Wi-Fi 7 sve bliže, pruža nove mogućnosti prijenosa podataka

Nova generacija bežičnog prenosa podataka bi mogao riješiti brojne aktuelne probleme s kojim se suočavaju Wi-Fi mreže.

Kako bi se iskoristio puni potencijal Wi-Fi 7 mreža biće potrebno kupiti uređaje koji se mogu na njih 'kačiti' (EPA - Ilustracija)

Razvojem tehnologija i sve većom ovisnošću o internetu, kompanije se svakodnevno takmiče da pruže bolje, pouzdanije, stabilnije načine povezivanje na mrežu. Kako danas, a to će posebno biti primjetno u bliskoj budućnosti, gotovo svaki moderni uređaj, bez obzira koristio se on za obavljanje poslovnih zadataka ili se nalazi u prosječnom kućanstvu, traži povezivanje na internet i to uglavnom bežičnim putem, nužno je osigurati što veće brzine protoka podataka sa što manjim kašnjenjima i mogućnošću povezivanja velikog broja uređaja na jedan router, neprekidno se radi na razvoju novih standarda i tehnologija koje bi to trebale omogućiti.

A nova generacija bežičnog prijenosa podataka, Wi-Fi 7, to obećava, kaže IT stručnjak Darko Karić.

Sedma generacija Wi-Fi standarda obećava velika poboljšanja u odnosu na aktuelni Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E, gdje bi brzine od današnjih, objektivno impresivnih, trebale biti čak četiri puta brže, dodaje on.

Teoretski, aktuelna šesta generacija omogućava bežični prijenos podataka brzinama od 9,6 Gbps, što je mnogo brže nego što se nudi kućanstvima u regiji “preko žice”, gdje se neki operateri hvale brzinama do jednog Gbps. Nadolazeća, sedma generacija bežičnog prijenosa podataka bi u teoriji trebala osigurati brzine od 46 Gbps, iako će to u praksi biti niže, kaže Karić.

Osim samog povećanja brzine, nova tehnologija će imati pametna poboljšanja koja će dovesti do smanjenja takozvane latencije, odnosno kašnjenja protoka paketa podataka, a nudit će povećanje kapaciteta te povećanje stabilnosti i učinkovitosti.

Kvalitetnije povezivanje

U praksi, dodaje on, to znači da će se više uređaja moći “kačiti” na jedan bežični router, ali će brzine podataka i dalje biti visoke, uz manja kašnjenja paketa podataka.

Stariji routeri su radili u frekvencijskom opsegu od 2,4 GHz, a dosta uređaja i dalje radi na tom opsegu, pa je često dolazilo do zagušenja u protoku podataka i velikog kašnjenja, što je u praksi značilo spor internet i želju da naš telefon, tablet ili laptop razbijemo od zid kad “zaštopa”, kaže IT stručnjak.

Naredne generacije su dobile i mogućnost rada u spektru pet GHz, čime se rasteretio promet, pa su korisnici imali stabilnije veze i brži internet, iako se taj opseg “ne slaže” najbolje sa zidovima i čvrstim objektima, što mu je ograničavalo domet. Takvi routeri su bili poznati kao 5G, iako nemaju veze sa 5G mobilnim mrežama kakve koriste telekom operateri i koje se neopravdano optužuju za izazivanje raznih zdravstvenih problema, kaže Karić.

Nove generacije imaju i mogućnost rata u opsegu od šest GHz, koji je rasteretio zagušenja i s obzirom da manje uređaja koristi taj frekvencijski opseg, stabilnije konekcije i pouzdaniji internet za one uređaje koji imaju mogućnost da se “nakače” na njega.

Frekvencijski opsezi

Nova generacija će također koristiti šest Ghz, ali u još širem opsegu, što znači još manje zagušenja i posljedično stabilniji internet s manjim kašnjenjima, kaže Karić.

Svaki frekvencijski pojas je podijeljen na kanale, gdje onaj od 2,4 GHz ima 11 kanala od po 20 megaherca (MHz), pojas od pet GHz ima 45 kanala, gdje se mogu stvoriti kanali od 40 MHz ili 80 MHz, dok šest GHz podržava 60 kanala, a u slučaju Wi-Fi 6E oni mogu biti široki do 160 MHz. Nova generacija, Wi-Fi 7 će podržavati kanale širine do 320 MHz, navodi Karić, koji kaže da što je kanal širi, to se više podataka može prenijeti.

“Da pojednostavimo, zamislite analogiju sa cestama. Koliko prometa može podnijeti cesta sa jednom trakom u odnosu na autoput sa tri trake, ili čak autoput sa šest traka?”

Tako će zahvaljujući novoj tehnologiji više uređaja moći da se “kači” na jedan router u odnosu na prethodne generacije, uključujući Wi-Fi 6/6E, bez utjecaja na brzinu ili latenciju.

Najviše koristi od nove tehnologije bežičnog prijenosa podataka će imati sistemi za zabavu, smatra Karić.

Primjena tehnologije

Primjera radi, ljubitelji videoigra će uživati u brzom, stabilnom prijenosu podataka, gdje i najmanje kašnjenje može izazvati “ozbiljne posljedice”, pogotovo kada se uzme u obzir rast popularnosti e-sportova. “Tu je brz, pouzdan Internet sa niskom latencijom apsolutni prioritet”.

Pored toga, velike brzine i pouzdan internet je važan za unaprijeđenu i virtuelnu realnost, gledanje i korištenje multimedijalnih sadržaja visoke rezolucije poput streaminga 4K i 8K filmova i serija.

Također, kako domaćinstva imaju sve više pametnih uređaja koji traže konekciju na bežični Internet, mogućnost ostvarivanja velikog broja Wi-Fi konekcija različitog spektra će također biti značajno.

“Vjerujem da će i u bitnim granama biti primjene ove tehnologije, poput robotike, medicine, prijenosa podataka sa HD sigurnosnih kamera, raznog nadzora, za razne poslove u industriji, logistici…”.

Karić navodi da bi novi, Wi-Fi 7 trebao biti dostupan javnosti krajem 2023, ali vjerovatnije 2024, dok uređaja koji će moći iskoristiti mogućnosti vjerovatno neće biti prije 2025. godine.

I u tome leži trik.

“Nije problem kupiti router koji koristi Wi-Fi 7, jer će se na njega moći ‘kačiti’ postojeći uređaji, s obzirom da će novi bežični routeri imati takozvanu povratnu kompatibilnost. Ali aktuelni telefoni, televizori i sve ostalo, što svakodnevno koristimo, neće moći iskoristi punu mogućnost nove tehnologije. Tako da je pitanje koliko će zaista trebati u skorije vrijeme prosječnom korisniku novi router. Osim ako nije spreman potrošiti novac i investirati u nove uređaje za svakodnevnu upotrebu”, kaže Karić.

Izvor: Al Jazeera