Postoji li opasnost da morske mine stignu do Bosfora i može li plovidba biti ugrožena?

Minu tešku 172 kilograma može otkriti sonar za otkrivanje mina, ali je teško otkriti mine teške 30 kilograma, što zahtijeva opsežnu i napornu pretragu.

Uništavanje morske mine u Irbenskom moreuzu u Baltičkom moru (Reuters)

Rat između Rusije i Ukrajine prelio se izvan granica, kada su zalutale eksplozivne naprave stigle do oboda Bosforskog moreuza. Upućena su upozorenja da bi naprave mogle doprijeti i do Sredozemnog mora, nakon što su turske vlasti u subotu pronašle drugu morsku minu u svega nekoliko sati.

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nekoliko dana nakon što je Rusija objavila da bi voda mogla odnijeti ukrajinske mine postavljene u Crnom moru prema Sredozemnom moru, što predstavlja prijetnju za međunarodnu plovidbu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar saopćio je da je razgovarao sa Rusijom i Ukrajinom, nakon što je otkrivena morska mina u Bosforskom moreuzu. Istakao je da je tim za podvodnu odbranu (SAS) deaktivirao minu koju je ranije uočio trgovački brod u blizini Bosfora.

Akar je istakao da je tursko Ministarstvo odbrane izvršilo potrebnu koordinaciju s obalskom stražom i drugim nadležnim tijelima kako bi se osigurao nastavak sigurnog kretanja brodova, rekavši da su poduzete “neophodne mjere” i da turske pomorske snage nastavljaju sa radom te da pomno prate situaciju.

Ugrožena plovidba

Turske vlasti su u subotu bile prinuđene da, iz sigurnosnih razloga zbog ovog incidenta, obustave kretanje brodova do daljnjeg preko Bosfora u oba pravca.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) optužila je prije dva dana ukrajinsku vojsku da je, zbog rata, postavila oko 420 morskih mina u vodama Crnog mora u blizini luka Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni. FSB je upozorio da bi ove mine, ukoliko se otkače od sidra, mogle stići do Bosfora, a zatim i do Sredozemnog mora.

Nakon ovog saopćenja, turska mornarica je zatražila od brodova da prate potencijalne mine, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio da Ministarstvo odbrane poduzima sve neophodne mjere, te da nema razloga za zabrinutost.

Sa svoje strane, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova istakla je da, zbog morskih mina koje su kijevske snage postavile u vodama ukrajinskih luka, više od 60 trgovačkih brodova sa posadama i teretom ne može napustiti luke Ukrajine.

Turski list Hurriyet je objavio da su “zalutale mine” stigle do oboda Bosfora strujom iz rijeke Dunav.

U međuvremenu, turski informativni kanal AHABER naveo je da je mornarica te zemlje izdala pomorsko obavještenje “Navtex” u kojem upozorava brodove na opasnost od mina.

Sonari za skeniranje

Admiral Cihat Yayci, bivši komandant turskih Pomorskih snaga, navodi da trenutni oticaj rijeke Dunav ide prema Bosforu u Istanbulu, pa će svaka otplutala mina ići ka moreuzu, što je veoma opasna stvar.

Admiral Yayci je rekao za Al Jazeeru: “Minu tešku 172 kilograma može otkriti sonar za otkrivanje mina kojim raspolažemo, ali je teško otkriti mine teške 30 kilograma, što zahtijeva opsežnu i napornu pretragu.”

On je pozvao turske pomorske snage da sonarima pretraže vode u blizini Bosfora kako bi se otkrile ove male mine.

Bivši komadant turskih pomorskih snaga je istakao da će, ako mina dotakne brod, eksplodirati i potopiti ga, te da ovakva dešavanja otežavaju plovidbu Crnim morem. Prema njegovim riječima, mine su jeftino, opasno i zabranjeno oružje.

“Ako se mina sudari s jednim od brodova natovarenih sirovom naftom, to će biti velika katastrofa”, kazao je. Također je upozorio da zalutale mine mogu udariti i u brodove za istraživanje plina u Crnom moru, rekavši da je neophodno ”poduzeti mjere na područjima oko brodova”.

Što se tiče mogućnosti da mine dospiju duboko u Bosforski moreuz i eksplodiraju na obalama, Yayci je naglasio da je mala mogućnost za to, zbog mjera koje je turska ratna mornarica poduzela na obodima moreuza. Najbolji dokaz za to je da su timovi otkrili dvije mine prije nego što su stigle do moreuza.

Dodao je da bi trebalo uspostaviti siguran koridor za turske pomorske minolovce kako bi kontinuirano pregledali moreuz i vršili usmjeravanje pomorskog transporta.

Sa svoje strane, turski vojni i strateški stručnjak Ismail Hakki rekao je da mine predstavljaju veliku prijetnju Istanbulu. Smatra da je svaka prijetnja trgovini ili životima odgovornost zaraćenih zemalja i da su obavezne nadoknaditi štetu.

Što se tiče uređenja pomorskog prometa u trenutno najopasnijim vodama zbog ovih mina, Hakki je za Al Jazeeru rekao: “Budući da su mine izmakle kontroli, vode Crnog i Azovskog mora se nalaze na prvom mjestu po pitanju opasnosti da dođe do eksplozije. Potom su to vode Bosfora, zatim Mramornog mora, moreuza Dardanele, Egejskog mora i na kraju Sredozemno more.

Naglasio je da će, ako mine stignu do Sredozemnog mora, izazvati katastrofu u pomorskom prometu koja će ostaviti traga na globalnu trgovinu duže vrijeme.

Morske mine

Prema turskim i ruskim izvještajima, morske mine YM proizvedene su za vrijeme Sovjetskog Saveza. Mina, ukupne zapremine 172 kilograma, sadrži 20 kilograma TNT eksploziva. Postavlja se u vodu na dubini od jednog do dva metra, a eksplodira pri “kontaktu”.

Morske mine YRM teške su 30 kilograma, a također su se proizvodile u doba Sovjetskog Saveza. Količina aktivnog eksploziva u njima je oko tri kilograma, a i one eksplodiraju pri kontaktu. Poznato je da su ovi tipovi dostupni u Rusiji i Ukrajini.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) saopćila je da su ukrajinske pomorske snage postavile oko 420 mina (serije YM i YRM), u blizini luke Odesa u sjevernom Crnom moru. Zbog nevremena su prekinuti kablovi koji su povezivali ove mine sa sidrom, a pod utjecajem vjetra i struja, mogle bi otplutati u zapadni dio Crnog mora.

Prema ruskim izvještajima, mine su proizvedene u prvoj polovini 20. vijeka, a postavila ih je Ukrajina na početku rata 24. februara, što su ukrajinske vlasti demantirale.

Izvor: Al Jazeera