Al-Aksa – pregled upada, zatvaranja i ograničenja

Osvrt na glavne događaje koji su obilježili historiju džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

U kompleksu od 14 hektara nalaze se džamija Al-Kibli i Kupola na stijeni

Tenzije su se ponovno rasplamsale posljednjih dana nakon što je izraelska policija ušla u kompleks džamije Al-Aksa dok su vjernici bili na ranoj jutarnjoj molitvi.

Više od 300 Palestinaca je uhapšeno, a najmanje 170 ranjeno od 15. aprila kada su izraelske snage počele s upadima u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu. U kompleksu od 14 hektara nalaze se džamija Al-Kibli i Kupola na stijeni. Izraelske vlasti rekle su da su ušle u kompleks kako bi olakšale posjete krajnje desnih Jevreja svetom mjestu.

Slijedi pregled racija, zatvaranja i ograničenja u kompleksu džamije Al-Aksa u protekloj deceniji:

18. april 2022.

Više od 20 Palestinaca je ranjeno u nekoliko incidenata u i oko kompleksa džamije Al-Aksa u Jerusalemu, čime se broj ranjenih od 15. aprila popeo na više od 170. Ova dešavanja su uslijedila nakon smrtonosnog nasilja koje je krajem marta počelo u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali i u kojem je ubijeno 36 ljudi.

15. april 2022.

Izraelske snage upale su u džamiju Al-Aksa koristeći suzavac i zvučne bombe, ranivši najmanje 59 Palestinaca.

Izraelske snage sprečavaju Palestince da uđu u kompleks džamije Al-Aksa kako bi prisustvovali molitvi petkom, 15. april 2022. [Hazem Bader / AFP]

21. august 2021.

Izraelska vlada dozvoljava Jevrejima da se mole u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, u potezu koji rizikuje promjenu statusa quo ovog mjesta.

20. maj 2021.

Najavljuje se prekid vatre. Prema Uredu visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), Izrael je do 27. maja ubio 256 Palestinaca, uključujući 66 djece i 40 žena. U Izraelu je ubijeno 13 ljudi, uključujući dvoje djece, jednu Indijku i dva Tajlanđana koji rade u Izraelu.

20. maj 2021.

Najavljuje se prekid vatre. Prema Uredu visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR), Izrael je do 27. maja ubio 256 Palestinaca, uključujući 66 djece i 40 žena. U Izraelu je ubijeno 13 ljudi, uključujući dvoje djece, jednu Indijku i dva Tajlanđana koji rade u Izraelu.

GRAFIKA 1

14. maj 2021.

Nemiri se šire na Zapadnoj obali, kulminirajući u “danu bijesa”, s 10 Palestinaca koje su ubile izraelske snage, što je najveći broj poginulih Palestinaca u jednom danu na Zapadnoj obali, uključujući okupirani istočni Jerusalem, od kada je UN počeo je bilježiti smrtne slučajeve 2005. godine.

10. maj 2021.

Izrael ignorira ultimatum da povuče svoje snage iz kompleksa džamije Al-Aksa i četvrti Sheikh Jarrah na istoku grada. Ranojutarnji upad izraelske policije koja ispaljuje suzavac i šok granate u kompleks značajno podiže tenzije u mjesecu ramazanu. Hamas ispaljuje rakete na Izrael iz Gaze, a Izrael počinje kampanju zračnih napada na Gazu.

Izraelska policija trči za kamermanom u kompleksu džamije Al-Aksa u maju 2021. [Ammar Awad / Reuters]

7. maj 2021.

Izraelske snage jurišale su na kompleks džamije Al-Aksa koristeći suzavac, gumom obložene čelične metke i šok bombe. Upad se poklapa s noći Lejletul-kadr (8. maj). Stotine Palestinaca je povrijeđeno, što izaziva međunarodnu osudu.

13. april 2021.

Tenzije rastu u istočnom Jerusalemu od početka Ramazana 13. aprila, uz svakodnevne nasilne incidente izraelskih doseljenika i snaga protiv Palestinaca. Oni su uglavnom u i oko Starog grada, uključujući džamiju Al-Aksa i u susjedstvu Sheikh Jarrah, zbog neposredne prijetnje prisilnim deložacijom palestinskih porodica iz njihovih domova, koje su pokrenule organizacije izraelskih doseljenika.

16. septembar 2020.

Kompleks džamije Al-Aksa ponovo zatvoren na tri sedmice nakon povećanja broja zaraženih korona virusom.

31. maj 2020.

Kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalemu ponovo otvoren za vjernike i posjetitelje nakon dvomjesečnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

16. april 2020.

Zbog korona virusa, kompleks džamije ostaje zatvoren i tokom mjeseca ramazana.

15. mart 2020.

Islamski vakuf objavio je kako će Al-Aksa zatvoriti svoja vrata za vjernike iz predostrožnosti zbog korona virusa, dodavši kako će molitva u dvorištu kompleksa trećeg svetog mjesta islama biti dozvoljene.

31. januar 2020.

Izraelske snage koristile su gumom obložene čelične metke i povrijedile vjernike koji su u hiljadama došli u kompleks džamije Al-Aksa, na prvu molitvu petkom nakon što je tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump objavio kako će grad Jerusalem, u kojem se nalazi al-Haram al-Sharif, ostati „nepodijeljena prijestolnica“ Izraela.

11. august 2019.

Izraelski vojnici koriste suzavac i gumom obložene metke protiv muslimanskih vjernika kojih je veliki broj povrijeđen, uključujući i palestinskog člana Knesseta Ahmada Tibija, usred poziva jevrejskih nacionalista Jevrejima da dođu u sveti kompleks.

3. juni 2019.

Planovi izgradnje kontroverzne žičare kod Zapadnog zida u Jerusalemu prolaze kroz bitnu etapu procesa odobrenja. Žičara će ići iz Zapadnog Jerusalema do krova planiranog kompleksa Kedem, ogromnog centra kojim će upravljati jevrejski doseljenici u središtu palestinske četvrti Silwan.

3. mart 2019.

Izrael zabranjuje ulazak u al-Haram al-Sharif u Jerusalemu nekolicini vjerskih zvaničnika koje je imenovao Jordan zbog njihove uloge u otvaranju Kapije milosrđa, kapije koja je zatvorena po odluci izraelskog suda 2003. godine. Mjesec dana ranije je na hiljade ljudi je došlo u zatvoreni dio tokom molitve petkom.

3. juli 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je kako će ukinuti zabranu posjete al-Haram al-Sharifu jevrejskim izraelskim parlamentarcima, tri godine nakon što im je Vlada zabranila da ulaze u ovaj kompleks. Ovim je promijenjen status quo koji je dogovoren između Izraela i Jordana 2015. godine.

13. maj 2018.

Izrael odobrava izdvajanje 47 miliona šekela (14,5 miliona dolara) na dvogodišnjem nivou za kopanje tunela ispod kuća u Silwanu, kako bi se povezale arheološke lokacije u selu, proširila podzemna veza Silwana i Starog grada, te radilo na iskopavanju na brdu Cion.

4. august 2018.

Istraživanje Informacijskog centra Wadi Hilweh pokazuje kako su izraelske snage tokom jula ubile osam Palestinaca u Jerusalemu i okuženju, ranila i povrijedila 600, uhapsila 425 osoba i srušila 12 građevina.

Izraelske snage stoje pored Kupole na stijeni u kompleksu Al-Aksa [Mahmoud Illean / AP]

22. juli 2018.

Stotine izraelskih doseljenika upalo je u kompleks Al-Akse. Palestinski izvori navode kako su najmanje 1.023 doseljenika ušla u kompleks pod jakom policijskom zaštitom.

27. juli 2017.

Izrael ukida sve mjere na kapijama kompleksa Al-Aksa dodane nakon napada 14. jula, uključujući metalne ograde i skele na kojima su prethodno bile postavljene sigurnosne kamere, dok Palestinci slave. Vakuf, islamsko vijeće koje ima vlast nad kompleksom Al-Aksa, daje odobrenje Palestincima da nastave sa molitvama u džamiji.

26. juli 2017.

Izrael uklanja detektore metala u kompleksu Al-Aksa, koji će biti zamijenjeni naprednijim sigurnosnim kamerama. Palestinski izaslanik pri Ujedinjenim narodima poziva Vijeće sigurnosti da zaštiti sveto mjesto od izraelskog “nepromišljenog i destruktivnog” plana. Palestinci su nastavili sa svakodnevnim demonstracijama, protestirajući zbog novopostavljenih kamera. Kažu da neće prihvatiti ništa što je dodano nakon 14. jula, kada se dogodio napad u kojem su poginula tri Palestinca i dva izraelska policajca.

Izraelski vojnici ispaljuju suzavac na Palestince koji protestuju protiv dodatnog obezbjeđenja u džamiji Al-Aksa, na kontrolnom punktu Qalandiya u blizini okupiranog grada Ramala na Zapadnoj obali [Reuters]

23. juli 2017.

Palestinci protestuju dok Izrael postavlja nove sigurnosne kamere na ulazu u kompleks Al-Akse u pokušaju da pronađe alternative detektorima metala. Palestinci odbacuju nove mjere, rekavši da kamere odražavaju pokušaj Izraela da proširi svoju kontrolu nad svetim mjestom.

22. juli 2017.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da će zamrznuti svaki kontakt s Izraelom dok ne ukine sigurnosne mjere u Al-Aksi. Stotine Palestinaca su ranjene jer izraelske snage koriste suzavac, gumom presvučene čelične metke i bojevu municiju protiv demonstranata, što je dovelo do osude UN-a. Zabilježeno je više smrtnih slučajeva u okupiranom istočnom Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj Obali.

21. juli 2017.

Izrael pooštrava ograničenja za džamiju Al-Aksa, najavljujući da muškarcima mlađim od 50 godina neće biti dozvoljeno da uđu u kompleks niti da se tamo mole. Najmanje 3.000 izraelskih policajaca raspoređeno je na to mjesto, dok se Palestinci pripremaju za “dan bijesa” u znak protesta protiv novih sigurnosnih mjera. Prema palestinskoj advokatskoj grupi, najmanje 10 aktivista je privedeno.

Izraelske snage čuvaju stražu dok Palestinka sjedi ispred kompleksa džamije Al-Aksa u Jerusalemu [Mahmoud Illean / AP]

15. juli 2017.

Nakon incidenta u kojem su ubijena tri Palestinca i dva izraelska policajca, Izrael je zatvorio kompleks džamije Al-Aksa. Namaz petkom je otkazan prvi put od 1969. godine.

14. juli 2017.

Trojica palestinskih naoružanih napadača otvorila su vatru u blizini kompleksa Al-Aksa, pri čemu su dva izraelska policajca poginula. Trojica muškaraca su ubijena u pucnjavi.

10. juni 2017.

Oko 250.000 Palestinaca posjetilo je džamiju Al-Aksa tokom ramazana. Palestinci sa Zapadne Obale, Gaze i arapskih susjedstava u Izraelu okupljaju se u kompleksu Al-Akse na molitvi petkom. Izraelske snage dozvoljavaju muškarcima starijim od 40 godina, ženama i djeci svih uzrasta da uđu na lokaciju. Izraelske vlasti raspoređuju hiljade vojnika.

18. oktobar 2016.

Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) usvojila je protivizraelsku rezoluciju o Al-Aksi. Agencija osuđuje Izrael zbog ograničavanja pristupa muslimanima džamiji i povećane agresije policije i vojnika. Izrael suspendirao saradnju sa agencijom zbog rezolucije.

16. avgust 2016.

Jordanski kralj Abdullah II kritizirao izraelske akcije u džamiji Al-Aksa. Kao upravitelj svetog mjeseca, Jordan najavljuje borbu protiv stalnih izraelskih prekršaja i tvrdi kako su ovo „otvoreni pokušaji“ izmjene statusa quo u Jerusalemu. Ovi komentari su uslijedili nakon incidenta u kojem su stotine jevrejskih doseljenika i aktivista posjetile Al-Aksu kako bi obilježili godišnjicu uništenja dva antička hrama, a neki su pokušali moliti se na ovoj lokaciji.

28. juni 2016.

Izrael zatvorio pristup Al-Aksi nemuslimanima tokom ramazana. Izraelske vlasti zatvorile su pristup Jevrejima i drugim nemuslimanskim posjetiteljima nakon protesta zbog posjeta Jevreja džamiji tokom mjeseca ramazana.

26. juni 2016.

Jevrejski posjetitelji ulaze u kompleks Al-Akse. Nakon protesta protiv dolaska jevrejskih posjetitelja, nekoliko Palestinaca su povrijedile izraelske snage. Palestinski Crveni polumjesec objavio je kako su povrede zadobijene upotrebom suzavca, palica i metaka presvučenih spužvom. Protesti su počeli nakon dozvole ulaska u kompleks Jevrejima tokom posljednjih 10 dana ramazana, kada je ulazak dozvoljen samo muslimanima.

12. april 2016.

Međunarodna krizna grupa (ICG) objavila je kako je Izrael prekršio obećanja data Jordanu, a koja se odnose na kompleks džamije Al-Aksa. U izvještaju se upozorava kako mir u okolini kompleksa „zavarava“ pošto Netanyahu nije uspio sačuvati status quo. Iako je obećao Jordanu da će ograničiti pristup Izraelcima i zabraniti ministrima i parlamentarcima da dolaze, objavljeno je kako nije ograničio pristup ni na koji način.

Pogled na Kupolu na stijeni i kompleks Al-Akse [Menahem Kahana]

6. decembar 2015.

