Ruska invazija na Ukrajinu: Je li CIA pogriješila u procjenama?

CIA je bila uspješna u predviđanjima da će doći do ruske invazije na Ukrajinu, dok je, s druge strane, pokazala neuspjeh kada je prognozirala mnogo brže i lakše bitke za ruske snage.

Pripadnik ruskih snaga u blizini uništenih zgrada u ukrajinskom gradu Mariupolju (Reuters)

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) suočava se s oprečnim rezultatima evaluacija njenih operacija i procjena situacije u Ukrajini, od toga da zaslužuje velike pohvale pa sve do toga da je to katastrofalan neuspjeh.

CIA je bila uspješna u svojim preciznim predviđanjima da će doći do izbijanja ruskog rata u Ukrajini početkom godine, dok je, s druge strane, pokazala neuspjeh kada je prognozirala mnogo brže i lakše bitke za ruske snage u odnosu na ono što se dogodilo tokom prošlog mjeseca.

Jeffrey Rogg, docent na Odsjeku za obavještajne i sigurnosne studije na Vojnoj akademiji Citadel u Južnoj Karolini, u razgovoru za Al Jazeeru je istakao da su obavještajne službe prezentirale “ono što se sada čini pretjerano pesimističnom slikom sposobnosti Ukrajine da se odupre ruskoj invaziji, uz predviđanja da će Kijev pasti za nekoliko dana. Međutim, upozorio bih ljude da ovo ne opisuju kao obavještajni neuspjeh, jer je slučaj dosta složeniji od toga.”

Kada je Rusija napala Ukrajinu, američki obavještajci su procijenili da bi napad na tu zemlju mogao dovesti do pada Kijeva u ruke Moskve u roku od nekoliko dana. Ali ruska vojska je posrtala oko glavnog grada kako je rat ulazio u drugi mjesec.

Analitičari smatraju da su ruske snage podbacile zbog logističkih problema i zato što su naišle na neočekivano jak otpor ukrajinskih boraca.

Borbe i uspjeh

Borbe unutar Ukrajine još nisu odlučene, iako je Rusija teoretski nadmoćnija od Ukrajine na svim poljima, te uveliko prednjači nad tom državom po količini i kvalitetu naoružanja.

Pojedini analitičari smatraju kako su procjene da će Kijev pasti u ruke ruskih snaga za 72 do 96 sati bile ishitrene i vrlo optimistične, pogotovo ako se prisjetimo da je američkim snagama trebalo tri sedmice da uđu u Bagdad i svrgnu iračkog predsjednika Sadama Huseina 2003. godine.

Rusija, također, ima vojsku od 900 hiljada vojnika, što je četiri puta više od ukrajinskih oružanih snaga, kojih ima oko 200 hiljada. Rusija je do sada dovela samo 200 hiljada svojih vojnika da se tamo bore.

Michael O'Hanlon, ekspert za vojna pitanja na Institutu Brookings, smatra da će bilo koji vojni analitičar, koji bude koristio ove podatke, shvatiti da nas čeka rat iscrpljivanja između dvije sile približno iste veličine, čak i ako jedna strana uživa tehnološku superiornost i mnoge druge kvalitativne prednosti, jer će za bilo kakvu pobjedu koju treba postići biti potrebni mjeseci.

Joseph Fitsanakis, profesor obavještajnih i sigurnosnih studija na Univerzitetu Coastal Carolina, naznačio je da su obavještajne procjene ”minimizirale sposobnost Ukrajinaca da se okupe protiv zajedničkog neprijatelja. Važno je napomenuti da je u satima nakon ruske intervencije u Ukrajini Washington ponudio politički azil predsjedniku Volodimiru Zelenskom, a to govori kako Washington vidi kolektivnu volju ukrajinskog naroda da se bori protiv ruskih osvajača.”

Oprečna svjedočenja

”Moguće je da postoji jaz u prikupljanju američkih obavještajnih podataka zbog čega je Washington precijenio sposobnost Rusije i potcijenio odbrambene kapacitete Ukrajine”, rekao je u utorak Todd Walters, komandant američkih snaga u Evropi, u svom obraćanju pred Odborom za oružane snage američkog Senata.

Na saslušanju pred Odborom za obavještajne poslove Senata ranije ovog mjeseca, direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da su američke obavještajne službe procijenile da je ruski predsjednik Vladimir Putin prije invazije potcijenio potencijalni otpor Ukrajinaca na koji će naići.

Na istom saslušanju, general Scott Berrier, šef Odbrambene obavještajne agencije (DIA), rekao je da su procjene američkih obavještajnih službi prije invazije bile zasnovane na nizu faktora, uključujući i to da Ukrajinci “nisu bili toliko spremni koliko sam mislio da bi trebali biti, pa sam sumnjao u njihovu volju da se bore. To je bila loša procjena s moje strane, jer su se borili hrabro i časno i rade pravu stvar.”

Procjene američkih obavještajnih službi potakle su komandanta marinskog korpusa, generala Davida Bergera, da prije dvije sedmice izjavi: ”Kompjuterske simulacije su potvrđivale tvrdnju da će Rusija pobijediti u roku od 72 do 96 sati, a ovi uređaji ne mogu objasniti zašto Ukrajina nastavlja da pruža otpor sve do sada.”

Obavještajna podrška

CIA je godinama radila unutar Ukrajine, ali otkako se pojačala prijetnja od velike ruske invazije prošlog mjeseca, administracija predsjednika Joea Bidena je povukla svo osoblje agencije, uključujući i njene poluvojne formacije sa istoka te zemlje, kako su potvrdili medijski izvještaji.

Stručnjak za obavještajne službe Jeffrey Rogg izjavio je da je CIA u velikoj mjeri prisutna u Ukrajini od ruske aneksije Krima 2014. godine te nemira i građanskog rata koji su uslijedili nakon toga u regiji Donbas na istoku Ukrajine.

“Američka obavještajna služba provela je godine pripremajući Ukrajince za borbu koja trenutno traje,” rekao je Rogg. “Ali čak i sa ovom obukom i sa svim oružjem koje Sjedinjene Američke Države i druge zemlje šalju Ukrajini, Ukrajinci ne bi bili tako efikasni bez konstantne podrške američke obavještajne službe. Postoje izvještaji da je Washington pružio ključne obavještajne podatke, kao što su obavještajni podaci o signalima, fotografijama i lokacijama koje su Ukrajincima omogućile efikasan napad na Ruse.”

Profesor Fitsanakis je dodao za Al Jazeeru: “Za neuspjeh koji je ruska vojska pretrpjela u proteklih nekoliko sedmica odgovorni su oni koje je obučila CIA, posebno jedinica koja je bila u stanju da odbije veliki ruski napad helikopterima na aerodromu Antonov u Hostomelu sjeverozapadno od Kijeva, što se dogodilo na početku invazije”.

Izvještaji medija otkrili su da CIA također obučava ukrajinske specijalne snage i obavještajce u tajnom objektu u Sjedinjenim Američkim Državama od 2015. godine.

Obuka i podrška

Kao dio programa obuke, CIA je podučavala svoje ukrajinske kolege tehnikama snajperskog djelovanja, kako upravljati protivtenkovskim raketama Javelin i drugom opremom koju isporučuje SAD, kako izbjeći digitalno praćenje koje su Rusi koristili za lociranje ukrajinskih snaga, tehnikama kamuflaže i tajnim komunikacijama.

Obavještajna operacija snabdijevanja Ukrajinaca dodatnim oružjem smatra se izuzetno uspješnom, do te mjere da ukrajinska vojska sve to koristi i sada treba pojačanja, što je zapadne saveznike potaknulo da povećaju proizvodnju takvog oružja, rekao je Fitsanakis za Al Jazeeru.

Sa svoje strane, Rogg se ponovo osvrnuo na ulogu CIA-e u gađanju i ubijanju ruskih generala unutar Ukrajine, rekavši za Al Jazeeru: “Evo dobrog primjera: Rusija je izgubila veliki broj generala. Možda je ubijanje jednog ili dva generala normalna stvar, ali ubijanje ovako velikog broja nije samo sreća ili vještina Ukrajinaca. Mislim da je CIA pomogla u lociranju i ciljanju visokih ruskih vojnih oficira.”

Svojom podrškom obavještajnim podacima Ukrajini, Sjedinjene Američke Države ne samo da imaju za cilj oslabiti suparničku silu, u ovom slučaju Rusiju, već američki obavještajci stiču važna praktična iskustva. Također, dolaze do ruske vojne tehnologije koja padne u ruke Ukrajincima.

“Kada su Ukrajinci nedavno zaplijenili napredni ruski mobilni sistem za elektronsko ratovanje, objavljeno je da se on prebacuje iz Ukrajine u Sjedinjene Američke Države, kako bi ga obavještajne agencije mogle razmontirati i bolje razumjeti način na koji funkcionira, što bi im omogućilo da ga ciljaju ili mu se suprotstave u budućnosti”, naglasio je Rogg za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada