SAD tvrdi da Rusija širi laži kao izgovor za invaziju

Čak i posljednjih dana, sve više ruskih snaga, a ne manje, je na granici i kreću se na borbene položaje; ovo je razlog za duboku zabrinutost, kažu u State Departmentu.

Obavještajni podaci i američka vlada upozoravaju da je invazija i dalje vrlo moguća (EPA)

Izvori iz američke vlade tvrde: Rusi ne da se povlače nego su dodali 7.000 novih vojnika na ukrajinskog granici koji se razmještaju u borbenu poziciju uz ruske laži da je nad stanovnicima odmetnutog Donbasa počinjen – genocid. Novi most je izgrađen u Bjelorusiji samo četiri milje od ukrajinske granice. Amerikanci tvrde da Rusi lažu kada kažu da se njihova vojska povlači. Rusi su razmjestili 148.000 vojnika oko Ukrajine. Je li to dovoljno za punu invaziju?

Američki državni tajnik Antony Blinken je izjavio da Sjedinjene Američke Države čine sve što je moguće kako bi se pronašli mirno rješenje ukrajinske krize.

„Ti će napori biti učinkoviti samo ako Ruska Federacija bude spremna da deeskalacija bude vrlo, vrlo jasna“, kažu u State Departmentu, te dodaju: „To nismo vidjeli. Zapravo, posljednjih tjedana vidjeli smo suprotno. Čak i posljednjih dana, sve više ruskih snaga, a ne manje, je na granici i kreću se na borbene položaje. Ovo je razlog za duboku zabrinutost“.

Ovo su riječi neimenovanog američkog diplomate koji je novinare upoznao s najnovijim zbivanja, odnosno američkim trenutačnim gledištima na ukrajinsku krizu.

Podmetanje priča

On je rekao da ruski dužnosnici i ruski mediji podmeću brojne priče, od kojih bi svaka mogla poslužiti kao izgovor za invaziju koja bi se mogla dogoditi u bilo kojem trenutku.

„Svijet bi trebao biti spreman za takav razvoj događaja“, poručio je američki diplomata koji je pojasnio da su u te aktivnosti uključene tvrdnje o ukrajinskoj vojnoj aktivnosti u Donbasu, lažne tvrdnje o Sjedinjenim Američkim Državama ili aktivnosti NATO-a na kopnu, na moru ili u zraku.

„Postoje čak i tvrdnje o upadima Ukrajine ili NATO-a na ruski teritorij. Posebno smo zabrinuti zbog retorike predsjednika Vladimira Putina i drugih ruskih dužnosnika, jer njihovo stalno spominjanje genocida u Donbasu nema nikakve osnove u stvarnim zbivanjima. To jednostavno nije istina“.

Rusi, navodno, promoviraju ove lažne tvrdnje kao i izvješća o neobilježenim masovnim grobnicama civila koje su navodno ubile ukrajinske oružane snage uz izjave da Sjedinjene Američke Države ili Ukrajina razvijaju biološko ili kemijsko oružje. Podmeću se i lažne informacije da Zapad usmjerava gerilce i teroriste da ubijaju lokalno stanovništvo na području koje je pod ruskom kontrolom. I ove su optužbe u potpunosti bez temelja i riječ je o lažima, izjavljuju u State Departmentu. To su lažni narativi koje Rusija koristi kao izgovor za vojnu akciju protiv Ukrajine.

Razmještanje novih snaga

Nažalost, ono što vidimo je agresija na Ukrajinu i državni tajnik Blinken tvrdi da Rusi ne samo da nisu povukli vojne snage nego da razmještaju nove. To se posebno odnosi na specijalne snage ruske vojske.

Obavještajni podaci i američka vlada upozoravaju da je invazija vrlo moguća.

„Mogu reći da je naša analiza da bi invazija i napad mogli početi svakog trenutka. To već neko vrijeme govorimo. Nećemo ulaziti u precizne vremenske okvire. Ali činjenica ostaje i mi smo to vrlo jasno prenijeli našim partnerima i našim saveznicima diljem Europe, pa i šire“, naveo je neimenovani predstavnik State Departmenta.

„No, mi i dalje vjerujemo unatoč svemu što vidimo, unatoč svemu što svi možete vidjeti vlastitim očima, da ostaje prostor, ako su Rusi ozbiljni o uključivanju u dijalog i diplomaciju, kako bi sve riješilo mirnim putem. I taj prostor se nije zatvorio, taj prozor se neće zatvoriti sve dok Putin ne donese odluku o napadu“, zaključio je isti izvor.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada