Mađarski parlamentarni izbori: Sve što trebate znati

Mađari danas izlaze na biračka mjesta kako bi birali između ‘veće autokratizacije ili redemorkatizacije’, kažu analitičari.

Orban pozdravlja pristalice tokom predizbornog skupa u Bekescsabi [EPA]

Piše: Tim Gosling

Mađari u nedjelju izlaze na birališta, kako bi izabrali 199 zastupnika u Narodnu skupštinu na četverogodišnje mandate.

Prema mađarskom izbornom sistemu, o 106 jednomandatnih izbornih jedinica se odlučuje glasanjem u prvom krugu.

Preostala 93 zastupnika birat će se iz jedne nacionalne izborne jedinice uglavnom proporcionalnom zastupljenošću.

Ko je u utrci?

Premijer Viktor Orban traži četvrti uzastopni mandat.

Njegova nacionalistička konzervativna stranka Fidesz uživala je veliku većinu, što mu je omogućilo da mijenja Ustav u većem dijelu proteklih 12 godina.

Budući da se stalno kretao udesno, Orban je dogovorio referendum o svojim anti-LGBTQ politikama.

U suprotnom uglu stoji stranka Ujedinjeni za Mađarsku – neobičan savez opozicionih stranaka, uključujući krajnju desnicu, tradicionalnu ljevicu, zelene i liberale.

Orban pozdravlja pristalice tokom predizbornog skupa u Budimpešti [Marton Monus/Reuters]

Ovaj savez je nastao, kažu stranke, da spasi državu od Orbanove sve korumpiranije i autoritarnije vladavine.

Konzervativni nezavisni kandidat Peter Marki-Zay izabran je kao kandidat ovog bloka za premijera u oktobru.

Koja su glavna pitanja u kampanji?

Fidesz je planirao referendum kao središnji dio kampanje da mobilizira svoje konzervativno biračko tijelo.

Također se skoncentrirao na povezivanje ujedinjene opozicije s ličnostima poput američkog filantropa Georgea Sorosa i drugih članova, kako kaže, globalističke liberalne elite odlučne da uništi suverenitet Mađarske, preplavi zemlju migrantima, uvede “rodno ludilo“ i izbaci Fideszovu populističku ekonomsku politiku.

Ujedinjeni za Mađarsku, u međuvremenu, planirali su da se fokusiraju na tvrdnje da je Orban organizirao raširenu mrežu korupcije kako bi ukrao fondove Evropske unije i namjestio pravosudni i izborni sistem da mu pomogne da se izvuče.

Obećanja o povećanju ulaganja u zdravstvo i obrazovanje imaju za cilj ukazati na loše upravljanje pandemijom korona virusa u Mađarskoj i štrajk nastavnika.

Peter Marki-Zay obraća se pristalicama tokom skupa u Budimpešti [Zsolt Szigetvary/EPA]

Međutim, rat preko granice u Ukrajini preplavio je sva pitanja i dominirao kampanjom.

Orban je najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU.

Iako Vlada nije blokirala sankcije EU-a protiv Moskve, odbila je da smanji veliko oslanjanje Mađarske na rusku energiju i odbija da dozvoli da oružje koje je upućeno Ukrajini prođe kroz zemlju.

Savez Ujedinjeni za Mađarsku je pokušao pretvoriti izbore u referendum o tome treba li Mađarska biti dio Istoka ili Zapada.

Također se usmjerio na vladine populističke ekonomske politike, koje uključuju velikodušne beneficije i ograničene cijene energije, tvrdeći da će ekonomsko prelijevanje iz rata učiniti ove politike neodrživim.

Fidesz je reagirao promoviranjem Orbana kao garanta mira i stabilnosti.

Opoziciju su etiketirali huškačima na rat jer pozivaju na snažniju podršku Ukrajinu i optužuju ih da planiraju mjere štednje.

Strategija opozicije ne djeluje, kazala je Mariann Ory, viša urednica u provladinom sedmičniku Magyar Hirlap.

“Ankete pokazuju da je većini ljudi prioritet da Mađarska ne uđe u rat i da se zaštiti njena energetska sigurnost“, kazala je ona.

Je li izborna utrka slobodna i poštena?

Mnogi tvrde da slobodni i pošteni izbori nisu mogući u Mađarskoj.

Procjenjuje se da je pod Orbanovim izmijenjenim izbornim sistemom ujedinjenoj opoziciji potrebna margina pobjede od najmanje 6,0 posto da bi osigurala većinu.

Kontrola medijskog pejzaža koji je Fidesz izgradio u posljednjih desetak godina također je problem, kažu analitičari, koji dozvoljava stranci da ograniči narative kojima su izloženi mnogi birači.

“Kampanja vladajuće stranke je efikasnija, jer ima mašinu koja dominira javnom sferom“, rekao je Robert Laszlo iz ekspertske organizacije Political Capital sa sjedištem u Budimpešti.

Ove brige su ubijedile Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) da nadgleda glasanje.

Izrazila je zabrinutost ne samo zbog Fideszove dominacije medijskim tržištem, već i zbog zloupotrebe administrativnih resursa, zamagljivanja uloga države i političkih stranaka i finansiranja kampanja.

Lokalne organizacije su u međuvremenu prikupile vojsku od 20.000 dobrovoljnih posmatrača.

No, glasnogovornik Fidesza Zoltan Kovacs kaže da je takvo djelovanje nepotrebno i da je rezultat pristranosti prema Orbanovim neliberalnim stavovima.

“To će biti potpuno slobodni izbori“, rekao je on za Al Jazeeru. “OSCE dolazi iz svijeta koji je protiv nas.“

Međutim, čak je i Centar za temeljna prava, koji finansira Fidesz, priznao da je OSCE-ovo “slanje pune misije za praćenje izbora… korak bez presedana za državu članicu EU-a“.

Šta kažu ankete?

Pojačan njegovom medijskom mašinom, čini se da Orbanov narativ o ratu u Ukrajini funkcionira.

Čini se da su čak i napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da potakne Budimpeštu da pokaže veću solidarnost imali malo učinka.

Čini se da je strah od rata jači u Mađarskoj od ljutnje zbog Putinove agresije, kažu analitičari.

A kako pritisak raste, jedinstvo i iskustvo Ujedinjenih za Mađarsku se testiraju.

“Opozicija treba mobilizirati svoje biračko tijelo i promijeniti narativ u narednim danima”, rekao je Milan Nic, viši saradnik u Njemačkom vijeću za vanjske odnose.

Istraživanja javnog mnijenja u decembru prošle godine pokazala su da je bilo malo izbora između Fidesza i ujedinjene opozicije.

Ali, ankete provedene nakon ruske invazije na Ukrajinu pokazuju da je Fidesz otvorio malu, ali potencijalno odlučujuću prednost od pet bodova ili više.

“Vidim samo poraz”, rekao je za Al Jazeeru visoki zvaničnik Ujedinjenih za Mađarsku, pod uslovom da ostane anoniman.

“Osamdeset mjesta bi za nas bio razuman rezultat. Fidesz neće dobiti još jednu veliku većinu.”

Zašto su mađarski izbori važni?

Uprkos maloj veličini Mađarske, izbori se pomno prate.

Iako članica EU i NATO-a, pod Orbanom je ova zemlja postala ključni igrač u populističkom napadu na zapadni demokratski poredak.

Njegovo zauzimanje države i napadi na vladavinu prava i prava manjina ozbiljno su testirali demokratske akreditive EU-a.

Geopolitička ambivalentnost Budimpešte također je izazvala sumnju da Rusija i Kina Mađarsku vide kao slabu kariku u pogledu sigurnosti NATO-a.

Orban je često koristio svoj veto u zapadnim institucijama kako bi podržao interese istočnih divova, uključujući opstruiranje ukrajinske zapadne putanje.

Orbanova uloga kao ikone globalne krajnje desnice doprinosi važnosti glasanja.

Poraz za ovog mađarskog moćnika, nakon poraza bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u SAD-u i drugih nedavnih nepovoljnih razvoja za neliberale, pojačao bi sugestije da se mainstream jedinstvo može boriti protiv populizma.

Autokratizacija ili demokratizacija

Još četiri godine za Orbana mogle bi pomoći u ponovnom oživljavanju globalnog kretanja prema autoritarizmu.

“Ishod… će odrediti kratkoročnu stabilnost [Mađarske] i dugoročni politički smjer – ili prema većoj autokratizaciji, ili ponovnoj demokratizaciji”, rekao je Daniel Hegedus, saradnik njemačkog fonda Marshall iz SAD-a.

“Izbori će, također, biti od strateškog značaja za EU i transatlantske partnere Mađarske“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera