Italijanska i srpska desnica: Zajednička mržnja prema evropskim vrijednostima, a ne ljubav

Pripadnici italijanske krajnje desnice i neofašističke organizacije iz Srbije već godinama održavaju dobre odnose i dijele slične vrijednosti.

Stefano Pavesi sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsjednicom stranke Zavetnici drži majicu na kojoj piše 'Nema predaje' (Facebook / Stefano Pavesi)

Stefano Pavesi, odbornik italijanske stranke Lega Nord (Severna Liga) u Milanu, prilikom jedne od svojih poseta Kosovu, fotografisao se sa srpskom decom iz kosovskih enklava koju je potom objavio na svom Facebook profilu, obrativši se Greti Thunberg.

Tada je napisao da njeni vršnjaci sa Kosova nemaju priliku da plove brodom i obilaze svet, da se bave problemima kakve donose klimatske promene, te da se sretnu sa predstavnicima Ujedinjenih nacija tj. sa onima čije su zemlje 1999. godine bombradovale domove srpske dece.

Na sledećoj fotografiji, ovaj mladi poslanik, nekada pripadnik militantske organizacije Lealta e Azione (Lojalnost i akcija), zajedno sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsednicom stranke Zavetnici i odnedavno poslanicom u srpskom parlamentu, drži majicu na kojoj piše “Kosovo je Srbija”.

Ima još zanimljivih fotografija sa te njegove srpske turneje koja je održana leta 2019. godine. Međutim, jedna od najzanimljivijih nastala je u kancelariji nekadašnjeg direktora za Kosovo i Metohiju, sadašnjeg ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marka Đurića, kada se ovaj italijanski političar i po svemu sudeći humanitarac susreo sa njim. Detalji o tom sastanku nisu poznati srpskoj javnosti, a bio je to samo jedan od susreta sa zvaničnicima Srbije, kojem je prethodio niz drugih poseta Srbiji i Kosovu koje se odvijaju godinama unazad.

Od borbe za prva ugroženih do mržnje i deskriminacije

Humanitarna organizacija Una voce nel silenzio (Glas u tišini) već skoro čitavu deceniju pomaže ugrožene manjine u zemljama koje su bile ili su zahvaćene ratom. Osim humanitarnih akcija koje su dosad organizovali za pomoć srpskim enklavama na Kosovu, ova organizacija čiji je predsednik Stefano Pavesi organizovala je slične akcije u Palestini, Siriji i Jermeniji.

Poznato je da su ovi humanitarci 2019. godine pokrenuli akciju izgradnje kulturnog prostora u Velikoj Hoči, na jugozapadu Kosova. Trenutno je u toku prikupljanje humanitarne pomoći za “Decu Donbasa”, koja kako naglašavaju organizatori ove kampanje, doživljavaju nepravdu koju zapadni svet ignoriše.

Ako bi zanemarili prošlost ovog perspektivnog političara, njegov humanitarni rad bi bio možda bez presedana, da je isto tako human kada je u pitanju romska zajednica u Milanu protiv koje trenutno vodi oštru kampanju. Reč je o milanskom kvartu Quarto Oggiaro u kojem su se u državne stanove naselile romske porodice poreklom iz Rumunije i Bosne i Hercegovine, njih oko stotinu. Ovi ljudi su se uselili ovde pošto im je prethodno srušen kamp u blizini u kojem su živeli. Sada se Pavesi zalaže da oni budu isterani iz tih stanova, jer kako kaže kradu, trguju drogom i uznemiravaju ostalo stanovništvo.

Takođe njegove ideje kada je u pitanju LGBT zajednica su vrlo problematične. U jednoj svojoj objavi na društvenim mrežama objašnjava kako je homoseksualnost bolest koju potvrđuje zvanična medicina. Više puta se takođe protivio izgradnji novih džamija u Italiji, upozoravajući na opasnost od širenja islamskog terorizma.

Stefano Pavesi je već nekoliko godina u stranci Matea Salvinija, lidera Severne Lige i ministra u novoj desničarskoj vladi Georgie Meloni. Njegova borba za prava manjina, te briga o tradiciji, veri i porodici je očigledna, ali u isto vreme ona uspešno prekriva nesmetano širenje mržnje, diskriminaciju i netoleranciju.

Svi putevi neofašista, od Beograda do Rima

Osim brige o manjinama i o prodičnim vrednostima, Pavesi je u svojoj prošlosti više puta viđen na skupovima i tribinama jedne druge organizacije, neofašističkog pokreta CasaPound, čije se ideje temelje na protivljenju politici Evropske unije kada je reč o prihvatanja izbeglica iz islamskih zemalja, o pravu žena na abortus i o većim pravima pripadnika LGBT zajednice.

Poznato je da je jedan od članova ovog pokreta uhapšen 2018. godine kada je pucao i ranio šestoro afričkih migranata, dok je grupa ovih militanata 2019. godine u Rimu pretukla mladića koji je nosio majicu sa antifašističkim simbolima. Iste te godine, lider Srpske desnice, Miša Vacić je posetio glavni italijanski grad, kada se našao na skupa desničara “Naša Evropa” održanog 29. maja u Rimu. Domaćin mu je tada bio Roberto Fiore, lider nekadašnje ekstremno desničarske partije Nova snaga (Forza Nuova), koji je kasnije uhapšen i člja je stranka raspuštena posle napada na sedište sindikalne organizacije CGIL 9. oktobra prošle godine.

Vacić je potom gostovao i na okupljanju članova Alijanse za mir i slobodu (Alleanza per la pace e liberta), evropske partije čiji je predsednik takođe bio Roberto Fiore i koja okuplja ultradesničarske političke stranke iz Evropske unije. Tada se sastao i sa vođama desničarskih organizacija iz Nemačke, Bugarske, Francuske, Grčke, Španije, Poljske i drugih zemalja. Lider Srpske desnice koja za sada nije prešla cenzus za ulazak u parlament, objavio je tom prilikom govor iz Rima, na svom Instagram profilu u kojem se vidi kako salutira podužiću desnu ruku u vis.

Međutim, Vacić je svoj gest opisao kao “rimski pozdrav”, koji je rezultirao prijateljstvom između ovog srpskog desničara i lidera stranke Forza Nuova. Nekoliko meseci kasnije u Beogradu, Alijansa za mir i slobodu u beogradskom hotelu Moskva, 26. septembra, okupila je ekstremne desničare iz cele Evrope. Događaj koji je u srpskoj javnosti prošao neprimetno i za koji kako kaže Giorgio Fruscione, analitičar Italijanskog instituta za međunarodnu politiku ISPI, imao za cilj da desničare Evrope sledeće godine okupi na Kosovu.

Međutim, do takvog okupljanja nije došlo, jer je Roberto Fiore uhapšen mesec dana kasnije, zbog nereda koje je izazvao u Rimu.

Fašizam trećeg milenijuma

Kada su izbori u Italiji bili sve izvesniji da će se održati, jedan od lidera pokreta CasaPound, Simone de Stefano napustio je ovu fašističku organizaciju i prešao u stranku Fratelli d’Italia koju vodi trenutna predsednica vlade, Giorgia Meloni. Isto tako pripadnici nekadašnje stranke Forza Nuova koja više ne postoji u međuvremenu su postali članovi desničarskih partija koje su osvojile većinu na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Italiji.

Naravno, podrška iz Beograda ni tada nije izostala. Baš na dan uoči italijanskih izbora, 24. septembra, održano je okupljanje u poznatom beogradskom Klubu 451, mestu gde se sastaju ultradesničarske grupe.

Ovoga puta, ništa neuobičajno, gosti su bili iz Italije. Nešto mlađi i sa svežim idejama, predstavnici Studenskog bloka (Blocco Studentesco), što je omladinski ogranak CasePound sastali su se mladim snagama srpskih desničara.

Na tom skupu govorili su Sergio Filacchioni, lider Studentskog bloka i Marko Gajinović, zastupnik Kluba 451 koji je povezan sa ekstremno desničarskim grupama Zentropa Srbija i Nacionalni srpski front. Nije poznato da je Miša Vacić prisustvovao ovom skupu koji je bio zatvoren za javnost. Međutim, verovatno i nije jer se zna da je u to neko vreme bio posmatrač na iliegalnom referendumu u proruskim oblastima u Ukrajini.

Trend sa kojim se suočava cela Evropa

Dok Zentropisti sebe opisuju kao nacionalističke socijaliste koji se radi preporoda srpske nacije bore protiv komunizma, liberalizma, ateizma, demokratije, LGBT osoba i judaizma, Gajinović je na ovom skupu rekao da su oni u suštini anarhisti, ali da im je posedno drag ekstremni centar.

Na fotografijama koju je ovaj klub objavio na društvenoj mreži Telegram, na jednoj majci koju je nosio jedan od prisutnih na ovom događaju vidi se simbol keltskog krsta i slogan “White pride” kao obeležje neonacističkih grupa. U opisu fotografije piše: “Bio je to trenutak sučeljavanja ideja mladih srpskih i italijanskih lidera”. Ideje za koje se ove nove fašističke snage zalažu, a zarad kako kažu, očuvanja evropskog identiteta koji je ugrožen globalizacijom, liberalizmom i migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Jasno je da ekstremna desnica doživljava neku vrstu renesanse u Evropi. Veza između italijanske krajnje desnice i neofašističkih organizacija iz Srbije, ali i iz drugih zemalja istočne Evrope postoji. Ova krizna vremena itekako pogoduju njenom opstanku, a međusobna saradnja ultradesničara širom Evrope, kako stvari stoje biće sve jača.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada