Ukrajinski muslimani o čečenskim borcima učesnicima invazije: Oni su okupatori

Nekoliko islamskih institucija u Ukrajini objavilo je prije početka ruske invazije da nemaju ništa sa čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovim, njegovim pristupom i borcima.

Prizori štete nastale u oružanim sukobima između Rusije i Ukrajine u regiji Donjeck (Anadolija)

Čim su se pojavile informacije o učešću čečenskih boraca u ruskim vojnim operacijama protiv Ukrajine u medijima i na društvenim mrežama, ukrajinski muslimani su prvi reagirali na to pitanje, izražavajući veliko protivljenje.

To se moglo primijetiti nakon što su ruski i čečenski mediji prenijeli vijesti i fotografije o učešću čečenskih boraca u sastavu padobranskih snaga, koje nastoje izvesti desantne operacije u predgrađu glavnog grada Kijeva.

Islamski centri i udruženja hitno su zatvorili svoja vrata, u slučaju da im se ovi borci obrate u potrazi za hranom ili drugom vrstom pomoći, jer ne žele odgovarati na takve zahtjeve ili im pružati pomoć.

Osobe koje vode ove centre i udruženja, čija imena nećemo objaviti iz sigurnosnih razloga, izjavili su za Al Jazeeru da ne prave razliku između ruskog i čečenskog vojnika.

‘Ne vode se islamskim principima i moralom’

Prema njima, “svi su oni okupatori i nisu dobrodošli”.

Nekoliko islamskih institucija u Ukrajini objavilo je prije početka ruske invazije da nemaju ništa sa čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovim, njegovim pristupom i borcima, s obzirom na to da su oni “formalno ruski vojnici, koji djeluju pod čečensko-islamskim paravanom, a u odlukama i postupcima se ne vode islamskim principima i moralom”.

Čini se da je ukrajinska kriza, koja je završila ratom, ujedinila muslimane Ukrajine, uprkos svim neslaganjima oko principa pripadnosti zajednici, pružanja podrške vojsci i protivljenja ruskom vojnom djelovanju u Ukrajini i čečenskim borcima koji to podržavaju.

Prema S.B., ukrajinskom muslimanu i jednom od dobrovoljaca u formiranju “duhovnog vodstva” u ukrajinskoj vojsci, čija je uloga podizanje morala muslimanskih i drugih vojnika te osiguravanje specifičnih potreba koje su im neophodne u ovakvim okolnostima, kao što je halal hrana, naprimjer, pristup koji imaju Kadirovljevi borci nije u skladu s islamom.

Pljačkali hranu iz prodavnica u gradu

Naglasio je da su “muslimani Ukrajine sastavni dio društva i vojske ove države, a odbranu zemlje vide kao vjersku i patriotsku dužnost”.

“U Ukrajini uživamo u vjerskim slobodama koje ne uživaju muslimani u islamskim zemljama. Zato se protivimo okupatoru više od drugih. Možda zato što ne prihvatamo ograničavanje sloboda, niti pretvaranje vjere u paravan i formalne rituale, kao u Rusiji”, rekao je.

Svjedoci su izjavili za Al Jazeeru da je u gradovima Irpin i Bucha, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, došlo do pogibija i ranjavanja čečenskih borca tokom bitaka koje su vođene.

Ističu kako su ih prepoznali po izgledu, bradama i zastavama.

“Nismo primijetili da su nešto bolji od ruskih vojnika. Izveli su desant na obližnji aerodrom Hostomel, nakon žestokih borbi su pljačkali hranu iz prodavnica u gradu, a zatim su ponovo počele borbe protiv njihovog prisustva”, rekao je za Al Jazeeru ukrajinski musliman inicijala L.K. iz grada Bucha.

Postoje i čečenski borci protivnici Kadirova

U tom kontekstu, Said Ismailov, muftija muslimanske zajednice “Umma”, naglašava da su muslimani Ukrajine itekako svjesni da se Čečeni generalno protive ruskoj vojnoj invaziji na njihovu zemlju i učešću njihovog režima u svemu tome.

S tim u vezi ističe da su se “čečenske vojne frakcije borile protiv proruskih separatista u jugoistočnim regijama zemlje od 2014. godine, poput frakcije ‘Džohar Dudajev’, koja je dala i prvu ženu šehida u odbrani Ukrajine, aktivisticu Aminu Okujevu”.

“Također postoje čečenski borci koji su se dobrovoljno prijavili u redove ukrajinske vojske. Nedavno su neki, čak i u zapadnoevropskim zemljama, izrazili želju da se pridruže redovima ukrajinskih snaga, kako bi se suprotstavili Rusiji. Svi su oni, naravno, neprijateljski raspoloženi prema Kadirovu i [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu”, kazao je Ismailov za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera