Deseci bježe od siromaštva da bi se pridružili ISIL-u

Sigurnosni izvori kažu da je 48 mladića nestalo iz Tripolija tokom proteklih nekoliko mjeseci i sumnja se da su se pridružili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant u Iraku.

Iznenadni odlasci mladića iz Tripolija ostavili su grad u šoku i strahu [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

Tripoli, koji je nekada smatran industrijskim centrom, postao je najsiromašniji grad duž cijele mediteranske obale.

Hiljade porodica nisu u stanju priuštiti osnovne potrepštine – posebno u najsiromašnijim naseljima Bab al-Tabbanehu, Al-Qubbi, i Al-Mini.

Nekoliko majki u Tripoliju je kazalo Al Jazeeri da su njihovi sinovi nestali tokom nekoliko proteklih mjeseci, da bi se pojavili u Iraku.

Mohamed Noureddin, sin Ahmeda Noureddina, nestao je iz njihovog doma u naselju Bab al-Tabbaneh u Tripoliju prošlog mjeseca i od tada nisu u kontaktu s njim.

Siromaštvo, nezaposlenost, manjak osnovnih usluga i državne oštre mjere prema mladićima u Tripoliju dali su priliku za oružane grupe da nađu regrute u gradu, kažu stručnjaci.

Za Um Ibrahim život je čista agonija od kako je njen 19-godišnji sin Ibrahim nestao prije nekoliko mjeseci iz njihovog doma u Tripoliju, na sjeveru Libana.

Ovaj tinejdžer, koji se školovao da postane električar, napustio je svoj dom u gusto naseljenoj četvrti Al-Qubba rano ujutro u oktobru prošle godine.

Kada se porodica probudila, Ibrahimov krevet je bio prazan, a njega nije bilo.

„Noć prije, Ibrahim je razgovarao sa svojom braćom i sestrama. Sve se činilo normalnim“, jecala je njegova majka.

Kada se nije javio na telefon, porodica se obratila njegovom najboljem prijatelji, 20-godišnjem Osami, ali ni on nije odgovorio na pozive ili poruke.

Satima kasnije, Ibrahimova porodica se šokirala čuvši da je i Osama nestao iz svog doma.

„Tada su mi potonule lađe“, kazala je Um Ibrahim. „Znala sam da nešto nije uredu.“

Razočarani kada su otkrili da da vlasti nemaju odgovora na njihova pitanja o tome gdje se Ibrahim nalazi, porodica je nastavila potragu. Tri sedmice kasnije, zazvonio je Um Ibrahimin telefon.

Bio je to njen sin.

„Mama, u Iraku sam u ISIL-ovom kampu. Ne znam gdje se tačno nalazim, ali se pokušavam vratiti. Molim te, pomozi mi“, prepričala nam je ona taj razgovor.

Ova izbezumljena majka je ispričala Al Jazeeri da je pitala sina zašto je otišao.

„Navodno, rečeno mu je da su mu sigurnosne službe za petama zbog navodne uključenosti u neku terorističku aktivnost, pa je pobjegao“, priča ona. „Kada sam ga pitala ko mu je pomogao da pobjegne, došlo je do prekida.“

Um Ibrahimin sin se više nije javio.

Tripoli, koji je nekada smatran industrijskim centrom, postao je najsiromašniji grad duž cijele mediteranske obale [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

Tripoli u krizi

Ibrahim je među desecima mladića koji su nestali iz Tripolija tokom proteklih nekoliko mjeseci i za koje se sumnja da su se prisružili oružanoj grupi u Iraku, kako smatraju sigurnosni zvaničnici i stanovnici Tripolija.

Izennadni odlasci ovih mladića šokirali su grad i ostavili ga u strahu, a porodice i prijatelji su zabrinuti za njihove sudbine i očajni da saznaju šta se desilo. Kažu da libanske vlasti nisu mnogo pomogle.

Kao drugi najveći grad u Libanu, lučki grad Tripoli je nekada smatran industrijskim centrom ove države. Ali u proteklih nekoliko godina, postao je najsiromašniji grad duž cijele mediteranske obale.

Produbljujuća ekonomska kriza u Libanu – koju je Svjetska banka rangirala kao vjerovatno jednu od najgorih od sredine 19-og stoljeća – dovela je do gubitka vrijednosti libanske funte za više od 90 posto od 2019, a cijene hrane su vrtoglavo porasle za više od 600 posto.

Ali i prije ekonomske krize, stopa siromaštva u Tripoliju je iznosila gotovo 60 posto, prema procjenama UN-a. Hiljade porodica ne mogu priuštiti osnovne potrepštine, posebno u najsiromašnijim naseljima, Bab al-Tabbanehu, al-Qubbi, i al-Mini.

U isto vrijeme su se vlasti obračunale s gradom, nakon što su napadači u Tripoliju pokrenuli napade protiv libanske vojske u 2014. u najozbiljnijem izljevu nasilja.

Godinama je Tripoli bio poznat kao grad sukoba, leglo „ekstremizma“ i simbol sektaških i političkih podjela u Libanu.

Deseci ljudi su ubijeni u samoubilačkim bombaškim napadima tokom sirijskog rata kada su se intenzivirali sukobi između onih koji podržavaju vladu Bashara al-Assada i Hezbollahovu uključenost i onih koji joj se protive.

Hiljade porodica nisu u stanju da priušte osnovne potrepštine – posebno u najsiromašnijim naseljima Bab al-Tabbanehu, Al-Qubbi, i Al-Mini [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

Shrvane majke

Na novogodišnju noć, još jedan muškarac iz Tripolija, Alaa (29), također je nestao iz svog doma.

Alaa je uhapšen po optužbama za terorizam zajedno sa dvojicom braće prije pet godina i poslat je u zatvor  Roumieh – zatvor poznat kao jedan od najgorih u regiji.

Otkako je pušten iz zatvora 2019, Alaa je bio nezaposlen i imao je problema s mentalnin zdravljem, kazala je njegova majka.

„Nije mogao pronaći posao, progonilo ga je ono što je vidio u zatvoru“, kazala je Um Alaa.

Nekoliko dana prije nestanka, Alaa joj se povjerio. Rekao joj je da mu je član sigurnosnih službi rekao da ga traže zbog ispitivanja, te da će uskoro opet biti uhapšen.

„Pokušala sam ga smiriti, govorila sam mu da nije počinio nikakav zločin“, kazala je Um Alaa.

Ali u roku od nekoliko dana, Alaa je nestao bez traga. Njegova majka je kazala kako su porodicu obavijestile libanske sigurnosne službe da je Alaa prešao sirijsku granicu u Irak i da se pridružio ISIL-u.

Prije nego što je ova majka uspjela prihvatiti užasne vijesti, uslijedio je još gori razvoj događaja.

U nedjelju su irački zračni udari ubili devet navodnih ISIL-ovih boraca u okrugu Al-Azim u blizini Baqoube, sjeverno od Bagdada, u znak odmazde za napad ove grupe na iračku kasarnu u kojem je poginulo 11 vojnika prošli mjesec.

Irački sigurnosni zvaničnici su kazali da je četvero poginulih iz Tripolija, dok su libanski mediji izvijestili da je poginulo šest Libanaca, navodeći neke od njih poimenično, kao i članove porodica u Tripoliju.

Um Alaa, čiji je sin telefonirao sedmicu ranije, po prvi put od nestanka, bila je skrhana kada je na snimcima i slikama koje joj je poslao neko nepoznat iz Iraka, otkrila da je među ubijenima njen sin.

„Kada je Alaa nazvao, pitao me za zdravlje i rekao mi je da je u Iraku, ali nije otkrio ništa više“, kroz plač je pričala ona.

„Shrvana sam. Doživio je tako mnogo nepravde“, kazala je njegova majka dok je apelovala na libanske vlasti da vrate njegovo tijelo. „Pripremao se za vjenčanje. Sada ga nema.“

Nekoliko majki u Tripoliju je kazalo Al Jazeeri da su njihovi sinovi nestali tokom nekoliko proteklih mjeseci, da bi se pojavili u Iraku [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

Istraga sigurnosnih službi

Al Jazeera je razgovarala sa još nekoliko porodica koje su prijavile slične događaje. Ahmed Noureddine, otac iz naselja Bab al-Tabbaneh u Tripoliju, prijavio je da je njegov 28-godišnji sin Mohammed nestao u januaru iako ima suprugu i dvojicu sinova.

Iako se Mohammed nije javio od tada, jedna majka 22-godišnjaka koji je studirao elektrotehniku na Libanskom univerzitetu kazala je da njen sin također nestao iz Tripolija prošli mjesec i da se javio i obavijestio je da je sada u Iraku.

Prema riječima izvora iz Ministarstva unutrašnjih poslova, 48 mladića je napustilo Tripoli od oktobra prošle godine i sumnja se da su se pridružili ISIL-u u Iraku.

Ovaj izvor, koji je zahtijevao da ostane anoniman jer nema odobrenje da govori s medijima, kazao je da istragu koja je u toku vode zajedno sa iračkim sigurnosnim službama.

Dodao je da se očekuje da će libanski ministar unutrašnjih poslova Bassam Mawlawi, koji treba posjetiti Irak sredinom februara, razgovarati o ovom pitanju sa svojim iračkim kolegom.

Al Jazeera je kontaktirala libanske sigurnosne službe i vojnu obavještajnu jedinicu, ali su oni odbili komentarisati ovo pitanje.

U međuvremenu je sigurnosni izvor koji je razgovarao s Al Jazeerom pod uslovom anonimnosti, rekao da su libanske sigurnosne službe u procesu ispitivanja Libanaca uključenih u regrutovanje stanovika Tripolija da se pridruže ISIL-u.

Prema ovom izvoru, ispitivanje je do sada otkrilo da su obećanja da će imati priliku da rade i da zarađuju privukla mnoge mladiće u Irak.

„Nekima su obećane plate do 2000 dolara, dok su drugima rekli da mogu dobiti posao sa platom od blizu 700 dolara nakon što dođu i pridruže se ISIL-u“, kazao je naš izvor.

Sin Ahmeda Noureddina, Mohamed, nestao je iz njihovog doma u naselju Bab al-Tabbaneh u Tripoliju prošli mjesec, i od tada nisu u kontaktu s njim [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

Ponovni uspon ISIL-a, temeljni uzroci

Ove informacije dolaze usred sve veće količine dokaza o ponovnom usponu ISIL-a u Siriji i Iraku, gotovo tri godine nakon što je ova oružana grupa izgubila posljednji dio teritorije u svom tzv. halifatu.

Prošle sedmice su ISIL-ovi borci pokrenuli smrotnosni napad na zatvor Ghweyaran koji drže Kurdi i u kojem se nalaze hiljade bivših ISIL-ovih boraca u Hassakehu, u Siriji, a izvršen je i niz napada na vojne snage u susjednom Iraku u proteklim mjesecima.

Regrutovanje mladića iz Tripolija da se pridruže oružanim grupama nije nova pojava, kazao je Khaldoun al-Sharif, libanski politički analitičar i bivši savjetnik vlade.

„Iako ekstremistička ideologija postoji u Tripoliju, ograničena je na mali broj ljudi“, kazao je al-Sharif.

„Stvarni razlozi iza ovog fenomena su sve veće siromaštvo, nezaposlenost, manjak osnovnih usluga, i državne oštre mjere koje koriste nasumična hapšenja i lažne optužbe da se zatvore mladići u Tripoliju. To je dalo priliku militantnim grupama da regrutuje nove članove u Tripoliju“, dodao je on.

Muhammad Sablouh, libanski advokat čija su specijalnost borba protiv terorizma i sigurnost, se složio.

„Postoje jasni napori da se namame i regrutuju mladići da se pridruže ovoj grupi“, kazao je Sablouh. „Tripoli želi ostati drugi glavni grad Libana, ali država tretira svoj narod kao izvor nasilja i ekstremizma.“

Prema riječima Sablouha, libanske sigurnosne službe su zabilježile 11 000 slučajeva navodnog terorizma među stanovnicima Tripolija, i iskoristili su ih da izdaju naloge za hapšenje i ispitivanja, uprkos manjku konkretnih dokaza da podrže ove otpužbe.

„Mladiće iz Tripolija stalno poziva policija, hapsi ih i prebacuje na vojne sudove“, kazao je on Al Jazeeri. „To je ostavilo dubok osjećaj nepravde među njima.“

Za Um Ibrahim, ovi detalji ne objašnjavaju cijelu priču.

„Ibrahim se borio da izgradi budućnost za sebe – baš kao i stotine mladića u ovom gradu“, kazala je Um Ibrahim. „Ova dešavanja me strašno pogađaju. U šoku sam.“

Siromaštvo, nezaposlenost, manjak osnovnih usluga i državne oštre mjere prema mladićima u Tripoliju dali su priliku za oružane grupe da nađu regrute u gradu, kažu stručnjaci [Amen Ayoubi/Al Jazeera]

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada