Roditeljska pratnja: Biti uz djecu tokom liječenja, a ne izgubiti posao

Mnogi roditelji u bh. entitetu FBiH čije se dijete bori sa teškom bolesti imaju velike probleme zbog odsustvovanja na poslu.

Nekoliko zastupnica u Parlamentu FBiH pokrenulo je ovu inicijativu za donošenje zakonske regulative koja već postoji u drugom bh. entitetu Republika Srpska, te u državama okruženja Hrvatskoj, Srbiji... (Facebook)

Bosanskohercegovački entitet Federacija BiH jedan je od rijetkih dijelova Balkana gdje roditelji, čija su djeca oboljela od raka, nemaju pravo na plaćeno odsustvo odnosno bolovanje tokom liječenja svojih mališana. No, to bi se trebalo uskoro promijeniti zahvaljujući inicijativi „Roditeljska pratnja“.

Nekoliko zastupnica u Parlamentu FBiH pokrenulo je ovu inicijativu za donošenje zakonske regulative koja već postoji u drugom bh. entitetu Republika Srpska, te u državama okruženja Hrvatskoj, Srbiji…

Bez pomaka od 2017.

Fikret Kubat, direktor udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, za Al Jazeeru ističe kako je ova inicijativa pokrenuta još 2017. i da se Vlada entiteta pozitivno izjasnila o tome – no, pet godina je prošlo, ali ništa nije ni pomaklo, niti promijenilo.

„Ideja se formirala nakon što smo kroz kontakt i podršku našim članovima uvidjeli da veliki broj njih ima ovu vrstu problema, da često izgube ili su primorani napustiti radno mjesto kako bi bili pratnja svom djetetu tokom aktivnog liječenja“, govori nam Kubat i dodaje kako je bilo je i slučajeva gdje su roditelji uzimali neuropsihijatrijske dijagnoze kako bi dobili duža bolovanja, što im je nakon liječenja donosilo druge probleme gdje su imali problem vratiti se na radno mjesto radi spomenutih dijagnoza.

„Upravo s ovom inicijativom želimo spriječiti te probleme i sistemski riješiti njihovo pravo na bolovanje tokom trajanja aktivnog liječenja djeteta, da ostvare zakonsko pravo na njega kako ne bi zavisili od dobre volje poslodavca ili komisije za produženje bolovanja.“

Kubat također ističe kako je ova zakonska regulativa riješena u RS-u, u državama okruženja (osim Crne Gore) i cijeloj Evropi.

„(Tamo roditelji imaju pravo na bolovanje u trajanju aktivnog liječenja djeteta, u većini zemalja imaju pravo na 100% zaradu od plaće, te su oslobođeni odlaska na komisije za produženje bolovanja. Sve ovo ćemo zahtijevati i za roditelje sa područja FBiH“, ističe sagovornik Al Jazeere.

Vidi se dobra volja

Ističe kako su u toku pregovori sa radnim tijelima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno Odborom za zdravstva, Odborom za rad i socijalnu zaštitu i Komisijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

„Na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka 15. februara održali smo online konferenciju sa članovima pomenutih odbora i od prisutnih zastupnika, i iz pozicije i iz opozicije, dobili smo podršku i obećanje da ćemo zajednički ići ka rješenju ove zakonske regulative. Na konferenciji smo donijeli zaključak da ćemo ubrzo održati prvu zajedničku sjednicu ovih odbora i komisije i predstavnika Udruženja, što je i ispunjeno te smo dogovorili sjednicu za 2.mart. Na ovoj sjednici ćemo govoriti o problematici te smijeru u kojem ćemo ići ka rješenju problema.“

Kubat ne krije optimizam i dodaje kako „za sada vidimo dobru volju zastupnika iz odbora i komisije da olakšamo ovu borbu našim roditeljima i djeci“.

„Iskreno se nadamo, kada inicijativa dođe u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, da će svi zastupnici podržati i dati svoje ZA ovu inicijativu, a kasnije da će i Vlada FBiH dati svoju podršku te da ćemo doći do zajedničkog rješenja. Vjerujemo da zajedničkim djelovanjem možemo promijeniti živote naših građana koji vode bitku za život svog djeteta.“

Do problema može doći samo da izostane politička volja za rješavanjem ovog problema, dodaje prvi čovjek udruženja Srce za djecu, „a mislimo da ne smijemo dopustiti kao pojedinci da dođe do toga“.

„Svi se trebamo staviti u cipele jednog roditelja ili oba čak koji se nađu u situaciji da imaju teško bolesno dijete na izrazito teškom i nepredvidljivom liječenju. To su roditelji i djeca koji imaju samo danas i sadašnji trenutak, jer sutra i njihova budućnost nažalost nisu izvjesni i potpuno definisani. Stoga im trebamo olakšati danas i pružiti im svaki trenutak koji mogu provesti zajedno i osloboditi ih svih dodatnih tereta i problema koji dolaze dolaskom jedne tako teške dijagnoze. Naravno, ne njihovom voljom.“

Emotivno i psihičko iscrpljivanje birokratijom

Zastupnica federalnog Parlamenta Nasiha Pozder iz Naše Stranke jedna je od onih koji predvode ovu inicijativu. Ukazuje kako važeći zakoni roditelje, koji prolaze kroz najteže trenutke svog života, dok se bore za život i ozdravljenje svoje djece, primoravaju na stalna dokazivanja potrebe za odsustvom i boravkom uz dijete, te ih u vrijeme u kojem su emotivno i psihički iscrpljeni dodatno finansijski slabe.

„Cilj inicijative, u najkraćem, je rješavanje pitanja bolovanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti i problema s kojima se roditelji susreću u procesu rješavanja svog radnog statusa za vrijeme koje provedu u pratnji i njegovanju mališana koji prolaze kroz liječenje i oporavak od najtežih oboljenja“, dodaje ona za Al Jazeeru.

Ukazuje kako je inicijativa Roditeljska pratnja pokušaj ponovnog vraćanja u proceduru ranije inicijative pokrenute u FBiH još 2016. a koja se ticala Izmjene i dopune Zakona o radu.

„Važno je reći da je inicijativa iz 2016. godine odbijena od strane Vlade FBiH uz obrazloženje da se ista mora vezati za Zakon o zdravstvenim osiguranju, te da će se ove izmjene uvrstiti u nove propise zdravstvenog osiguranja, što se do danas nije desilo“, ukazuje Pozder.

„Do sada smo detektovali koje članove kojih zakona i pravilnika bi trebalo korigovati i dopuniti i namjera je da ih zajednički putem radnih tijela predložimo u parlamentarnu proceduru. Međutim, ono što je također evidentno je da su zahtjevi roditelja skromni, da je inicijativom obuhvaćen tek jedan mali, mada vrlo značajan segment ove velike teme. Nadam se da ćemo kroz diskusiju uspjeti proširiti rješenja i njihovu primjenu kako bismo roditeljima olakšali koliko je to moguće dok prolaze kroz nezamislivo težak period.“

Pružiti potrebnu podršku

Federalna zastupnica očekuje kako će svi, „počev od kolega i kolegica parlamentaraca, a zatim i Vlade, imati dovoljno znanja i razumijevanja da nađemo najbolje rješenje i roditeljima omogućimo da budu uz svoju djecu neopterećeni finansijskim i birokratskim brigama, te da im pružimo podršku koju trebaju“.

„Želim vjerovati da ćemo imati jednoglasan afirmativan stav. Na sreću, broj djece oboljele od ovih teških bolesti nije velik, što hladnim, birokratskim i ekonomskim jezikom prevedeno znači da finansijsko opterećenje ne bi trebalo biti značajno ni na kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja koji su zakonski provoditelji inicijative”, kazala nam je Pozder.

“Takođe, vjerujem da poslodavcima trebaju potpuno operativni i posvećeni uposlenici, a takvi možemo biti tek kada nismo opterećeni brigom  kojom ovi roditelji jesu, svakodnevno. Vodeći se ovom pretpostavkom sigurna sam da će i poslodavci imati puno razumijevanje.“

Izvor: Al Jazeera