Mladić koji je nosio lijes govori više o napadu na učesnike sahrane Shireen Abu Akleh

Mladić Abu Khdeir, koji živi u izbjegličkom kampu Shuafat u Jerusalemu, poznat je sa snimaka na kojima pokušava spriječiti da lijes pokojne Shireene Abu Aklah padne.

Uhapšeni mladić iz Jerusalema Omar Abu Khdeir, iz grada Shuafata (Al Qastal News)

Izraelske okupacijske snage uhapsile su palestinskog mladića Omara Abu Khdeira, koji je nosio lijes pokojne novinarke Shireen Abu Akleh tokom napada okupacione policije na sprovod ispred Francuske bolnice u okupiranom Jerusalemu.

Do toga je došlo tokom provođenja akcije hapšenja koju su okupacijske snage pokrenule sinoć u gradu Jerusalemu, posebno u Beit Hanini i okolici, nakon sahrane mučenika Walida al-Sharifa.

Mladić Abu Khdeir, koji živi u izbjegličkom kampu Shuafat u Jerusalemu, poznat je sa snimaka na kojima pokušava spriječiti da lijes pokojne Shireene Abu Aklah padne iako je primao udarce izraelske policije koja je pendrecima tukla ožalošćene u povorci.

Abu Khdeir je za portal Al Qastal News govorio o detaljima napada i insistiranju palestinske omladine na tome da se zaštiti lijes. Kaže kako su tom prilikom govorili: “Samo lijes… čuvajte samo svoje glave i čuvajte lijes”.

Ubistvo novinarke

Hiljade Palestinaca su prošlog petka sudjelovale na sprovodu novinarke Abu Aklah, koja je ubijena metkom koji su ispalili okupatori, dok se pripremala da izvještava o napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Jenin prošle srijede, iako je nosila zaštitni prsluk na kojem je jasno napisano ”PRESS” i zaštitnu kacigu.

Kada je lijes iznesen iz Francuske bolnice u Istočnom Jerusalemu, okupacijska policija je upala u bolničko dvorište i pokušala rastjerati gomilu čiji su sudionici skandirali i mahali palestinskim zastavama.

Lijes je zamalo pao na zemlju kada je policija počela udarati palicama osobe koje su ga nosile, a onda su ga u posljednjem trenutku uspjeli ispraviti i podići.

U intervenciji izraelskih snaga ozlijeđene su 33 osobe, prema palestinskom Crvenom polumjesecu, dok je izraelska policija izjavila da je uhapsila šest osoba.

Prizori napada na povorku na sahrani izazvali su veliki bijes u domaćim i međunarodnim krugovima. Sjedinjene Američke Države su saopćile kako su “duboko uznemirene scenama napada izraelske policije na pogrebnu povorku”, a u međunarodnim izjavama koje su se nizale jedna za drugom pozivalo se na provođenje istrage.

Izvor: Al Jazeera i agencije