Ni republikanci nisu što su nekad bili

Podijeljeni osjećaji na desnici doveli su ambiciozne republikanske političare u SAD-u u kompliciran položaj i otkrili razlike u načinu na koji pristupaju krizi.

Donald Trump i neki od njegovih istaknutih saveznika puni su hvale za stil vladanja Vladimira Putina (EPA)

Dok čelnici republikanaca u Kongresu SAD-a traže od predsjednika Joe Bidena da djeluje snažnije kako bi kaznio Vladimira Putina zbog slanja trupa u Ukrajinu, bivši predsjednik Donald Trump i neki od njegovih istaknutih saveznika puni su hvale za Putinov stil vladanja.

To su jasni znaci rastuće podjele u Republikanskoj stranci, između tradicionalnih vanjskopolitičkih agresivaca, koji se zalažu za snažnije američke stavove prema ruskom moćniku, i frakcije MAGA, s Trumpom na čelu, koja je izrazila simpatije prema Putinovim taktikama ili ih opisala kao učinkovite.

“Kada sam vidio predsjednika Putina na TV ekranu, rekao sam: ‘Ovo je genijalno. Putin proglašava veliki dio Ukrajine neovisnim teritorijem. Oh, to je divno’, rekao je Trump konzervativnom podcasteru u intervjuu objavljenom u utorak.

“Rekao sam: ‘Koliko je to pametno? I on će ući tamo i biti mirotvorac … To bismo mogli iskoristiti na našoj južnoj granici'”, kazao je bivši  američki predsjednik, opisujući Putina kao “momka koji je vrlo pametan” i kojeg poznaje “vrlo, jako dobro”.

Podijeljeni osjećaji na desnici

Istoga dana je čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell, koji je tradicionalni političar, ostavio potpuno drugačiji dojam, oštro kiritizirajući, kako je rekao, “Putinovu agresiju” i pozivajući Bidena na brzu i agresivnu akciju, upozoravajući na “katastrofalne” posljedice ako Zapad ne uspije zaustaviti Putina.

“Ovo bi trebalo započeti, ali ne i završiti, razornim sankcijama protiv Kremlja i njegovih pokretača. Predsjednik ne bi smio gubiti vrijeme i treba odmah koristiti svoje opsežne ovlasti za nametanje  sankcija”, rekao je republikanac iz Kentuckyja u posebnom priopćenju.

U nedavnoj anketi Yahoo Newsa, 62 posto republikanaca i nezavisnih republikanaca (neovisni glasači koji naginju Republikanskoj stranci) reklo je da je Putin “jači vođa” od Bidena, dok je dodatnih 25 posto odbilo birati između američkog i ruskog predsjednika.

Podijeljeni osjećaji na desnici doveli su ambiciozne republikanske političare u kompliciran položaj i otkrili razlike u načinu na koji pristupaju krizi.

Neki izražavaju jasno anti-Putinov osjećaj, dok drugi hvale njegove sposobnosti.

Neki republikanski kandidati na kongresnim izborima ove godine pokušavaju izbjeći sukob, govoreći da jednostavno nisu zabrinuti za Ukrajinu.

Republikanci u Zastupničkom domu, uključujući čelnika manjine Kevina McCarthyja, kažu da su Putinovi postupci “za osudu”, naglašavajući nedostatak “snažne akcije” američke administracije.

Rekli su da “SAD i naši saveznici sada moraju natjerati Putinov režim da plati za ovu agresiju”.

‘Putinove ambicije ruše međunarodni poredak’

Na predizborima za Senat u saveznoj državi Pennsylvaniji republikanski kandidat, poznati TV liječnik Mehmet Oz, stao je na stranu proukrajinskog krila stranke, rekavši: “Putin je nasilnik koji je povrijedio suverenitet slobodne zemlje, a Bidenov slab položaj na svjetskoj pozornici poziva na daljnje agresije. SAD i naši saveznici moraju poduzeti hitne mjere kako bi osakatili Putinov režim.”

Zastupnica Liz Cheney, Trumpova najveća kritičarka unutar Republikanske stranke, ima ovaj stav: “Današnje dodvoravanje Putinu od strane bivšeg predsjednika Trumpa, koji je Putina nazvao genijalcem,  pomaže našim neprijateljima. Čini se da Trumpovi interesi nisu u skladu s interesima Sjedinjenih Američkih Država.”

Konzervativni mediji jednako su podijeljeni.

Uredništvo tradicionalno konzervativnog Wall Street Journala objavilo je upozorenja da bi Putinove ambicije mogle “srušiti međunarodni poredak predvođen SAD-om”, osim ako se Zapad ne okupi u njegovu obranu.

S druge strane imate voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, koji tjednima optužuje sve one koji poduzimaju mjere za zaustavljanje Rusije, iako su neki od njegovih kolega izrazili suprotan stav, napadajući Bidena jer nije učinio dovoljno da odvrati Moskvu.

Carlson je vrlo popularan u Rusiji, kao i Trump, a sad im se pridružio bivši državni tajnik, kongresmen i direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) u vrijeme Trumpovog predsjednikovanja, Mike Pompeo, koji je, baš u emisiji kod Carlsona, hvalio Putina.

Pompeo, za kojeg se priča da ima predsjedničke ambicije, kazao je za Fox News da je Putin “vrlo talentiran državnik”, s “puno darova”.

“On zna koristiti moć. To trebamo poštovati”, riječi su bivšeg direktora CIA-e.

Što se zapravo događa u Rusiji i Ukrajini?

Vodeći pro-Trumpov radikalac i desničar Steve Bannon i pro-Trumpov komentator Jack Posobiec pohvalili su Putinov populistički govor, dok je Gateway Pundit, popularno medijsko središte pro-Trumpovih teorija zavjere i vijesti, umanjio važnost ruske agresije.

“Ukrajina je bila dio Rusije više od 300 godina”, objavila je ta stranica.

Desničarka Candace Owens pozvala je svojih oko tri milijuna pratitelja na Twitteru da pročitaju Putinov govor ako žele znati “što se zapravo događa u Rusiji i Ukrajini” te okrivila SAD za sukob.

“Mi smo krivi”, napisala je na Twitteru.

Trump je u međuvremenu stavio na svoj e-mail i RT.com, što je web stranica ruske televizijske propagandne mreže Russia Today, koju bezrezervno podržava i plaća Kremlj.

Izvor: Al Jazeera