Najčitanije AJB priče iz 2022.

Ruski napad na Ukrajinu obilježio je godinu na izmaku i privukao najviše pažnje naših čitalaca. Izdvajamo deset najčitanijih priča na Al Jazeeri Balkans u 2022.

#10 Nije samo Ukrajina u opasnosti

Piše: Ivica Puljić

Iako Moskva šalje signale da su Rusi voljni ulagati u diplomaciju uz poruku da “diplomatski napori nisu propali” podsjetimo se što bi eventualna ruska invazija na Ukrajinu značila za ostatak svijeta.

(EPA)

#9 Ratne trube sa Kosova zastrašile cijeli Balkan

Piše: Goran Mišić

Je li Beograd neskrivenom prijetnjom novim sukobom, istina bez spominjanja riječi rat, izvojevao diplomatsku pobjedu nad Prištinom.

(Anadolija)

#8 Bursać: Zašto Srbi za sebe horski tvrde da su genocidni?

Piše: Dragan Bursać

Na političkom skupu podrške Miloradu Dodiku u Banjaluci, koji se ušuškao i sakrio iza tobože narodne osude Cristiana Schmidta i upotrebe bonskih ovlaštenja, a ko biva u režiji entitetske boračke organizacije, desila se jedna, haj”mo je nazvati neuobičajena situacija…

(Al Jazeera)

#7 Moja trijezna godišnjica: Kako sam prestao piti alkohol

Piše: Adnan Hamidović Frenkie

Trideset godina sam se opijao, povraćao i sramotio, a ljudi su me najviše počeli osuđivati kada sam prestao piti.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

#6 Zašto Rusija ne koristi svoje dronove kao udarnu snagu u bitkama?

Piše: Alaa Walid

Iz Ukrajine i Rusije svakodnevno stižu saopćenja koja govore o izvođenju preciznih i usmjerenih napada na suprotnu stranu uz nanošenje velikih gubitaka.

(EPA)

#5 Kakve je rakete Srbija kupila od Kine?

Piše: Ivan Trajković

Kina neće prodajom oružja proširiti svoj uticaj u Srbiji, jer zvanični Beograd kupuje oružje od različitih država širom svijeta, isto kao što ga i prodaje, smatraju analitičari.

(AP)

#4 Rusija napada visokom tehnologijom, ali i Ukrajina ima odgovor

Piše: Ivan Trajković

Napad Rusije na Ukrajinu pokazuje da je vrijeme rovovskih borbi ‘prsa u prsa’ daleka prošlost; koriste se i dronovi najnovije generacije te podaci sa špijunskih satelita.

(Reuters)

#3 Matija Stević, čovjek koji je spasio pun autobus Bošnjakinja sa djecom

Piše: Dragan Bursać

Matija Stević iz Brčkog u ratu je spasio pun autobus bošnjačkih majki sa djecom, a nakon rata se kao Srbin javno izvinio bošnjačkom narodu. Umjesto njegove ulice u ovom gradu se danas širi spomenik četničkog vođe Draže Mihailovića.

(Foto: Gariwo)

#2 Autsajder bolji od favorita: Turski dron promijenio tok rata u Ukrajini

Piše: Ivan Trajković

Rusija je do sada u Ukrajini izgubila najmanje 530 tenkova i više od 2.000 drugih vrsta oklopnih vozila – bar trećina uništena je iz vazduha, mahom korišćenjem ‘Bayraktara’.

(EPA)

#1 Bogati stranci su sa srpskih položaja ubijali civile u opkoljenom Sarajevu

Piše: Jasmin Agić

Film ‘Sarajevo safari’ režisera i scenariste Mirana Zupaniča priča je o bogatim strancima koji su novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u opkoljenom gradu.

(Ustupljeno Al Jazeeri)
Izvor: Al Jazeera