Kako je Srbin inspirirao državni udar u Americi

Aleksandar Savić je lideru organizacije Oath Keepers poslao video u kojem ga savjetuje kako preokrenuti pobjedu Bidena na izborima na osnovu iskustava svrgavanja Miloševića.

Aleksandar Savić je na sudu nazvan 'znanstvenikom i desničarskim video blogerom koji se doselio u Teksas prošle godine, a koji je osigurao plan za zbacivanje američke vlade' (Talking Points Memo / Printscreen)

Evo jedne zanimljive priče – na suđenju lideru organizacije “Oath Keepers” (Čuvari prisege, desničarske grupacije sklone rasizmu i nacionalizmu) Stewartu Rhodesu za organiziranje, poticanje i izvođenje napada na Kongres 6. siječnja 2021. godine, “izronilo” je nekoliko zanimljivih podataka.

Prvo, Rhodes je usko surađivao s političkim intimusom Donalda Trumpa, Rogerom Stoneom, čovjekom koji je umiješan u korupcijske afere, laganje FBI-u i mnoge druge sumnjive radnje, oko izvođenja pravog državnog udara napadom na zgradu Kongresa kada su htjeli spriječiti ozakonjivanje izborne pobjede Josepha Bidena.

No, za nas je, vjerojatno, zanimljivija priča o umiješanosti jednog čovjeka iz Srbije, znanstvenika Aleksandra Savića, koji je Rhodesu poslao video uradak u kojem ga praktično savjetuje kako i što učiniti i to na temelji iskustava svrgavanja s vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine.

Upravo je o tome govorio i tužitelj na suđenju Stewartu Rhodesu koji je rekao da je Savić “osigurao inspiraciju za pobunjeničke planove Oath Keepersa”.

Aleksandar Savić je na sudu nazvan “znanstvenikom i desničarskim video blogerom koji se doselio u Teksas prošle godine, a koji je osigurao plan za zbacivanje američke vlade”.

Uglavnom, prema navodima saveznog suda Rhodes je objavio svoje planove pripadnicima Oath Keepersa nakon što je dobio video snimku nazvanu “Korak po korak u proceduri kako pobijediti kada Milošević ukrade vaše izbore”.

Ta je video snimka postala vodič kako preokrenuti pobjedu Bidena na izborima korištenjem građanskog revolta kojim je Milošević zbačen s vlasti 20 godina ranije.

Stewart Rhodes je na web stranici Oath Keepersa objavio pismo u kojem se zahvaljuje “patrioti iz Srbije što nam je pokazao što trebamo učiniti”.

U jednoj izjavi za medije Aleksandar Savić je demantirao da su njegove riječi inicirale nasilje: “Postoje jako ljuti ljudi koji se počinili kaznena djela slušajući rap pjesme. Ne može netko tko je napisao, izgovorio, neke riječi biti odgovoran za druge ljude”.

Ipak, taj “patriota iz Srbije” koji “također voli Ameriku” pozvao je pobunjenike na izvođenje nasilnog državnog udara na temelju modela svrgavanja Slobodana Miloševića iza kojeg su, vjerojatno, stajale Sjedinjene Američke Države.

Ko je Savić?

Savić je ranije bio vrlo aktivan na internetu na kojem je osuđivao socijalizam rekavši jednom prilikom da se “nijedna istočna europska zemlja nije uspjela osloboditi socijalizma. Ako dođe do vas, svijet, kakav poznajete, prestat će postojati”.

On kaže da se javio Oath Keepersima jer mu se svidjelo ime te organizacije, a njihov program i ciljevi su tradicionalistički.

“Pitao sam se mogu li biti od koristi”, kazao je Savić.

Njegov LinkedIn profil ima poruku – “Patriota u srcu”, uz postavljenu veliku američku zastavu i riječi da je “Pandemija prevara koja se koristi da naškodi ekonomiji. Maske su najgluplja stvar ikada napravljena”.

Savićeva poruka američkim pobunjenicima glasila je: “možete izgubiti ili se možete boriti”.

U video poruci uspoređuje izbore 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama s izborima 2000. godine u Srbiji: “Kada proglase svoju lažnu izbornu pobjedu, morate pokrenuti masovni građanski neposluh”.

Također izričito kaže da bi moglo biti potrebno koristiti nasilje.

“Moraju osjećati strah. I dok broje lažne listiće, moraju razmišljati hoće li odatle izaći živi”, kaže Savić.

“Da, pozivam na nasilje, ako je to jedini način. Bili smo u toj situaciji”, dodao je Savić. “Možete izgubiti ili se možete boriti”.

U toj video poruci su i inserti Srbije iz 2000. godine. Pred kraj svira glazba, koju Savić opisuje kao “srpski marš iz Prvog svjetskog rata”, a u opisu videa stoji: “Upali smo u parlament”.

Ovdje možete pogledati Savićevu video poruku.

Ključni trenutak

Za Oath Keeperse Savićev video pojavio se u ključnom trenutku u vrtlogu emocija kroz koji su prošli Trumpovi simpatizeri nakon što je Biden izabran za predsjednika.

S obzirom na to da su izbori održani 3. studenoga, a glavne informativne mreže objavile su rezultate tek četiri dana kasnije, Trumpovi zagovornici mogli su se nadati pobjedi prvih nekoliko dana.

Za Rhodesa, Savićeva video poruka je bila dovoljna inspiracija za pokretanje akcije protiv proglašavanja Bidena predsjednikom.

Tužitelji kažu u optužnici da je Rhodes rekao da njegova grupa “sada mora učiniti ono što je narod Srbije učinio kada im je Milošević pokrao izbore”. “Odbijte to prihvatiti i masovno marširajte na Kapitol”.

Videozapis je dobio širu popularnost. Po svemu sudeći, predsjedavajuća Republikanske stranke u Arizoni Kelli Ward se pozvala na njega na skupu u Phoenixu u prosincu 2020.

Ward je upitala okupljene: “Koliko vas je vidjelo video poruku iz Srbije u kojoj se govori da su im izbori pokradeni? I što je poruka? Ako izgubiš sada, izgubio si zauvijek”.

Na pitanje o saveznoj optužnici, u kojoj je Rhodes rekao da je bio u “kontaktu” s njim i da mu je Savić poslao, kako je opisao, “pismeni savjet” što učiniti, Savić je ustvrdio da je “rekapitulirao” ono što je već rekao, da se Rhodes “hvalio” njihovim interakcijama.

Odbija podijeliti svoje elektronske poruke s Rhodesom, rekavši da je to pitanje privatnosti i sugerirajući da bi davanje tih e-poruka novinarima moglo biti kršenje zakona.

Savić je također rekao da ako američka vlada želi pristup njegovim porukama, može ih dobiti – ali, dodao je, još ga nitko nije kontaktirao od strane vlade.

Opčinjenost desničarskom Amerikom

Aleksandar Savić se preselio u Teksas iz Europe početkom 2021. godine. Znanstvenik je s doktoratom iz fizikalne kemije.

Radio je kao istraživač u privatnom sektoru u Europi prije nego što je došao u SAD.

“Prije mene, Ameriku je izabrao i Tesla, najsjajniji um svih vremena”, rekao je Savić. “Solženjicin je, također, došao u Ameriku”.

Nakon što je napustio Srbiju, živio je Francuskoj i Sloveniji i radio je kao znanstvenik. Pripremao se preseliti u Austriju, ali pojavio se COVID.

“Gledajući što će se dogoditi u Europi, u glavu mi je došla biblijska misao da dolazi potop. Potrebno je izgraditi arku da sve ideje stavimo u tu arku da ih sačuvamo i odemo u neku drugu zemlju gdje je još uvijek vladala sloboda”.

I tako je došao u SAD.

Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku, rekao je za Washington Post, kako je “paradoksalno” da je Savićev model za Trumpa bila pobuna građana u Srbiji, koji je poduprla američka administracija, baš u vremenu kada je Biden bio na čelu senatskog Odbora za vanjske poslove.

Vuksanović, koji je ranije radio u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da nikada nije čuo za Savića, čiji se stavovi čine dosta “kaotični” i vođeni žalbom zbog osobnih neuspjeha, dodajući: “Ne mogu reći da su Oath Keepers posebno ideološki sofisticirani ako im je Savićeva poruka bila inspiracija”.

Izvor: Al Jazeera