Šta Sirijci misle o dobrodošlici za ukrajinske izbjeglice?

Iako imaju istog neprijatelja, Sirijci u Njemačkoj tvrde da nisu prihvaćeni tako toplo kao Ukrajinci.

Mnogo sirijskih izbjeglica došlo je u Njemačku s nadom da će tamo početi nove živote (Reuters)

Piše: Gouri Sarma

Njemačka je dobila i pohvale i kritike što je 2015. dočekivala sirijske izbjeglice, a sada je otvorila granicu i za Ukrajince koji bježe od rata u svojoj zemlji.

Od oko četiri miliona Ukrajinaca koji su pobjegli pred ruskom invazijom, više od 150.000 ih je došlo u njemački glavni grad Berlin, a narednh sedmica očekuje ih se još više.

No, dok javnost snažno podržava domaćinstvo ukrajinskim izbjeglicama, to se ne bi moglo reći za stav prema onima koji su došli iz Sirije ili Iraka, koji su u proteklim godinama smatrani teretom za društvo.

U osvrtu na novu izbjegličku krizu i na ova poređenja, Sirijci koji sada žive u Njemačkoj Al Jazeeri su govorili o svojim iskustvima.

‘Tretirali su nas kao kriminalce’

Jawad Aljeblawy, kojem su 34 godine, došao je u Berlin 2016. iz Turske.

„Razlika je više političke prirode, nego društvene. Vlada i mediji su nas tretirali kao kriminalce, a ne ljude koji su iz svoje zemlje otišli zbog rata. Lijepo je što se na Ukrajince gleda na ovaj način, ali poruka koju vidim je da postoji razlika između onih koji su Evropljani sa plavom kosom i plavim očima i neevropskih Arapa i muslimana“, govori.

‘Osjećamo se loše’

Ahmad Kalaji, star 35 godina, je novinar i student iz Damaska, koji živi u Berlinu.

„Ono što mi je smetalo je način na koji su neki novinari izvještavali. Tačno znamo kako se osjećaju Ukrajinci jer smo i mi patili zbog iste stvari – Rusija je uništavala kompletnu infrastrukturu i bombardovala bolnice i škole. Sve smo to doživjeli“, kaže.

Ahmad Kalaji tvrdi da postoje dvostruki standardi za izbjeglice (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Kada njemački mediji pokušavaju u ovu priču uvesti ljude iz Sirije ili Iraka i kada govore o tome da Ukrajinci voze i izgledaju poput Nijemaca, pa čak i čitaju iste novine kao i oni, onda se morate osjećati loše“.

„Ove tragedije su velike, ne trebaju nas uvlačiti u njih na ovaj način“.

‘Solidarnost treba iskazati svakome’

Ameenad A Saawan je 31-godišnjakinja porijeklom iz Damaska i radi u berlinskoj grupi Kampanja Sirije.

„Zvaničnici moraju postupati bolje sa Ukrajincima, morali su naučiti nešto iz krize 2015. Zajednice zaista iskazuju dobrodošlicu i podršku, ali mislim da politika igra ulogu u tome – šta političari rade i kako reaguju na pridošlice – to je možda drugačije nego ranije“.

Ameenah A Sawaan kaže da je primijetila s da je doček Ukrajincima drugačiji [Jan-Niklas Kniewel]

„Odgovor na ukrajinske izbjeglice je izvanredan i to bi trebala biti normalna ljudska i politička reakcija na bilo koju ljudsku trageciju. Istupiti, iskazati dobrodošlicu izbjeglicama, bez obzira na to odakle dolaze, trebala bi biti norma. Treba ih podržavati na svakom koraku. Solidarnost treba biti zagarantovana svakome“.

‘Imamo istog neprijatelja’

Yasmin Merei je 38-godišnjakinja iz Homsa. Osnovala je berlinsku građansku asocijaciju koja je posvećena izbjeglim arapskim ženama.

„Veoma je važno podržati izbjeglice smještajem i hranom, ali ti napori ne rješavaju fundamentalni problem, a to je da su te osobe silom raseljene. Poruke solidarnosti uz ukrajinske zastave i boje po zgradama i na internetu su lijepe, ali potrebna je istinska politička akcija“.

„Nadam se da će se Ukrajinci moći vratiti u svoju zemlju što prije i da će i u Ukrajini i u mojoj Siriji zavladati mir, jer u ovom trenutku imamo istog neprijatelja“.

Izvor: Al Jazeera