NI: Je li Ron DeSantis već porazio Donalda Trumpa?

Guverner Floride je i dalje na svakim republikanskim primarnim izborima autsajder u odnosu na bivšeg američkog predsjednika, ali je pitanje – do kada?

Donald Trump ima velike, velike prednosti nad Ronom DeSantisom, bivši je predsjednik, sa solidno lojalnim sljedbenicima (Reuters)

Ako je 8. novembar 2022. godine označio rano natjecanje u republikanskim predsjedničkim primarnim izborima 2024. godine, jasno je ko je pobjednik, piše Fred Lucas u autorskom tekstu objavljenom na The National Interestu.

Stvarno takmičenje formalno je počelo vikend pred međuizbore, kada je bivši predsjednik Donald Trump napustio svoju politiku “uzvraćanja udarca“ i korištenja prvobitne prednosti protiv guvernera Floride Rona DaSantisa, nazvavši ga “Ron DeSanctimonious“ (sanctimonious – lažno pobožan, licemjeran, neiskren) na skupu u Pennsylvaniji, piše Lucas, koji je glavni dopisnik i voditelj projekta istraživačkog izvještavanja za The Daily Signal.

Tri dana kasnije, DeSantis je odnio ubjedljivu reizbornu pobjedu, s gotovo 20 poena razlike, što je bila najsvjetlija tačka u inače razočaravajućoj noći za Republikansku stranku. Dvojica pensilvanijskih kandidata koje je Trump podržao, Doug Mastriano i Mehmet Oz, izgubili su.

Raste DeSantisov sentiment na društvenim mrežama

Trump je na dan izbora za DeSantisa izjavio: “Rekao bih vam stvari o njemu koje nisu tako laskave – o njemu znam više od bilo koga – osim, možda, njegove supruge.“

Dan nakon ubjedljive DeSantisove pobjede, Trump je na Truth Socialu napisao: “Sada, kada su završeni izbori na Floridi i sve je dobro proteklo, zar ne bi trebalo reći da sam 2020. godine ja dobio 1,1 milion više glasova na Floridi nego što je Ron D. dobio ove godine; 5,7 miliona naprema 4,6 miliona? Samo pitam?“

Važno je napomenuti da je izlaznost na predsjedničkim utrkama uvijek veća nego u nepredsjedničkim godinama, pa ne iznenađuje da je veća izlaznost bila 2020. nego 2022. godine. Još važnije, Trump nikada nije odnio pobjedu na Floridi s dvocifrenom razlikom.

Impact Social, firma koja mjeri popularnost na društvenim mrežama koristeći uzorak od 40.000 samoidentificiranih neodlučnih birača na društvenim mrežama, otkrila je u analizi koja je mjerena u periodu od 12. oktobra do 2. novembra (prije izbora) da je DeSantisov neto sentiment na društvenim mrežama porastao za osam poena nakon snažnog nastupa u debati kandidata za guvernera.

Impact Social radi za PAC (odbor za političku akciju) “Spremni za Rona“, koji pokušava regrutirati DeSantisa da se kandidira za predsjednika 2024. godine, ali ne ublažava informacije. Primijetili su i porast za Trumpa, također, kako su se približavali izbori – kao i uglavnom negativnu reakciju među neodlučnim biračima na DeSantisovu odluku da otpremi migrante na otok Martha's Vineyard.

‘Trump ima potvrđeni slučaj sindroma rastrojstva’

Pa ipak, u analizi se dalje kaže: “Neki čak koriste naziv ‘guverner Amerike'“ da opišu DeSantisa. “U suštini, DeSantisovu kampanju [za guvernera] primjećuju neodlučni birači širom Amerike, što mu pojačava predsjedničke ambicije koje možda ima.“

Istina ili ne, na primarnim izborima 2016. godine Trump je promovirao svoje napade na druge republikanske kandidate kao “uzvratne udarce“, što znači da su oni njega prvi napali. Ne može se zanemariti koliko se Trump čini spremnim da napadne DeSantisa na samom početku, piše Lucas u članku za The National Interest.

Konzervativni komentator Steve Deace je vjerovatno bio u pravi kada je na Twitteru napisao: “Trump ima prvi potvrđeni slučaj sindroma rastrojstva zbog DeSantisa. Njegova opsjednutost drugim tipom koji ga još nije zvanično ni izazvao krši sva pravila muškog kodeksa.“

DeSantis još nije izazvao Trumpa i gotovo sigurno će čekati pravi trenutak.

Ali, ako se ova dvojica suoče, poprilično je jasno kako bi DeSantis mogao odgovoriti kao najuspješniji guverner velike savezne države u upravljanju krizom pandemije COVID-19, u vrijeme kada je Trump stao uz dr. Anthonyja Faucija, sve kontroverznijeg direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti tokom 2020. godine.

Kako  je Hillary Clinton ‘uništila’ Baracka Obamu

Kao što je zastupnik Chip Roy (republikanac iz Teksasa) nakon Trumpovog komentara od Ronu “DeSanctimoniousu“ na Twitteru napisao: “Ili … Ron De … rekao ne Fauciju … to je novi ugao.“

Možda je pravo pitanje ovdje: kome Trump misli da pomaže?

Jasno je da pomaže DeSantisu. Kao bivši predsjednik i utjecajna osoba na republikanskim primarnim izborima (s nekim izuzecima), bio je vođa stranke – i gotovo siguran kandidat za predsjednika 2024. godine, ukoliko bi se odlučio kandidirati, i uzdigao je DeSantisa kao ravnog sebi.

Jasno, kontekst je taj da je Trump govorio o tome kako je na anketama bio bolji od DeSantisa, 71 posto naprema 10 posto. Važno je istaknuti da je Hillary Clinton “uništila” Baracka Obamu na ranim anketama 2007. godine – u potpunosti na osnovu prepoznavanja imena.

Međuizbori – s DeSantisom, koji je nadmašio već velika očekivanja u lošoj noći (uprkos očekivanom preokretu u Zastupničkom domu) – mogli bi biti prekretnica. Godine 2016. niko nije bio spreman za Trumpa. Rukovodstvu GOP-a (Grand Old Party – Velika stara stranka) se nije dopadao, ali u to vrijeme im se nije sviđao ni njegov glavni suparnik, teksaški senator Ted Cruz.

Republikanski birači nisu se umorili od pobjeđivanja

Nasuprot tome, DeSantis pokreće veći dio konzervativnog pokreta i čini se sasvim prihvatljivim za rukovodstvo – barem kao sredstvo za postizanje cilja.

Pa ipak, da budemo jasni, Trump ima velike, velike prednosti nad DeSantisom. Bivši je predsjednik, sa solidno lojalnim sljedbenicima. Osim toga, DeSantis nije tako karizmatičan kao predsjednici poput Ronalda Reagana, Baracka Obame ili Donalda Trumpa, koji su kreirali politički pokret oko sebe. Ali, Trumpove strijele su loše tempirane u danima pred ubjedljivu pobjedu na Floridi.

DeSantis je i dalje na svakim republikanskim primarnim izborima Golijat protiv Trumpa. Ali, činjenica da je guvernerova velika izborna noć u znatnom kontrastu u odnosu na Trumpovu monotonu noć čini situaciju mnogo tjesnijom – posebno zato što se republikanski birači nisu umorili od pobjeđivanja i prioritet će im biti kandidat koji ima najveće šanse da GOP ponovo dovede u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije