Povratak Amerike nuklearnom sporazumu s Iranom strateški je interes Izraela

Prema procjenama izraelske obavještajne službe, Tel Aviv je sve zabrinutiji zbog napretka u iranskom nuklearnom programu.

Netanyahu je glavni inicijator Trumpovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali regionalne i međunarodne okolnosti tjeraju Izrael da podrži povratak zapadnih sila istom (EPA)

Piše: Mohaomad Watad

Okupirani Jerusalem – Uporedo s povratkom Benjamina Netanyahua na vlast u Izraelu, koji se smatra zagovornikom opcije vojnog udara na iranski nuklearni projekat, političke procjene su jednoglasne da je Washington zainteresiran za povratak nuklearnom sporazumu, uprkos izjavama predsjednika Joea Bidena da je sporazum “umro”. Što se tiče Izraelaca, smatraju da je ovaj pravac od strateškog interesa za njih.

Prema izraelskom listu Haaretz, izraelske sigurnosne procjene u vezi sa željom Washingtona da se pregovori s Teheranom vrate na pravi kolosijek nose poruke Netanyahuu, koji je glavni inicijator povlačenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovnog uvođenja sankcija koje su nametnute toj državi.

Ovakve poruke pozivaju novu Netanyahuovu vladu da izbjegne sukob s Bijelom kućom i ukazuju na potrebu definiranja jasne strategije za rješavanje nuklearnog pitanja, kroz međunarodni i evropski savez, posebno u svjetlu konsenzusa o nespremnosti Izraela za direktnu vojnu konfrontaciju sa Iranom i njegovu nesposobnost da samostalno pokrene vojni napad na iranska nuklearna postrojenja.

Prema procjenama Istraživačkog centra “Nacionalna sigurnost” Univerziteta u Tel Avivu u vezi sa poteškoćama u pregovorima o obnovi nuklearnog sporazuma te kako bi se to moglo odraziti na Izrael, Centar smatra da nastavak trenutnog stanja ima ozbiljne reperkusije po Izrael. Prema tome, nastavak pregovora i povratak sporazumu, ma koliko loš bio, predstavlja strateški interes za Izrael. Na taj način bi se Teheran spriječio da akumulira dovoljno fisijskog materijala za obogaćivanje velikih količina uranijuma, kazao je.

Ispraviti grešku

S druge strane, procjene Vojnoobavještajne službe izraelske vojske Aman i njene preporuke novoj Netanyahuovoj vladi činile su se dosta jasnije. U njima se navodi da bi se Izrael trebao zalagati za povratak nuklearnom sporazumu ili postići novi nuklearni sporazum s Iranom, kako bi se zamijenio prethodni sporazum koji je propao zbog Trumpovog povlačenja, što se smatra “strateškom greškom”.

Prema procjenama izraelske obavještajne službe, Tel Aviv je sve zabrinutiji zbog napretka u iranskom nuklearnom programu, pogotovo jer se zapadne obavještajne agencije slažu da je Iran na pragu da postane “nuklearna država”, što mu omogućava da pređe na obogaćivanje uranijuma na vojnom nivou do 90 posto i da u roku od nekoliko sedmica proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma za izradu nuklearne bombe.

Strahovi i krize aktualiziraju pitanje pregovora

Ove izraelske procjene stižu u vrijeme kada su međunarodna zajednica i Sjedinjene Američke Države zaokupljene tenzijama s Kinom i ruskim ratom u Ukrajini, dok se Iran utrkuje s vremenom ubrzanim koracima, prema analitičarima, u pravcu stabilizacije nuklearnog projekta, posebno u kontekstu obustave pregovora o povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. sa velikim silama i Washingtonom.

Yoav Limor, vojni analitičar lista Israel Hayom, smatra da se iza spremnosti administracije predsjednika Joea Bidena da nastavi pregovore s Iranom kako bi se vratilo na prvobitni nuklearni sporazum krije zabrinutost Washingtona oko stope akumulacije visoko obogaćenog uranijuma, te kako isti ti razlozi ponovno guraju Washington za pregovarački sto. To je, također, i u interesu Irana koji se suočava s protestima i teškim ekonomskim uslovima.

Vojni analitičar je objasnio da se različite izraelske sigurnosne službe, s izuzetkom Mossada, slažu oko toga da se Washington treba vratiti sporazumu s Iranom, s obzirom na to da je nadzor nad Teheranom bez sporazuma vrlo ograničen i gotovo nepostojeći.

Obavještajna služba Mossad protivi se vraćanju prvobitnom sporazumu i zahtijeva da se sklopi novi sporazum koji bi, zapravo, udaljio Iran od nuklearnog oružja na duže vrijeme, ograničio utjecaj te zemlje na Bliskom istoku i njenu vojnu poziciju u Siriji.

Sporazum ili vojna opcija

General-major rezervnog sastava Tamir Hayman, te bivši šef vojno-obavještajnog odjela u izraelskoj vojsci Aman, smatra da još uvijek postoje scenariji za pregovore između Irana i velikih sila, sugerirajući da se taj put možda nastavlja iza kulisa, dok Teheran ide naprijed sa nuklearnim projektom.

Hayman je rekao, govoreći za Al Jazeeru, da postoji strateški izraelski interes da se obuzda iranski nuklearni projekat, bilo kroz vraćanje na stari sporazum, koji vodi Amerika, ili zatvaranjem stranice iz prošlost i okretanje sklapanju novog nuklearnog sporazuma u skladu s razvojem događaja. Smatra kako je, pored toga, potrebno razgovarati o alternativnim putevima, između ostalog i o vojnoj opciji kroz globalni i regionalni strateški savez čija će osa biti Izrael.

Istakao je da su regionalni uslovi, kao i rusko-ukrajinski rat i jačanje utjecaja Kine na Bliskom istoku, faktori koji ukazuju da je u interesu Amerike i Zapada da se vrate pregovorima i da postignu nuklearni sporazum s Teheranom. Odlazeća izraelska vlada, kao ni nova, nemaju jasnu stratešku viziju o tome kako se odnositi prema iranskom nuklearnom projektu.

Ističe da je u interesu Amerike, Evrope i Izraela da se postigne dogovor sa Teheranom. Smatra da neuspjeh pregovora, nepostojanje bilo kakvog razumijevanja i nedostatak međunarodnog nadzora nad iranskim nuklearnim energetskim postrojenjima približava Iran tome da postane nuklearna sila, što znači i jačanje vladavine aktualnog iranskog režima.

Bivši šef Amana smatra da iransko nuklearno pitanje stavlja novu Netanyahuovu vladu pred velike izazove, posebno u svjetlu rusko-iranskog približavanja u Ukrajini i Siriji. Prema tome, treba se suzdržati od sukoba s američkom administracijom i više koordinirati s Evropom kako bi se Iran odvratio od nabavke nuklearnog oružja, bilo kroz opciju pregovora i sporazuma, ili čak uz vojnu opciju, prema njegovim procjenama.

Zajednički interes Irana i Amerike

Na diplomatskom nivou i u pogledu regionalnih i međunarodnih polarizacija, Nimrod Goren, šef izraelskog instituta “Mitvim”, specijaliziranog za vanjsku politiku Izraela i Bliskog istoka, smatra da je vraćanje na kolosjek nuklearnih pregovora zajednički interes i za Iran, koji se suočava s protestima i ekonomskom krizom, i za Ameriku zbog ruskog rata u Ukrajini i eskalacije tenzija s Kinom u brojnim pitanjima.

Govoreći za Al Jazeeru, Goren je povratak Washingtona pregovorima s Iranom pripisao rusko-iranskom zbližavanju i podršci Teherana Moskvi u ratu u Ukrajini i posljedicama toga na saveznike u Evropi, kao i jačanju kineskog utjecaja na Bliskom istoku i činjenici da Netanyahuu preuzima premijersku poziciju u Izraelu, a “on je zagovornik vojne opcije i napada na iranska nuklearna postrojenja.”

Izraelski stručnjak smatra da bi kombinacija navedenih faktora doprinijela slabljenju prisustva Amerike kao supersile, te potkopala njenu sposobnost da utječe na goruća pitanja u slučaju da se poljuljaju njeni savezi u Evropi ili čak sa arapskim zemljama na Bliskom istoku. Smatra da se Biden nije dobro izrazio kada je izjavio da je nuklearni sporazum ”mrtav”, pogotovo jer Pentagon podstiče i podržava potpisivanje nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Izvor: Al Jazeera