Porodice koje traže pravdu za stradalu djecu završile pred sudom

Smrti mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića koje su potresle Bosnu i Hercegovinu i njeno pravosuđe nisu ni korak bliže razrješenja.

Muriz Memić i Davor Dragičević pred Sudom BiH u Sarajevu (Pixsell)

Dvije bosanskohercegovačke porodice – Memić i Dragičević, koje se već nekoliko godina bore da razriješe okolnosti smrti njihove djece, sada su se i same našle pred sudovima zbog klevete, što aktivisti nazivaju apsurdnim. Pritom okrivljuju tužilaštvo da je, zbog nesposobnosti da razriješi ove slučajeve, te porodice uvuklo u nove nevolje.

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je nepravomoćno oslobodio četiri muškarca i jednu ženu koji su bili optuženi da su kao organizirana kriminalna grupa prikrivali dokaze o uzrocima smrti mladića Dženana Memića, koji je u februaru 2016. godine na Ilidži kod Sarajeva preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima od teških povreda. To je već treća presuda povezana sa smrću Dženana Memića, a nakon sedam godina taj slučaj, koji je potresao Bosnu i Hercegovinu i njeno pravosuđe, nije ni korak bliže razjašnjenju, kao ni smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz marta 2018. godine.

Oslobođeni iz slučaja Memić, što uključuje Alisu Ramić (rođenu Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, policajaca iz Sarajeva Hasana Dupovca te još neka lica, podnijeli su tužbu protiv Muriza Memića, oca ubijenog Dženana, zbog njegovih javnih istupa, u kojim se više puta koristio uvredama i prijetnjama. Muriz Memić je nakon izricanja presude novinarima ponovo rekao kako će nastaviti borbu za dokazivanje istine te je opet poručio “begovima sa Ilidže” kako će doći po njih, aludirajući na neimenovane lokalne moćnike, koje optužuje za pokušaj zataškavanja smrti njegovog sina.

Tužen jer je rekao da su institucije učestvovale u likvidaciji

U odvojenom slučaju, na banjalučkom Osnovnom sudu krajem novembra nastavljeno je ročište po tužbi čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, kojeg je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i RS-a tužio za klevetu. Dodik je Davora Dragičevića tužio zbog njegovih medijskih istupa da su institucije RS-a učestvovale u likvidaciji i zataškavanju ubistva njegovog sina Davida.

Dok je Dženan Memić pod još nerazjašnjenim okolnostima povrijeđen na Ilidži 2016. godine, nakon čega je preminuo nekoliko dana kasnije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je u martu 2018. godine na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u centru Banje Luke.

Prvobitna istraga u tom slučaju utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ranije je za smrt Dženana Memića optužilo dvojicu Roma, Ljubu i Bekriju Seferovića, tereteći ih da su uzrokovali saobraćajnu nesreću. Obojicu je Vrhovni sud entiteta Federacija Bosne i Hercegovine pravomoćno oslobodio tih optužbi. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sada zbog toga vodi istragu protiv sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, i bivšeg tužitelja Merisa Ćate, koji je vodio “predmet Memić”. Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, sudskog vještaka Ševala Kovačevića te više nepoznatih osoba.

Tužilaštvo nije razriješilo uzrok smrti

Dok porodice nastoje saznati istinu o smrti njihove djece, istovremeno se suočavaju s tužbama za klevetu. Novinarka iz Sarajeva Rubina Čengić kaže da razumije osjetljivost klevete, no optužila je tužilaštvo, da je sporošću razrješenja smrti dva mladića, ostavilo prostora bijesu i spekulacijama.

“Porodice nisu dobile bilo kakvu satisfakciju, ako je to uopće moguće“, rekla je ona, dodajući da su njihovi javni istupi pod pritiskom i u očaju.

Za urednika banjalučkog nezavisnog portala Buka Elvira Padalovića tužbe protiv Memića i Dragičevića su strateški potezi okrivljenih, “kako bi se izokrenula slika u javnosti i time izazvala sumnja u namjere Memića i Dragičevića”.

“Pokušava se uvesti percepcija javnosti kako njih dvojica [očevi ubijene djece Davor Dragičević i Muriz Memić] rade na rušenju države, entiteta […] te da ih javnost počne doživljavati kao ‘izazivače nereda’, ‘izdajnike’, a ne ljude koji traže istinu, o tome šta se desilo njihovoj djeci“, rekao je Padalović.

Izvor: Al Jazeera