnim napadima na Azovstal koristila ruske vojnike, separatiste i paravojsku lojalnu prokremljskom čečenskom moćniku Ramzanu Kadirovu, rekao je Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika ukrajinskog generalštaba oružanih snaga.

“Oni sa iskustvom u borbama izvučeni su iz Mariupolja i prebačeni u područja žestokih borbi” u drugim gradovima, rekao je za Al Jazeeru. Nezavisni ruski stručnjak se slaže.

“Većina snaga spremnih za borbu odavno je povučena iz Mariupolja”, rekao je Pavel Luzin, ruski analitičar u Fondaciji Jamestown iz Washingtona.

On je rekao da Moskva mora da zadrži veliko vojno prisustvo u Mariupolju, gdje se još nalaze deseci hiljada ljudi uprkos nedostatku vode, struje i prirodnog gasa.

Izvor: Al Jazeera