‘Vatreni’, nogometni fenomen bez modernih stadiona i kampova

Reprezentativci Hrvatske su, po treći put u 24 godine, ušli u polufinale Svjetskog prvenstva iako zemlja sa 3,8 miliona stanovnika gotovo da i nema kvalitetnu nogometnu infrastrukturu.

Na Svjetsko prvenstvo u Kataru hrvatska nogometna reprezentacija otputovala je tiho i skromno (Reuters)

Na Svjetsko prvenstvo u Kataru hrvatska nogometna reprezentacija otputovala je tiho i skromno, ne razbacujući se s velikim najavama o rezultatu, ali opet svjesna svoga kvaliteta i snage. Krenuli su na put kao važeći viceprvak svijeta sa SP-a u Rusiji, igranoga 2018. godine, i s reprezentacijom koja je dobrim dijelom izmijenjena u odnosu na vrijeme od prije četiri i pol godine. Mjesec kasnije “Vatreni“ su, po treći put u posljednje 24 godine, ušli u polufinale, gdje su izgubili od Argentine (0:3), tako da će u subotu igrati za broncu protiv Maroka, koji je najveće iznenađenje SP-a u Kataru.

Ovaj uspjeh je još veći kada se zna kako je Hrvatska država od 3,8 milijuna stanovnika, s ograničenim brojem igrača, ali i nogometnom infrastrukturom koja je daleko ispod rezultata koje ostvaruje reprezentacija. Iako je na SP-u u Francuskoj 1998. godine osvojila broncu, 2018. godine u Rusiji srebro, a u Kataru je ponovno u polufinalu, Hrvatska nema niti jedan suvremeni nogometni stadion, na kakvima se igraju vrhunske utakmice, niti nogometne kampove. U više navrata su se inozemni igrači koji su s klubovima i reprezentacijom dolazili igrati u Hrvatsku čudili lošim stadionima. Radi svega toga hrvatska reprezentacija se smatra svojevrsnim svjetskim fenomenom.

Malo ko je očekivao novo polufinale

O hrvatskom nogometnom fenomenu razgovarali smo i s bivšim igračem Hajduka iz Splita, reprezentativcem Hrvatske Hrvojem Vejićem (45), koji kaže kako ni sam nije vjerovao da će Hrvatska u Kataru otići toliko daleko.

“Mislim da nitko nije očekivao polufinale, a kada smo došli do te utakmice s Argentinom, očekivali smo neko čudo. Ono se nije dogodilo, ali i ovo je veliko čudo za jednu ovako malu državu, koja nema nekih nogometnih uvjeta. Ovo je ogroman rezultat, bez obzira osvojili broncu ili bili na kraju četvrti. Svim igračima kapa dolje za sve što su prikazali i učinili na SP-u u Kataru“, kaže Vejić, koji danas radi kao individualni trener u Adriaticu iz Splita.

Smatra da su šanse Hrvatske u utakmici s Marokom podjednake, odnosno da će odlučiti nijanse, jer i za afričku reprezentaciju kaže kako je iznimno kvalitetna, s nizom dobrih igrača, koji igraju u nekim najjačim europskim klubovima. Ističe kako su svi igrači zasigurno svjesni značaja utakmice te da će sada na stručnom stožeru i izborniku Zlatku Daliću biti da momčad psihički podigne poslije polufinalnog poraza od Argentine. Kada se govori o uspjesima hrvatske reprezentacije, kaže kako su neki od razloga svih tih uspjeha momčadski duh, pripadnost reprezentaciji, posvećenost, zajedništvo i domoljublje.

Potpora navijača i euforija širom Hrvatske

“Malo to koja reprezentacija na svijetu ima da se kroz godine stvorio pravi kult reprezentacije. Po snazi možda nismo među četiri najbolje, ali smo svojim igrama i rezultatima zaslužili sve ovo. Za Hrvatsku ponovno zna cijeli svijet. Za hrvatsku reprezentaciju znali su igrati i ozlijeđeni igrači, riskirajući zdravlje i karijeru. Igrali su i igrači koji u određeno vrijeme nisu bili u pravoj formi, ali su u nacionalnom dresu pružali odlične partije. I sam sam osjetio draž igranja u reprezentaciji i mogu reći da je ona od svih nas uvijek činila bolje i kvalitetnije igrače. Prepoznali su to i građani Hrvatske, tako da ne čudi ovolika potpora navijača i euforija širom Hrvatske“, rekao je Vejić.

Kada je riječ o SP-u u Kataru, smatra kako je Maroko daleko najprijatnije iznenađenje turnira, ali i da ga je pozitivno iznenadila reprezentacija Saudijske Arabije, koja je u prvom kolu pobijedila upravo finalistu – Argentinu. Posebno ga se dojmila agresivna obrana koju su igrali. Od reprezentacija koje su neugodno iznenadile posebno ističe Njemačku i Španjolsku, od kojih je očekivao puno više. Podsjeća i na izostanak Italije, koja se nije uspjela plasirati na dva zadnja svjetska prvenstva. Od igrača posebno ga je impresionirao Lionel Messi, za kojega kaže kako na svojim plećima nosi cijelu Argentinu, što i pokazuje iz utakmice u utakmicu.

Na ovu temu razgovarali smo i s Tomislavom Pavličičem (39), koji je višegodišnji igrač vinkovačke Cibalie i potom slovensog Maribora. Pavličić je bio kapetan Cibalie kada su osvojili treće mjesto i izborili nastup u Kupu UEFA.

‘Da imamo uvjete gdje bi nam bio kraj?’

“Nisam očekivao da će Hrvatska doći do polufinala, tako da je moje oduševljene tim veće. Ovo što su napravili dečki u Kataru je za svaku pohvalu. Na svakoj utakmici su se davali maksimalno i to pokazuju i rezultati. Možda nije bilo neke ljepote u igri, ali se pamte samo rezultati. Vjerujem da ćemo osvojiti broncu i ponoviti uspjeh iz 1998. godine, iako su šanse i Hrvatske i Maroka podjednake. Najveća prednost Hrvatske je što ‘Vatreni’ znaju igrati takve utakmice, jer su ih već igrali, iako ne sumnjam da će i igrači Maroka dati sve od sebe da osvoje broncu. Očekujem tvrdu i neizvjesnu utakmicu, u kojoj će obje momčadi igrati na rezultat“, kaže Pavličić, koji danas radi kao trener u županijskom prvoligašu Frankopan iz Andrijaševaca.

Smatra da je jedna od ključnih “tajni“ uspjeha nevjerojatan talent koji posjeduju igrači iz Hrvatske, što, kako kaže, rijetko tko u svijetu ima. Ukazuje i na niz mladih igrača koji su se već promovirali, poput Joška Gvardiola, Lovre Majera i drugih, kao i niz onih o kojima se još uvijek ne zna puno, ali koji su također jako kvalitetni mladi igrači. Ističe i sustavan i kvalitetan rad s mladima, za što su zaduženi brojni vrhunski treneri, koji daju cijeli sebe za uspjeh te djece.

“Poslije svega što smo napravili do sada u nogometu, ali i drugim sportovima, mogu reći da mi Hrvati ‘nismo normalni’. Međutim, nevjerojatno je da je država od 3,8 milijuna ljudi igra ‘egal’ s Brazilom i izbaci ga, osvaja druga i treća mjesta i daje toliki broj kvalitetnih igrača. Dovoljno je vidjeti klubove u kojima igraju ‘Vatreni’ i odmah je sve jasno. Zamislite samo da imamo kampove i prave nogometne stadione kakve vidimo po Europi i svijetu…. Gdje bi nam onda bio kraj?“, ističe Pavličić, koji je u Hrvatskoj nogometnoj ligi ostao zapamćen po golovima koje je postizao iz slobodnih udaraca.

Teško je nadomjestiti odlazak Luke Modrića

Za igre u Kataru posebno hvali Gvardiola, Dejana Lovrena, Matea Kovačića i Dominika Livakovića, ali ističe kapetana Luku Modrića, za kojega kaže da je fenomen i najbolji hrvatski nogometaš u povijesti. Upravo stoga se svi pitaju što će biti s hrvatskom reprezentacijom kada se Modrić, koji ima 37 godina, oprosti.

“Sigurno je da više neće biti isto i da će biti teže, jer Modrić je klasa za sebe i izostanak jednoga takvog igrača se mora osjetiti. Možda budemo imali i neku ‘rupu’ u rezultatima, posebno jer smo sada navikli na polufinala. Međutim, siguran sam kako će se zasigurno ponovno pojaviti neki novi veliki igrači koji će nositi našu reprezentaciju. Kada smo 1998. godine u Francuskoj osvojili broncu mnogi su rekli nikad više jer više nećemo imati Zvonimira Bobana, Davora Šukera, Roberta Prosinečkog, Alena Bokšića… Prošlo je godina, ali pojavili su se Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić… Vjerujem da će se i poslije Modrića, Lovrena i drugih pojaviti opet neki novi igrači koji će nas uveseljavati i ostvarivati velike rezultate”, kazao je Pavličić.

I Vejić kaže kako Hrvatska godinama unazad proizvodi vrhunske igrače, a da je preduvjet tome nogometni talent koji Hrvati imaju. Napominje kako bi odlazak kapetana, kao i još nekih starijih igrača, mogao otežati neke stvari kada je riječ o reprezentaciji, ali i da ne treba previše brinuti. Uz to, morat će se mijenjati neke stvari na terenu, odnosno prilagoditi i igru i taktiku igračima koji su na raspolaganju.

“Ako budemo radili kako treba i stvorimo prave uvjete, vjerujem da ćemo ubrzo imati nove Modriće, Rakitiće… Mi imamo to nešto što drugi nemaju, ali to nešto mora pratiti i kvalitetna infrastruktura, koje u Hrvatskoj nema. Svi su napredovali po tom pitanju, dok mi stagniramo. Za svaki rezultat je neophodan svakako talent, ali i iznimno težak rad. Pri tome su dobri uvjeti jako važni“, ističe Vejić.

Novca ima, obećanja moraju biti ispunjena

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj, unatoč svim rezultatima, nema potrebnih uvjeta, što se mora što prije promijeniti. Tvrdi kako je stadion Maksimir u Zagrebu potrebno srušiti i izgraditi novi, a splitski Poljud renovirati. Uz to, misli kako Hrvatskoj trebaju barem još dva stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja, još jedan u Zagrebu, i jedan u Rijeci ili negdje drugdje. Tu je i stadion u Osijeku, koji se gradi i koji je pri kraju, a koji je nešto manjeg kapaciteta. Ti stadioni bi bili okosnica nogometne infrastrukture u Hrvatskoj. Vejić smatra kako niti jedan od tih stadiona ne bi trebao biti nacionalni, jer bi to onda značilo da bi hrvatska reprezentacija igrala samo u Zagrebu, što ne bi bilo dobro. Prema njegovim riječima, “Vatreni“ moraju igrati širom Hrvatske te podsjeća na nezaboravnu atmosferu koja je vladala u Splitu kada je igrala reprezentacija.

“Poslije bronce u Francuskoj i srebra u Rusiji, ništa nismo napravili po pitanju infrastrukture. Bilo je i tada obećanja, ali se vrlo brzo sve zaboravilo. Ne smijemo dozvoliti da nam se to ponovi i sada, poslije Katara. Moramo odmah djelovati, dok je ‘sve vruće’, krenuti u projekte i izgradnju stadiona. Postoje i obećanja predsjednika Vlade, ministara, a i Hrvatsko nogometni savez je, na osnovu rezultata u Kataru, zaradio dobre novce. Ako ponovno prođe godina a da se ništa ne napravi, bojim se da će sve opet ostati samo na riječima, što se nikako ne smije dogoditi“, zaključio je Vejić.

Izvor: Al Jazeera