Indikativan tajming: Šta je Tursku navelo da zatvori zračni prostor za ruske avione?

Ankara je ljuta zbog posrnulih političkih pregovora između Rusije i Ukrajine u okviru turskog posredovanja, rekao je turski kolumnista Ismail Kaya.

Odluku o zatvaranju svog zračnog prostora za ruske avione Turska je obrazložila time da je istekla dozvola koju je Ankara dala Moskvi na tri mjeseca (AA)

Odluka Turske da zatvori svoj zračni prostor za ruske vojne i civilne avione koji prevoze vojno osoblje u Siriju pokrenula je mnoga pitanja o razlozima za poduzimanje ovog koraka, tajni odabira upravo ovog momenta i ima li to veze s ratom u Ukrajini.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u avionu na putu za Urugvaj da je u aprilu istekla dozvola koju Ankara daje Moskvi za obavljanje ovih letova na period od tri mjeseca.

Cavusoglu je izjavio da je o tom pitanju razgovarao tokom svoje posjete Moskvi u martu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, koji je obećao da će obavijestiti predsjednika Vladimira Putina o tom pitanju.

Delikatna odluka

Ovakva delikatna odluka Turske dolazi u svjetlu nastavka ruskog rata u Ukrajini, a nakon što se na meti ruskih zračnih napada našla područja na periferiji Halepa u sjevernoj Siriji koja su pod kontrolom ”Sirijske nacionalne armije” koju podržava Turska. Ruske zračne snage su također prošlog petka gađale nekoliko sela i gradova na područjima pod kontrolom sirijske opozicije u pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

U međuvremenu, opozicioni Sirijski opservatorij za ljudska prava izjavio je da su ruski ratni avioni pokrenuli zračne napade u subotu, gađajući područja u sjevernom dijelu Latakije, što je peti takav napad u zonama deeskalacije tokom ovog mjeseca.

Rusija, Turska i Iran postigle su dogovor o uspostavi četiri zone deeskalacije u Siriji između režimskih snaga i opozicionih frakcija.

U tom kontekstu, turska vojska je pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera u sjevernoj periferiji Halepa kao odgovor na raketni napad koji su izvele Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), s područja pod njihovom kontrolom na kontrolni punkt u gradiću Marea.

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je u subotu da je najmanje 50 pripadnika SDF-a eliminirano kao odgovor na otvaranje vatre na područja u kojima se nalaze vojne baze.

Turska je pokrenula tri operacije na teritoriji Sirije, prva je “Štit Eufrata” protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) u sjevernom Halepu, druga je “Maslinova grančica” i treća “Izvor mira”, obje protiv “Sirijskih demokratskih snaga” u Afrinu, Hasaki i Raqqi.

Motivi za donošenje odluke

U tom kontekstu, turski kolumnista Ismail Kaya smatra da je turska odluka direktno povezana s razvojem dešavanja u ratu u Ukrajini, a slična je i prethodnoj odluci o provedbi odredbi Montrealske konvencije o zabrani prolaska ruskih vojnih brodova iz moreuza Bosfor i Dardanel, kako se ne bi smatralo da Turska pruža bilo kakve pogodnosti bilo kojoj strani u sukobu koji se vodi na obali Crnog mora.

Kaya je za Al Jazeeru rekao: “Imajući u vidu informacije da Rusija namjerava prebaciti vojne snage i strane militante iz Sirije da se bore na njenoj strani u Ukrajini, ovakva odluka Turske je uslijedila kako bi se spriječila upotreba turskog kopna, mora i zraka za bilo kakve direktne ili indirektne vojne akcije koje imaju veze s ratom u Ukrajini.”

Kaya smatra da je Ankara ljuta zbog posrnulih političkih pregovora u okviru turskog posredovanja, budući da nije postignut nikakav napredak u pregovorima koji su posrnuli nakon što je otkriveno da su ruske snage počinile “masakre” na područjima s kojih su se povukle u blizini Kijeva. Također, neuspjeh su doživjela i nastojanja da se održi novi sastanak na nivou ministara vanjskih poslova, kao i da se u Istanbulu održi sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

Tvrda moć

S druge strane, Omer Ozkizilcik, analitičar vanjske i sigurnosne politike u Ankari, izjavio je da je pritisak na Rusiju u Siriji pokušaj Turske da prisili Rusiju da bude ozbiljnija u pregovorima.

“Ako želite da Rusija postigne dogovor i razumijevanje, morate biti jaki na ovom polju i morate upotrijebiti tvrdu silu, a Turska je to radila posljednjih nekoliko godina i još uvijek to čini”, dodao je.

Ozkizilcik je istaknuo da bi Ankara, koja je ove sedmice pokrenula novi napad na kurdske militante u sjevernom Iraku, mogla nastojati iskoristiti svoj utjecaj na Rusiju kako bi dobila zeleno svjetlo za sličnu operaciju u sjevernoj Siriji.

Analitičari kažu da će najnoviji turski potez dodatno zakomplicirati ruske logističke usluge u Siriji, nakon što je Turska ograničila prolaz stranim ratnim brodovima iz Crnog mora u Sredozemno more ubrzo nakon početka ukrajinskog rata.

Prema turskoj štampi, Turska će ostati otvorena za komercijalne letove u i iz Rusije, pri čemu odbija slijediti Evropsku uniju u zatvaranju svog zračnog prostora za ruske letove, imajući u vidu značaj ruskih turista za njenu ekonomiju.

Nakon što je Turska zatvorila svoj zračni prostor, Rusiji je preostao samo jedan zračni izlaz do Sirije, a prolazi preko Irana i Iraka, međutim ta ruta traje duže u odnosu na turski zračni prostor, čime se stvaraju određeni logistički problemi.

Zatvaranje zračnog prostora, pored zatvaranja moreuza, predstavlja izazov u logističkom smislu za sposobnost Rusije da osigura djelovanje svojih snaga u Siriji, budući da se operacije opskrbe i ranog dovođenja novih ruskih snaga u Siriji provode kroz redovne linije ruskih desantnih brodova.

Najjači odgovor

Ova objava se smatra jednim od najsnažnijih odgovora Turske, koja je zadržala bliske odnose s Moskvom unatoč članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i  ruskoj vojnoj ofanzivi na Ukrajinu, a koja traje već dva mjeseca.

Turska ima dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom, a nastojala je i posredovati u ratu između ove dvije države. Cavusoglu je potvrdio da se razgovori između dvije strane nastavljaju i da rade na formuliranju zajedničke izjave.

Ankara je bila domaćin susreta ruskih i ukrajinskih pregovarača u Istanbulu i još jednog sastanka između Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmytra Kulebe u Antaliji.

Važno je napomenuti da je došlo do slabljenja odnosa između Ankare i Moskve nakon što je Turska 2015. srušila ruski ratni avion u blizini tursko-sirijske granice, ali su se oni poboljšali sve do početka ruskog napada na Ukrajinu, koju Turska smatra važnim trgovinskim partnerom i diplomatskim saveznikom.

Ankara trenutno nastoji organizirati samit u Istanbulu između Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, iako je Cavusoglu priznao da je mogućnost održavanja sličnih razgovora još uvijek mala.

Izvor: Al Jazeera