Jevrejski naseljenici upadaju u kompleks džamije Al-Aksa. Svjedoci navode kako je više od 30 ekstremnih desničara ušlo u kompleks u tri grupe, uprkos jakom osiguranju. Njihov upad se desio nakon što su jevrejske organizacije zatražile da njihovi članovi mogu ući u kompleks.

29. oktobar 2015.

Izraelski desničarski aktivisti pokušavaju preuzeti kompleks Al-Akse. U vrijeme kada Izrael vrši oštre mjere na suzbijanju palestinskih nemira u Jerusalemu, desničarske jevrejske organizacije traže da preuzmu kontrolu nad lokalitetom koji oni nazivaju Brdo Hrama. Jedna od ovih grupa, Povratak Brdu, na Facebooku poziva na uništavanje džamije Al-Aksa kako bi se na njenom mjestu napravio jevrejski hram.

8. oktobar 2015.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zabranjuje jevrejskim političarima da ulaze u Al-Aksu i naređuje policiji da ograniči pristup džamijskom kompleksu ministrima iz Vlade i zastupnicima Knesseta. Jevreji i nemuslimani još uvijek mogu ući, ali im nije dozvoljeno da se tamo mole.

28. septembar 2015.

Policijske snage koriste šok-bombe i metke presvučene gumom protiv Palestinaca. Policija okruga Jerusalem ponovo ograničava pristup Palestincima kompleksu džamije Al-Aksa, zabranjujući muslimanima mlađim od 50 godina da uđu na ovo mjesto.

18. septembar 2015.

U posljednjih pet godina udvostručen broj jevrejskih posjetitelja. Aktivista za pravo Jevreja da se mole u kompleksu navodi kako je blizu 10.900 Jevreja posjetilo al-Haram al-Sharif 2014. godine. Arnon Segal navodi kako je to dvostruko više nego 2009. godine.

15. septembar 2015.

Sve veći strahovi oko moguće podjele lokacije. Treći dan protesta u Starom gradu i u kompleksu Al-Akse nakon što Palestincima nije dozvoljen ulazak u džamiju kako bi jevrejske grupe mogle u kompleksu obilježiti početak svoje nove godine. Palestinci strahuju da je dozvola ulaska jevrejskim aktivistima, koji tvrde kako je džamija na mjestu uništenog jevrejskog hrama, prvi korak ka podjeli mjesta duž religijskih linija.

8. septembar 2015.

Ministar odbrane Izraela potpisao zabranu rada grupama Murabitat i Murabitoun koje čine Palestinci i Palestinke koji sebe vide kao branitelje svetog mjesta. Grupa se obično okuplja u kompleksu Al-Akse kako bi protestirali protiv, kako navode, povećane izraelske kontrole nad svetim mjestom i uzvikuju vjerske parole kada Izraelci ulaze u kompleks pod vojnom zaštitom.

Palestinci metu ostatke kamenja na tepihu u džamiji Al Aksa nakon što su izraelske snage izvršile raciju na kompleks u septembru 2015. [Ammar Awad / Reuters]

6. septembar 2015.

Izraelske snage nastavljaju nametati restrikcije Palestincima u pristupu kompleksu džamije Al-Aksa treću sedmicu zaredom. Izraelske jedinice sprečavaju da žene uđu u kompleks od 7 do 11 sati ujutro skoro tri sedmice. Komandant izraelske policije u Jerualemu Avi Bitton kazao je kako su restrikcije Palestinkama nametnute „kako bi se spriječile tenzije u području, jer krše red i predstavljaju prijetnju posjetiteljima“.

2. august 2015.

Izraelska policija zabranjuje pristup svim Palestinkama i Palestincima mlađim od 30 godina, da u nedjelju, od 7 do 11 sati, uđu u kompleks, objavilo je palestinsko Ministarstvo zadužbina u Jerusalemu.

26. juli 2015.

Izraelske snage povrijedile su 19 čuvara Al-Akse u nedjelju. Direktor kompleksa Omar Kiswani kazao je kako je 19 čuvara iz reda odjela islamskih zadužbina zadobilo masnice, frakture i posjekotine nakon što su ih napale izraelske snage palicama.

17. maj 2015.

Grupa desničarskih Jevreja ulazi u kompleks džamije Al-Aksa kako bi obilježili godišnjicu izraelske okupacije Istočnog Jerusalema 1967. godine koju Izraelci nazivaju „Danom Jerusalema“. Ovaj dan je državni praznik desničarskih Izraelaca koji prate nasilje i rasizam prema Palestincima.

4. mart 2015.

Uz pratnju oružanih snaga, grupa desničarskih Izraelaca ulazi u kompleks džamije Al-Aksa povodom jevrejskog praznika Purim. Najmanje jedan Palestinac je pritvoren zbog protesta zbog njihovog pokušaja da se mole kod Kapije lanaca dok su napuštali kompleks.

14. novembar 2014.

Hiljade ljudi prisustvuju molitvi petkom u džamiji Al-Aksa, prvi put nakon nekoliko mjeseci, nakon što je Izrael ukinuo starosna ograničenja za pristup svetom mjestu. Američki državni sekretar John Kerry kaže da su preuzete “čvrste obaveze” da se zadrži status quo u kompleksu, a Izrael i Jordan su se također složili da preduzmu korake za “deeskalaciju situacije” u Jerusalemu.

5. novembar 2014.

Izraelska policija ispaljuje suzavac i šok bombe na palestinske vjernike unutar kompleksa džamije Al-Aksa dok desničarski Jevreji ulaze na lokaciju. Najmanje devetoro je povrijeđeno, a nekoliko ljudi je trebalo pomoć zbog udisanja suzavca. Jordan, čuvar svetih mjesta, opoziva svog ambasadora u Izraelu u znak protesta.

2. novembar 2014.

Moshe Feiglin ponovo ulazi u kompleks džamije Al-Aksa, uprkos pozivima na “uzdržanost” izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Feiglin, član Netanyahuovog bloka Likud, vodeći je zagovornik pristupa Jevreja kompleksu. Istog dana, desničarski ministar stanovanja Uri Ariel poziva na promjenu statusa quo u kompleksu dozvoljavajući Jevrejima ne samo da posjećuju to mjesto, već i da se tamo mole.

30. oktobar 2014.

Izraelske vlasti zatvorile su džamiju Al-Aksa nakon pucnjave na Yehudu Glicka, ekstremno desničarskog izraelskog rabina koji se zalaže za prisilni ulazak u džamiju. Ovo je prvi put da je džamija zatvorena od 1967. godine, kada je Izrael okupirao istočni Jerusalem. Izraelski ministar javne sigurnosti rekao je da će džamija ostati zatvorena “do daljnjeg”, što je izazvalo ljutu reakciju Abbasa, koji je ovaj potez nazvao “objavom rata”. Glick, fanatik rođen u Americi, predsjednik je Fonda za baštinu Temple Mount.

Palestinski demonstrant pali izraelsku zastavu, pozivajući se na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, nakon što je Izrael ograničio pristup palestinskim vjernicima [Khalil Hamra / AP]

15. oktobar 2014.

Izraelske snage na vjernike ispaljuju šok bombe i čelične metke obložene gumom.

18. juli 2014.

Ukupno 110 ljudi je povrijeđeno u Jerusalemu nakon što su izraelske snage izvršile raciju na kompleks džamije Al-Aksa.

16. juli 2014.

U kompleksu džamije Al-Aksa izbijaju tuče između palestinskih vjernika i izraelskih policajaca koji prate desničarskog zamjenika predsjednika Kneseta Moshea Feiglina u kompleks.

4. juli 2014.

Izraelska policija raspoređuje se u velikom broju oko Jerusalema rano u petak, zbog uvođenja ograničenja za palestinske vjernike da ulaze u kompleks džamije Al-Aksa.

13. juni 2014.

Ukupno 28 Palestinaca je povrijeđeno nakon što su izraelske snage prekinule marš u znak podrške palestinskim administrativnim pritvorenicima koji štrajkuju glađu više od 50 dana.

6. maj 2014.

Vjernicima mlađim od 50 godina zabranjen je ulazak u Al-Aksu drugi dan. Izraelska policija u starom gradu u Jerusalemu ograničava ulazak u džamiju Al-Aksa vjernicima mlađim od 50 godina, s izuzetkom studenata koji studiraju u kompleksu. Istovremeno, policija dozvoljava grupi Jevreja da obiđe kompleks. Desetine Palestinaca dva dana zaredom obavljaju molitve blizu glavnih kapija kompleksa.

20. april 2014.

Desetine palestinskih vjernika su ranjene, a drugi privedeni nakon što su izraelske snage upale u dvorište Al-Akse, ispalivši šok granate i čelične metke obložene gumom.

13. april 2014.

Izraelski vojnici i policija ispalili su šok granate na palestinske vjernike u džamiji Al-Aksa. Nasilje izbija nakon što su izraelske vlasti nakon jutarnje molitve otvorile kapiju al-Haram al-Sharif za nemuslimanske posjetioce.

Izvor: Al Jazeera i agencije