Paul Lowe: Izložba ‘Pazi, Snajper!’ edukuje Beograđane o ratnim dešavanjima u BiH

Nakon što je izložbu o najsmrtonosnijoj ulici u Sarajevu predstavio 2021. u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, britanski fotograf Paul Lowe proširio je postavku i predstavio je u Beogradu.

Postavka nosi naziv prema znaku upozorenja koje je postavljeno početkom rata u Sarajevu (Paul Lowe / Ustupljeno Al Jazeeri)

U beogradskoj galeriji Endžio Hab je sredinom ovog decembra otvorena izložba Pazi, snajper! nagrađivanog britanskog fotografa Paula Lowea. Riječ je o multimedijalnoj postavci koja kroz fotografije, 3D instalacije i umjetničke radove donosi nekolicinu priča iz ulice koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu slovila za najsmrtonosniju zonu grada.

Pazi, Snajper! nastala je kao rezultat istraživanja britanskog fotografa, koji je za vrijeme opsade Sarajeva dokumentovao dešavanja u opkoljenom gradu te u poslijeratnim godinama nastavio raditi na kreiranju i održavanju arhiva ratne dokumentacije. Ova postavka obuhvata dešavanja u ratnom Sarajevu od 1992-1996. godine, a nosi naziv prema znaku upozorenja koje je postavljeno početkom rata u ovom dijelu grada.

Izložba je prvi put je predstavljena u novembru 2021. godine, kada je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvorena na godišnjicu smrti Nermina Divovića, dječaka koji je izgubio život u ovoj ulici, u neposrednoj blizini muzeja u kojem je gotovo tri decenije kasnije otvorena Loweova izložba.

Instalacija ‘A Life Measured’ Paula Coldwella (Paul Lowe / Ustupljeno Al Jazeeri)

Upravo je Nerminov džemper jedan od najupečatljivijih detalja izložbe, što potvrđuju i vrlo emotivne reakcije mnogobrojnih posjetitelja. No za razliku od sarajevske izložbe, gdje je predstavljen samo originalni primjerak Nerminovog džempera, u Beogradu je predstavljena instalacija pod nazivom A Life Measured, koju je u spomen na Nermina pripremio britanski umjetnik Paul Coldwell. Sadrži sedam identičnih uokvirenih džempera, kao i jedan prazan ram.

‘Ratni zločini ne smiju biti zaboravljeni’

Izložba sadrži umjetničke radove i drugih bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika, kao i snimke poznatih fotografa Rona Haviva, Rikarda Larme, Enrica Martija i Gervasija Sancheza. Organizovana je i otvorena u saradnji sa Univerzitetom umjetnosti iz Londona, BIRN-om, Forumom ZDF i YIHR-om.

“U beogradskoj postavci predstavljeno je i naše novo otkriće – policijski izvještaj koji datira iz 1996. godine. U njemu je detaljno opisano kako je policija te godine ušla u nekoliko stanova na Grbavici, otkrivši u njima mjesta gdje su se snajperisti sakrivali i odakle su svakodnevno djelovali tokom rata. Probijali su rupe u prozorima, sakrivali se iza vreća sa pijeskom… Posjetitelji će kroz taj dio izložbe imati priliku vidjeti ne samo kako su izgledale njihove pozicije, nego i pogledati grad kroz njihove oči”, govori.

Glavna poruka izložbe je da ne smijemo obrisati ono što se zaista desilo (Paul Lowe / Ustupljeno Al Jazeeri)

Interesantno je kako je izložba otvorena u Beogradu na 30. godišnjicu od početka opsade, što je potez na koji je Lowe izuzetno ponosan. Sasvim je siguran da je otvaranje ove postavke vitalni podsjetnik da ratni zločini ne smiju biti zaboravljeni, obrisani, nekažnjeni i nepriznati.

“Najčešće reakcije su bile ‘Nismo znali! Nismo znali da se sve ovo dešavalo!’. Vrlo je zastrašujuće koliki broj posjetitelja nije upućen u ovako važan dio historije. Posebno su mi interesantne reakcije mladih koji su posjetili izložbu, jer veliki broj njih ranije nije imao priliku čuti i vidjeti bilo šta o ratnim dešavanjima u Sarajevu devedesetih, kao ni koliki je opseg užasa zaista bio. Drago mi je što je izložba pokrenula vrlo interesantne razgovore čiji je konačni cilj edukacija o izuzetno važnoj temi”, zadovoljno ističe Lowe.

‘Ne smijemo ignorisati ono što se zaista desilo’

Inicijative koje govore o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini su već nekoliko puta naišle na zatvorena vrata u Beogradu, a veliki broj onih koje su se uspjele održati dobile su brojne kritike i izazvale negodovanja u Srbiji. Lowe ističe kako su negativne reakcije ovaj put u potpunosti izostale.

“Čak i onda kada sam u Beogradu predstavljao izložbu Ožiljci, koja također govori o ratnom Sarajevu, nisam dobio nikakve negativne povratne reakcije. Čini mi se da su oni kojima ovakve stvari smetaju shvatili da bi ih reakcijom samo dodatno promovisali, pa su odlučili ignorisati kompletnu situaciju”, mišljenja je Lowe.

Postavka će biti otvorena do 22. decembra (Paul Lowe / Ustupljeno Al Jazeeri)

Postavka će biti otvorena do 22. decembra, a Lowe ističe kako je galeriju od otvorenja posjetio veliki broj zainteresiranih Beograđana. Posebnu pažnju privlači rad Snajper srbijanskog umjetnika Vladimira Miladinovića, zasnovan na balističkom izvještaju o snajperskim dejstvima tokom opsade Sarajeva i civilnim žrtvama stradalih od snajperskih napada.

Miladinovićevo umjetničko djelo premijerno je predstavljeno u Beogradu, te će ostati dio stalne postavke.

“Glavna poruka izložbe je da ne smijemo obrisati ono što se zaista desilo. Čak i ako se negdje ne zna dovoljno o onome što se događalo u Sarajevu, naša je obaveza da o tome pričamo i spriječimo nestanak ove velike i tragične priče. Ignorisati ratna dešavanja u BiH bilo bi ravno okretanju glave od Drugog svjetskog rata. To je historija, ne smijemo je zaboraviti”, zaključuje Lowe.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada