Život u gradu bez prvog čovjeka policije

Policajci ne mogu napredovati, pošto im činovanja nema ko potpisati, oni koji su stekli uslove za penziju ne mogu ostvariti to pravo, dok mladi policajci ne mogu dobiti zaposlenje.

MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno nedostaje više od 200 policijskih službenika (Ustupljeno Al Jazeeri)

Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova, je jedino u Bosni i Hercegovini koje nema komesara tj. direktora policije. To, pak, za posljedicu ima cijeli niz problema s kojima se suočava ovo ministarstvo, a to osjete i stanovnici južnog dijela Bosne i Hercegovine.

Problem je nastao 2014. godine kada imenovan tadašnji komesar policije Ilija Lasić. Prema presudama Kantonalnog suda u Mostaru i presudom Vrhovnog suda Federacije BiH to imenovanje je bilo nezakonito.

Od tada se dvije vladajuće stranke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a to su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA), ne mogu usaglasiti oko toga ko će biti imenovan za komesara kantonalnog MUP-a.

Policija svoj posao radi otežano, jer MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije.

Zbog takve situacije, policajci ne mogu napredovati, pošto im činovanja nema ko potpisati, oni koji su stekli uslove za penziju ne mogu ostvariti to pravo, dok mladi policajci ne mogu dobiti zaposlenje, pošto rješenja potpisuje komesar policije kojeg Hercegovačko-neretvanski kanton nema.

„Prema nekim  informacijama Skupština HNŽ/K je u proceduri odabira i imenovanja Neovisnog odbora za izbor i imenovanje ravnatelja Uprave policije MUP-a HNŽ/K. Imenovanje Komesara policije nije u nadležnosti MUP-a HNŽ/K. Dodatne informacije možete pokušati dobiti od skupštinskog odbora koji ima mandat odabrati Neovisni odbor“, naveo je u svom odgovoru Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Brojni problemi

MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno nedostaje više od 200 policijskih službenika. Više puta je to potvrdio kantonalni ministar Slađan Bevanda.

„Nedostaje nam 225 policijskih službenika, i ta brojka se povećava, jer ne primamo nove. Veliki problem je i manjak kadrova. Na svim pozicijama nedostaje ljudi, oni koji su u činu. Policijski službenici su zakinuti za prava iz radnog odnosa. Dugi niz godina nije bilo činovanja. Nažalost, ovo ministarstvo se vrlo često neosnovano proziva za nešto što ne odlučuje. Ključ imenovanja komesara MUP-a je u Skupštini HNK“, navodi Bevanda.

Iz skupštinskih klupa, zastupnik Amir Šelo kaže kako je „pitanje komesara policije jedno od aktuelnih pitanja koje je jako važno za sigurnost naših građana“.

„Probosanske stranke su imale jedinstven stav od 2014. godine po ovom pitanju. Od tada se mogao za početak imenovati vršilac dužnosti komesara policije, a za to postoje i uslovi. Štaviše, imamo dva policijska službenika koja su u svakom momentu mogla biti imenovana za vršioca dužnosti komesara policije. Nekome je vjerovatno predstavljalo problem to što su ova dva policijska službenika Bošnjaci. Trenutno je u proceduri izbor novih članova Nezavisnog odbora, tijela koje ima najvažniju ulogu u procesu izbora komesara policije. Završen je intervju, i Komisija za izbor i imenovanje Skupštine HNK treba da dostavi listu kandidata. To još uvijek nije urađeno“ navodi zastupnik Šelo.

Dakle, izvršena je selekcija prijavljenih 39 kandidata i s njima je obavljen intervju, ističu iz Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK.

„Trideset i dva kandidata su pristupila intervjuu, od ta 32 njih 20 je bilo iz civilnog društva, a 12 je bilo zaposlenika MUP-a. Završili smo intervju. U toku je dogovor oko izbora najboljih kandidata”, kazala je još prije četiri mjeseca Julineta Jurić, predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK-a.

Reakcija i iz OHR-a

U međuvremenu, ništa se nije desilo, što bi pogodovalo razvoju situacije i koraku naprijed ka imenovanju policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

„MUP-u HNK je potrebna jedna sveobuhvatna reforma od temelja do vrha – to uključuje što prije imenovanje nadležnih funkcija u MUP, funkcija koje će se birati po struci, a ne političkoj podobnosti“, ističu predstavnici opozicije u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Reagovao je i Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

„Propisi o Zakonu o unutrašnjim poslovima Hercegovačko-neretvanskog kantona postoje zato da rješavaju upravo ovakve situacije. Odgovornost je na vlastima Hercegovačko-neretvanskog kantona da osiguraju da imenovanje vršioca dužnosti policijskog komesara ispunjava uslove i kriterije predviđene zakonom. Postizanje brzog konsenzusa o načinu rješavanja osjetljivih pitanja koja se tiču javne sigurnosti je apsolutni minimum koji građani očekuju“, navodi se u reagovanju OHR-a.

Sudeći prema trenutnoj situaciji, imenovanje komesara policije će čekati na vrijeme poslije izbora u oktobru ove godine, tj. imenovanje nove Vlade Federacije BiH i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada