Ukrajinski šef diplomatije: Sto posto ćemo pobijediti a Rusija izgubiti

Al Jazeera je razgovarala sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom o embargu na rusku naftu, NATO-u te o tome kako će se rat završiti.

Kuleba je pozvan kao gost na sastanak ministara vanjskih poslova najbogatijih nacija svijeta (Reuters)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba apelovao je na grupu G7 da pruži više vojne pomoći i podrži Kijev u borbi protiv ruske invazije, uključujući uvođenje dodatnih sankcija Moskvi.

Kuleba, koji je bio pozvan kao gost na sastanak ministara vanjskih poslova najbogatijih nacija svijeta u Weissanhausu u Njemačkoj, također je pozvao na zabranu uvoza ruske nafte i zaplijenu ruske imovine u inostranstvu kako bi se platila poslijeratna obnova Ukrajine.

S druge strane, Evropska unija je najavila dodatnih 500 miliona eura (520 miliona dolara) za Ukrajinu kako bi dodatno ojačala svoju odbranu od Rusije.

Al Jazeerin diplomatski urednik James Bays razgovarao je s Kulebom tokom vikenda o pitanjima poput proširenja NATO-a, sankcija i načina na koji će se rat vjerovatno završiti.

  • EU je najavila da će dati još više od 500 miliona eura, čime će ukupan iznos za kupovinu oružja za Ukrajinu, uključujući teško naoružanje, biti veći od milijardu. Što se tiče grupe G7 u cjelini, da li je to dovoljno? Je li to ono što vam treba? 

Dodatnim 500 miliona eura za evropsku mirovnu inicijativu, oni povećavaju ukupnu sumu na dvije milijarde (2,08 milijardi dolara). Dakle, sada su dvije milijarde eura koje je Evropska unija izdvojila za potrebe vojne odbrane Ukrajine. Naravno, mi ovo veoma cijenimo. Još uvijek imamo nekih neriješenih pitanja u vezi sa vojnim zalihama. Ali u principu, sada smo u mnogo boljoj poziciji nego što smo bili, recimo, prije nekoliko mjeseci.

  • Što se tiče sankcija… u pitanju je novi paket sankcija EU koji bi išao još dalje, zaustavio bi uvoz nafte iz Rusije. U ovom trenutku postoji jedna država koja to blokira, Mađarska. Zašto mislite da premijer [Viktor] Orban to blokira?

Zvanični stav Mađarske je da ovaj naftni embargo, kako ga je predložila Evropska komisija, izaziva niz zabrinutosti. I stoga se EK uključila u razgovor s Mađarskom kako bi se pozabavili tim zabrinutostima… I vidjet ćemo da li je Mađarska blokirala naftni embargo zbog svojih nacionalnih interesa… ili to čine iz nekih drugih političkih razloga.

  • Ako Orban nastavi i stavi veto na ovaj paket, šta bi EU treba poduzeti?

Bojim se da će se Evropska unija suočiti sa presedanom, rizikom da se napravi presedan u slučaju da se uništi jedinstvo, jedinstvo o Rusiji, a ovo će biti prvi takav slučaj od 2014. godine. Mislim da će to nanijeti veliku štetu samoj Evropskoj uniji.

  • Ovog mjeseca se obilježava 75. godišnjica Maršalovog plana, plana koji je pomogao da SAD obnovi veći dio Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Da li je vašoj zemlji sada potreban vlastiti ratni plan?

Da, i već vidimo nacrt tog Maršalovog plana. Kako će to izgledati. Bit će sastavljen od tri glavna doprinosa. Prvi će biti podrška partnera i prijatelja Ukrajine. Drugi, i najveći iznos novca, bit će od zamrznute ruske imovine koja će biti predata Ukrajini. I postoji dovoljna količina te imovine za rekonstrukciju i obnovu Ukrajine. Ako je Rusija uništila, više je nego normalno da se sve obnovi ruskim novcem. Oni moraju platiti svu štetu koju su nam nanijeli. A treći izvor finansiranja bit će zapravo ukrajinski resursi, finansijski i ljudski. Ne sumnjam da će postojati Maršalov plan, kako god da se bude zvao, kao program koji će pomoći Ukrajini da se ponovo izdigne iz pepela rata.

  • I dalje se želite pridružiti NATO-u i EU na kraju. Dozvolite mi da vas prvo pitam o NATO-u, jer Ukrajina mu se neće uskoro pridružiti, ali dvije zemlje hoće, Finska i Švedska. Rusija kaže da bi mogla uzvratiti ako uđu u NATO. Mislite li da trebaju biti zabrinuti?

Ne. Rusija nije toliko hrabra kao što se predstavlja. Neće preuzeti rizik vojnog sukoba sa NATO-om.

  • Neki prorusi u Hersonu sada govore Vladimiru Putinu ‘dođite i pripojite ovaj grad, pripojite ovu regiju’. Mislite li da ovo nije slučajni poziv, već smišljena sljedeća faza strategije Kremlja?

Okupacija Hersona od strane ruskih snaga počela je velikim skupovima, ljudi su bili umotani u ukrajinske zastave, pjevali su državnu himnu i tražili od okupatora da odu. Rusija ih je rastjerala suzavcem, pendrecima. Doveli su agente FSB-a da suzbiju svaki otpor u Hersonu. Sada, naravno, Rusi pokušavaju da pripreme teren za legitimizaciju svog prisustva. Ne znam kakav će biti konačan ishod. Hoće li pokušati da pridruže Herson Krimu? Hoće li pokušati uspostaviti novu regiju i priznati je? Još uvijek je nejasno. Ali apsolutno je jasno da Rusija pokušava da se ukorijeni u Hersonu, i da Hersonsku oblast smatra svojom teritorijom.

  • Kako se ovaj rat završava? Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da je plan podržati Ukrajinu do pobjede. Kako iz vašeg ugla izgleda pobjeda? Da li pokušavate da vratite vrijeme na početak februara? Ili pokušavate da vratite vrijeme na 2014. godinu?

2014.

  • Dakle, želite dobiti cijeli Donbas i želite vratiti Krim pod ukrajinsku kontrolu?

Ja sam ukrajinski ministar vanjskih poslova, kako možete očekivati ​​od mene da kažem da ne želim vratiti teritorijalni integritet svoje zemlje. Čini se da niko u Ukrajini ili Evropi ne sumnja da će Ukrajina pobijediti. Pitanje je upravo kako će izgledati pobjeda i kako će se postići konkretni elementi pobjede. Neke stvari se mogu povratiti vojnom silom, druge se mogu povratiti diplomatijom. Na kraju, pobjeda je kombinacija dva elementa, vojne pobjede na terenu i diplomatske pobjede za pregovaračkim stolom. Mislim da ćemo to dobiti.

Cijenim vaše interesovanje za to kako bi pobjeda izgledala, ali još ne znam tačne parametre. Međutim, 100 posto ćemo pobijediti, a Rusija će biti poražena. To je također još jedan element koji svi moraju razumijeti – pobjeda Ukrajine implicira poraz Rusije.

Izvor: Al Jazeera