Sirijska Civilna zaštita educira Ukrajince u spašavanju žrtava rata

Planirano je da snimci obuke iz prve pomoći budu objavljeni na zvaničnim stranicama sirijske Civilne zaštite na društvenim mrežama, sa ciljem da pomognu ukrajinskim civilima i bolničarima.

Ukrajinske civile ubijaju na iste brutalne načine kao i Sirijce, upozoravaju 'Bijeli šljemovi' (Al Jazeera)

Piše: Omar Youssef

Unutar zgrade uništene u ruskom bombardiranju pokrajine Idlib, u sjevernoj Siriji, Ismail i Muhamed, dvojica bolničara sirijske Civilne zaštite na područjima pod kontrolom opozicije (Bijeli šljemovi), pokazuju kako se pruža prva pomoć na lutki, dok njihov treći kolega snima i dokumentira te scene.

Sirijska Civilna zaštita na područjima pod kontrolom sirijske opozicije priprema edukativne videosnimke za ukrajinski narod i spasioce, koji pokazuju načine postupanja sa žrtvama bombardiranja te osnove prve pomoći koju civili mogu pružiti kako bi spasili živote povrijeđenih osoba u vrijeme rata.

Planirano je da snimci obuke iz prve pomoći budu objavljeni na zvaničnim stranicama Civilne zaštite na društvenim mrežama, sa ciljem da pomognu ukrajinskim civilima i bolničarima, nakon što budu prevedeni na ukrajinski jezik.

Prenošenje iskustava

Raed al-Saleh, direktor opozicione sirijske Civilne zaštite (Bijeli šljemovi), smatra da se Ukrajinci suočavaju s najsvirepijom i najkriminalnijom mašinerijom za ubijanje na svijetu, s kojom se sirijski narod direktno suočavao sedam godina tokom ruske intervencije kojom je Moskva podržala režim Bashara al-Assada.

Kada je u pitanju inicijativa Civilne zaštite, Saleh je rekao za Al Jazeeru: “Nismo mogli stajati skrštenih ruku. Imamo veliko iskustvo, koje možemo prenijeti ukrajinskom narodu, a ovo je najmanje što možemo uraditi za one koji proživljavaju tragediju i rat slično onome što mi doživljavamo. Odatle je krenula ideja o stvaranju edukativnih sadržaja koji se mogu podijeliti s ukrajinskim civilima i humanitarnim radnicima, uključujući spasioce i bolničare”.

Prema Salehu, inicijativa uključuje poučne i edukativne videosnimke za ukrajinske civile te sadrži vodič za zaštitu civila, prikazuje postupke pružanja prve pomoći, metode spašavanja i evakuacije do dolaska specijaliziranih timova, opasnosti od neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih u ratu i metode prevencije.

Saleh je istakao da će naknadno pripremiti stručne videosnimke za spasioce, posebno za one koji su izloženi bombardiranju i rade na opasnim mjestima, u nadi da će ovi snimci doprinijeti spašavanju života.

Ublažiti patnju civila

Hassan Miqdad, pripadnik sirijske Civilne zaštite na područjima pod kontrolom opozicije, ističe da je jedan od najvažnijih motiva za njegovo sudjelovanje u ovom projektu bio prizor ukrajinskih civila koji su ubijeni na iste brutalne načine kao što su ubijani Sirijci, kao i njegovo vjera u jedinstvo ljudskog roda.

Miqdad je rekao za Al Jazeeru da će Ukrajincima pridržavanje savjeta koje je sirijska Civilna odbrana dala u videosnimcima biti od pomoći da se izbjegnu ljudski gubici i ublaže patnje civila.

Dodao je kako se nada da će se ovaj rat završiti što prije i da će se vratiti mir i stabilnost u Ukrajini.

Miqdad smatra da Rusija slijedi politiku gađanja i uništavanja infrastrukture, uključujući bolnice, škole i sve što služi ljudskom životu, što se dogodilo prilikom ruskog bombardiranja porodilišta u ukrajinskom gradu Mariupolju.

Kaže kako je ono što se dogodilo i događa u Siriji i Ukrajini “sramota za čovječanstvo”.

‘Kao da je svim ljudima život sačuvao’

Nakon što je sirijski režim 2012. godine počeo bombardirati gradska područja izvan njegove kontrole te povukao glavne vladine službe i zaustavio rad vatrogasnih službi i zdravstvene zaštite, određeni broj sirijskih dobrovoljaca se odazvao kako bi obavljali ove usluge i pružali pomoć civilima.

Broj volontera i volonterki u Civilnoj zaštiti na teritorijama pod kontrolom opozicije dostigao je njih više od 3.000, koji od tada sve do danas provode akcije spašavanja, hitne pomoći i civilne humanitarne inicijative, u okviru organizacije koja je dokazala aktivno prisustvo u živote Sirijaca.

Opoziciona sirijska Civilna odbrana koristi za svoj moto kur'anski ajet: “Ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio čitavo čovječanstvo” i pridržava se principa “humanosti, solidarnosti i nepristrasnosti” prema definiciji Međunarodne organizacije za civilnu odbranu.

Izvor: Al Jazeera