Palestinska aktivistica: Zašto mi je britanski univerzitet ukinuo predavanja

Shahad Abu Salama kaže da njena borba za prava palestinskog naroda nije počela dolaskom u Veliku Britaniju, već od doba odrastanja u Pojasu Gaze.

Palestinska aktivistica Shahd Abu Salama godinama se suočava s huškanjem cionističkog lobija (Palestinska štampa)

Piše: Ayoub al-Rimi

Shahd Abu Salama, palestinska aktivistica nastanjena u Britaniji, izložena je hajci medija povezanih s cionističkim lobijem, zbog čega je obustavljen njen rad na Univerzitetu Sheffield Hallam.

Odluka britanskog univerziteta uslijedila je nakon što je primio, kako se navodi, pritužbe na aktivisticu i njene stavove o palestinskom pitanju. Shodno tome, administracija univerziteta je odlučila prekinuti saradnju s palestinskom istraživačicom dok se istraga ne završi.

S mnogo emocija, Abu Salama je za Al Jazeeru govorila o tome da joj je uskraćeno pravo da odgovori na ove pritužbe i da univerzitet nije saslušao njen stav, kao i o patnjama zbog hajke koju izraelski mediji vode protiv nje već godinama.

Ko je Abu Selama?

Shahd Ismail Abu Salama rođena je u palestinskom izbjegličkom kampu Jabalya u Pojasu Gaze. Potiče iz palestinske porodice koja je pružala otpor okupaciji. Njen otac je kao 19-godišnjak uhapšen zbog djelovanja protiv okupacije. Sedam puta je osuđivan na doživotni zatvor, a na slobodu je pušten nakon odsluženih 15 godina zatvorske kazne.

Abu Salama priča da je rođena u ambijentu Prve intifade (1987.) te kako je proživjela Drugu intifadu (2000.-2004.) sa svim što je ona donijela.

“Živjela sam pod konstantnim izraelskim napadima na Gazu i opsadom, uz sve patnje i tragedije koje to nosi za Palestince”, dodaje.

U Veliku Britaniju je stigla nakon što je uspjela dobiti stipendiju za master studije 2014. godine na Univerzitetu za orijentalne i afričke studije, a zatim je 2017. uspjela dobiti stipendiju za doktorat na Univerzitetu Sheffield Hallam. Tema njene doktorske disertacije je “Historijsko predstavljanje palestinskih izbjeglica u Gazi u dokumentarnim filmovima u britanskoj produkciji za vrijeme kolonijalizma”.

Prema uslovima stipendije, Abu Salama je morala držati predavanja studentima iz svoje uže specijalizacije. Početkom ove godine, univerzitet je odlučio da joj da status vanrednog profesora koji će držati plaćena predavanja i časove. Međutim, takva odluka je razbjesnila izraelski lobi.

Obustavljanje predavanja

Abu Salama kaže da su je, odmah nakon prvog predavanja na univerzitetu, napali mediji izraelskog lobija u Britaniji. Zatim ju je iznenadilo pismo uprave univerziteta, “čiji je sadržaj dvosmislen i nejasan” u smislu da je “univerzitet primio žalbu u vezi s mojim idejama i da će pokrenuti istragu o tom pitanju, a dok se istraga ne završi, moja predavanja će biti obustavljena”.

Zašto su njena predavanja obustavljena? Na ovo pitanje odgovara: “Jednostavno zato što sam Palestinka”. Zatim je dodala da njena borba za prava palestinskog naroda nije počela njenim dolaskom u Veliku Britaniju, već od doba odrastanja u Pojasu Gaze.

Dodaje da je već duže vrijeme na meti izraelskog lobija, jer je bila izložena sličnoj kampanji kada je učestvovala u aktivnostima za sprečavanje održavanja Eurovizije u Izraelu.

“U to vrijeme smo snimili više video klipova, a ja sam bila istaknuto lice ove kampanje, koja se u velikoj mjeri proširila po cijelom svijetu.”

Također je bila istaknuta aktivistica u kampanji za zatvaranje izraelske fabrike oružja u Velikoj Britaniji, te kaže: “Zbog svih tih aktivnosti našla sam se na meti kleveta i hajke medija koje podržava izraelski lobi u Britaniji, a koji ne poštuju profesionalne standarde, već radije provode kontinuiranu kampanju huškanja zato što sam laka meta, jer sam Palestinka i izbjeglica.”

Stalno uznemiravanje

Abu Salama kaže da su je jevrejske novine sa sjedištem u Londonu The Jewish Chronicle kontaktirale prije odluke univerziteta.

“Njihovo obraćanje je sadržavalo optužbe, ali bez pružanja prilike da odgovorim. Stoga sam ga ignorirala i nisam im odgovorila”. Dodaje da su izvučeni iz konteksta njeni tvitovi iz 2012. godine, “u vrijeme kada je bila u Gazi pod bombardiranjem i opsadom”. “Pisala sam i govorila o svojim i patnjama svog naroda, koji je bio pod stalnim bombardiranjem”.

Tvrdi da je cilj ove kampanje “utišati sve palestinske glasove”. “Nisam jedina koja je izložena klevetama medija povezanih s izraelskim lobijem, jer su mnoge aktiviste bile žrtve istog odnosa”.

Ponosno je kazala da je količina podrške koju je dobila nakon ovakve odluke univerziteta bila nešto što “nikad nije ni zamišljala”. Poruke podrške dobija iz raznih zemalja svijeta, a na Twitteru je pokrenut i hešhteg #InSupportOfShahd, što je protumačila kao “kolektivnu žeđ za postizanjem pravde”, kako se izrazila.

Među imenima koja podržavaju Abu Salamu su izraelski historičari Avi Shlaim i Ilan Pappe, te brojni protivnici aparthejda u Južnoj Africi koji su radili sa Nelsonom Mandelom, uključujući Andrewa Feinsteina, sina jedne od preživjelih žrtava holokausta i člana parlamenta Južne Afrike za vrijeme Mandele.

Izvor: Al Jazeera