Koliko je čvrsta koalicija ‘osmorke’ i HDZ-a BiH?

Novu vladajuću koaliciju činit će najmanje deset stranaka; nakon dugo godina SDA ide u opoziciju.

Čelnici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić tokom potpisivanja koalicionog sporazuma u Parlamentu BiH u Sarajevu (Fena)

Nova vladajuća koalicija u Bosni i Hercegovini dogovorena je brzo, mjesec dana od izbora 2. oktobra, ali nije do kraja jasno kako će nova parlamentarna većina zaista i funkcionisati u praksi, zbog neobično velike koalicije koja će uključivati najmanje deset stranaka, najviše dosad, ali i zbog prijetnji iz Stranke demokratske akcije (SDA) da će kontrolisati gornji dom u entitetskom parlamentu Federacije BiH, iako ide u opoziciju.

“Nisam optimističan kada je u pitanju nova koalicija”, kaže Osman Sušić sa Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

„Nije prirodno praviti koalicije sa ovolikim brojem stranaka“, rekao je Sušić za Al Jazeeru, dodajući da je u slučaju nove vladajuće većine u Bosni i Hercegovini problem dodatno veći jer se radi o političkim partijama koje imaju dijametralno suprotne političke stavove: od krajnje ljevice do krajnje desnice, uključujući i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji ne priznaju presude međunarodnih sudova u slučaju ratnih zločina počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Federacija Bosne i Hercegovine protekle je četiri godine bila u teškoj političkoj blokadi, a njena entitetska vlada u četverogodišnjem tehničkom mandatu, zbog neslaganja dugogodišnjih koalicionih partnera HDZ-a BiH i SDA oko više pitanja, među njima i izmjene Izbornog zakona.

Ta se kriza prenijela i na državni nivo, gdje su dvije stranke također dio vladajuće koalicije, blokirajući važne reforme koje bi zemlju pokrenule na putu kao članstvu u Evropsku uniju.

Tako politički nestabilna i ekonomski osiromašena, Bosna i Hercegovina je postala zemlja koja najbrže gubi stanovništvo, prema procjenama Svjetske banke.

Pokušaj pokretanja sa mrtve tačke

HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka potpisali su u srijedu dokument o programskoj saradnji, kojim se otvorio put uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH, bez SDA, premda je pojedinačno osvojila najveći broj mandata.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je između HDZ-a i SDA nestalo povjerenje, nakon što su dvije stranke od osamostaljenja Bosne i Hercegovine 1992. godine činile većinu vlada u zemlji.

Osim načelnih principa, čelnici nove vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini nisu govorili o konkretnim potezima koje planiraju uraditi. Prema stranačkim saopćenjima, zna se jedino da su radne grupe “osmorke” i HDZ-a BiH proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om proruskog političara Milorada Dodika.

Čović je sporazum nazvao “povijesnim trenutkom”, dok je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić sporazum nazvao “dobro izvaganim” i provodivim programom.

“Sporazum otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, najavljujući i mogući kandidatski status Bosne i Hercegovini za članstvo u Evropsku uniju do kraja godine.

Blok od osam opozicionih stranaka, koje su zamijenile SDA u partnerstvu sa HDZ-om, čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG). Pet od osam stranka nastale su odvajanjem iz SDA, uključujući PDA-a, čiji je osnivač Mirsad Kukić pod američkim sankcijama zbog zloupotrebe službenog položaja.

Prema Sušiću, SDP je bespotrebno u koaliciju uveo veliki broj političkih stranaka, čak i one koje uopće nisu parlamentarne na svim nivoima vlasti, proširujući njihove političke apetite, koje će biti vrlo teško udovoljiti, što bi brzo moglo poljuljati koalicijski dogovor.

„Bit će previše ‘gladnih usta, a malo je hljeba“, rekao Sušić.

Izetbegović najavio blokade

U međuvremenu, čelnik SDA Bakir Izetbegović najavio da će imati većinu u entitetskom Domu naroda, što također može predstavljati problem za novu većinu. Niti jedan zakon u entitetu Federacija BiH ne može postati važeći dok ga ne odobre i Predstavnički i Dom naroda. Izetbegović je sporazum “osmorke” i HDZ-a nazvao „blefom“, optužujući neimenovane ambasade u zemlji da stoje iza izbacivanja SDA iz vlasti.

„Osim sporazuma potrebno je imati 11 bošnjačkih delegata u bošnjačkom Klubu zastupnika u Domu naroda Federalnog parlamenta […] Mislim da SDA već ima 11, vjerovatno 12, sa partnerom 13-14“, rekao je Izetbegović.

Ako nova većina u Bosni i Hercegovini bude pravila nepromišljene poteze, kaže Sušić, to bi moglo u vlast ponovo vratiti SDA, iako i sama opterećena nizom problema, uključujući i sudske procese koji se vode protiv nekih o njenih najistaknutijih članova, zbog zloupotrebe položaja.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada