Reper koji mrzi Židove, hvali Hitlera i smatra da su i ‘bijeli životi važni’

Uvijek drzak, pun sebe i u centru pažnje, Kanye West je od cijenjenog muzičara i vrhunskog kreatora ukusa pao na dno društvene hijerarhije, ostavljen i prezren. Do kada?

Kanye West je stigao i do Bijele kuće gdje je, u posjeti Donaldu Trumpu, nosio kapu na kojoj je pisalo 'Make America Great Again' (EPA)

Ye, glazbenik i mogul ranije poznat kao Kanye West koji za sebe kaže „Ja sam Bog“, postao je poznat po tome što je neprestano razvijao svoj stil, ne držeći se aktualnih trendova, već vlastitog puta, iako je usput riskirao da izgubi obožavatelje.

Ta se filozofija uvijek protezala na njegov javni život – i uveliko ga je definirala. Preobrazio se iz hip-hop superproducenta u repera koji je osvojio svijet, od glavne zvijezde tabloida do pobunjenika u svijetu mode, od gospel izvođača nominiranog za Grammyja do predsjedničkog kandidata koji je hvalio Trumpov MAGA pokret, s jednom konstantom da je uvijek bio drzak, pun sebe i uvijek, što je najvažnije, u centru pažnje.

Unatoč nebrojenim kontroverzama, Ye je također uvijek uspijevao održati status cijenjenog glazbenika i vrhunskog kreatora ukusa. No, njegov položaj kao pojave u široj kulturi nikad nije bio slabiji nego u posljednja dva tjedna, koja su obilježena njegovim brojnim antisemitskim izjavama.

Poslovi mu se gase

Otkako je debitirao s majicom „White Lives Matter“, na reviji na Pariškom tjednu mode početkom listopada, Yeov najnoviji produženi javni ispad izazvao je pukotine koje se možda nikada neće moći popraviti. Nakratko su ga izbacili s Instagrama i Twittera zbog nekoliko antisemitskih primjedbi, pojavio se u selektivno montiranom intervjuu s Tuckerom Carlsonom s Fox Newsa tijekom kojeg je gunđao protiv Black Lives Matter i iznio bizarnu tvrdnju da su profesionalni dječji glumci smješteni u njegov dom kako bi manipulirali njegovom djecom. Objavio je da kupuje Parler, desničarsku društvenu mrežu.

Bila je to kulminacija još jednog vrlo javnog vrtloga za Yea, koji je veći dio ljeta proveo objavljujući ljutite komentare i prijetnje na Instagramu protiv svoje bivše supruge Kim Kardashian, urednice Voguea Gabrielle Karefa-Johnson (koja je njegove majice nazvala čistim nasiljem) i komičara Petea Davidsona.

Korporativna partnerstva koja su pomogla Yeu da se uspne do statusa milijardera gase se gotovo svakodnevno. Adidas je objavio da prestaje surađivati s njim, čime je okončana unosna linija tenisica Yeezy koja je postala kulturološki fenomen.

„Adidas ne tolerira antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje […] Nakon temeljitog pregleda, tvrtka je donijela odluku da odmah raskine partnerstvo s Yeom, prekine proizvodnju proizvoda marke Yeezy i zaustavi sva plaćanja Yeu i njegovim tvrtkama“, navodi se u priopćenju tvrtke, dodajući da će „Adidas prestati Yeezy posao trenutačno“. To je odluka s velikim implikacijama za Adidas, jer Yeezy generira procijenjenih dvije milijarde dolara godišnje, što je gotovo 10 posto godišnjeg prihoda tvrtke, rekao je analitičar Morningstara David Swartz.

Prošli tjedan Balenciaga je objavila da prekida suradnju s Yeom, koji je otvorio reviju raskošne modne kuće.

Kim Kardashian prekorila je svog bivšeg muža i oca njezino četvero djece tvitajući: „Govor mržnje nikada nije u redu niti se može opravdati. Stojim uz židovsku zajednicu i pozivam da se užasno nasilje i retorika puna mržnje prema njima smjesta prekine“.

Smrt majke kao moguća prekretnica

Otkako je došao na nacionalnu scenu svojim debitantskim albumom iz 2004. godine, Ye nije samo jedna od središnjih figura u američkoj kulturi zabave, već i važna osoba u poslovnom svijetu. Ali, kontroverze ga prate iz dana dan. Kaže ili učini nešto nečuveno ili potpuno uvredljivo, zatim pogoršava stvari dok obožavatelji pokušavaju opravdati njegovo ponašanje. Naposljetku, nađe neki način da se vrati, bilo putem isprike ili izdavanjem albuma koji mijenja igru.

Sve je sada poprimilo nestabilnije i mračnije zaokrete. Poput izjave da je „ropstvo bilo izbor“. Trenutak kada je Ye vjerojatno naučio kako privući pozornost izvan svoje glazbe dogodio se 2005. godine, četiri dana nakon što je uragan Katrina uništio New Orleans kada je ljutito izjavio „George Bush ne mari za Afroamerikance“.

Ovaj incident učinio je Yea svojevrsnim liberalnim herojem, ali to nikada nije bio status kojemu je težio niti status koji mu je posebno odgovarao. Yeova primarna odanost uvijek je bila samom sebi. On se 2009. godine na dodjeli MTV Video Music Awards, kada se 19-godišnja Taylor Swift popela na pozornicu kako bi primila nagradu za ženski video godine, nije složio s ovakvim razvojem događaja te se, navukavši sunčane naočale, popeo na pozornicu, zgrabio mikrofon i uzviknuo: „Yo, Taylor, stvarno sam sretan zbog tebe, ali Beyonce je imala jedan od najboljih videa svih vremena“.

Odjednom je Ye postao javni neprijatelj broj jedan. „Jednostavno me je sram što je moja povrijeđenost prouzročila nečiju povrijeđenost“, uplakano je rekao u The Jay Leno Showu, nakon što ga je Leno upitao kako bi se njegova pokojna majka, Donda, osjećala zbog njegovih nestašluka.

Donda West, profesorica koja je dosta zaslužna za njegovu karijeru, bila je posebno bliska s Yeom, a dubina njihovog odnosa prikazana je u šarmantnim scenama iz nedavnog Netflixovog dokumentarca Jeen-yuhs; Ye je debitirao s pjesmom „Hey Mama“ („I wanna scream so loud for you/ ‘Cause I'm so proud of you“) u talk showu Oprah s Dondom 2005. godine. Njezina smrt 2007. godine nakon operacije estetske kirurgije, često se navodi kao trenutak kad je Ye „pukao“.

Ye je obećao da će na neko vrijeme nestati iz središta pozornosti kako bi „analizirao što će s ostatkom svog života“. Odlučio se za Oahu na Havajima, gdje je počeo raditi na opsežnom magnum opusu, „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“. Kad je izašao iz izolacije u studenom 2010. godine, njegov je imidž bio na dobrom putu rehabilitacije, a album je ubrzao stvari. Album koji uključuje Nicki Minaj, Rihannu, Johna Legenda i Eltona Johna, „Twisted Fantasy“ bio je kulturna senzacija i ostaje jedan od najhvaljenijih albuma tog doba.

Ye je glazbeni genijalac koji je više puta promijenio pravce moderne pop muzike, a svi su genijalci svi pomalo ludi, zar ne? Mnogima se ova konstatacija ne dopada zato što se ta fraza koristi kako bi se ljudi oslobodili društvene odgovornosti. Možda je to opravdanje za njihovo neprikladno ponašanje. Ne možete inspirirati ljude jedan dan, a onda sljedeći dan govoriti o tome koliko volite Trumpa i biti na strani bijelih supremacista.

Sve čudnije i nepovezanije provokacije

Nakon općeg priznanja za „Twisted Fantasy“, Ye se usmjerio na modnu industriju. Iako nije imao iskustva kao dizajner, krenuo je u osvajanje modnog svijeta. Nakon brojnih neuspjeha u drugoj polovici desetljeća Ye je postigao ogroman uspjeh svojim Yeezy proizvodom u suradnji s Adidasom. Yeezy je pomogao revitalizirati industriju tenisica i postao brend vrijedan milijarde dolara. U intervjuima se uspoređivao sa Steveom Jobsom i Waltom Disneyem, a njegovo je samopouzdanje otišlo tako daleko da se usporedio s Mesijom.

Ye je postao i tabloidna zvijezda kada je 2012. počeo hodati s dugogodišnjom prijateljicom, fenomenom iz reality showa Kim Kardashian. Njihova se veza činila gotovo predodređenom, dvije slavne osobe kojima je pozornost često izgledala kao jedini cilj.

Yeove provokacije postajale su sve čudnije i nepovezanije. Iznenadio je mnoge dugogodišnje obožavatelje objavljujući svoje divljenje tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu. U međuvremenu, počelo je cvjetati njegovo prijateljstvo s mladom konzervativnom aktivisticom Candace Owens. Još jedna prekretnica u Yeovom skretanju prema sve opasnijoj retorici dogodila se kada se pojavio u sjedištu TMZ-a, popularne emisije o jet-setu, u svibnju 2018. godine, kada je neslavno sugerirao da je ropstvo izbor – od strane robova.

Ye je hvalio Adolfa Hitlera i naciste u jednom intervjuu, ali ti zapaljivi antisemitski komentari nisu dospjeli u eter. Snimljen je u zagrljaju s Trumpom 2018. godine kada je nosio crvenu baseball kapu „Make America Great Again“.

Onda je napravio album „Donda“, nazvanog po njegovoj majci koji je nominiran za Grammyja kao album godine. Netflixova dokumentarna serija Jeen-yuhs dočekana je uglavnom s odobravanjem kritike. Nakon još jedne turbulentne ere, činilo se da će Ye ponovno biti prihvaćen od šire javnosti, kao što je to uvijek bio slučaj.

„Stvar u vezi sa mnom i Adidasom je takva, ja doslovno mogu reći antisemitsko s****, a oni me se ne mogu odreći. I što sad“, rekao je nedavno.

E, tu se prevario. Prešao je svaku mjeru. Adidas je prekinuo suradnju s njim, a nakon toga i mnogi drugi sponzori ili poslovni partneri. Ye je trenutno na samom dnu društvene ljestvice. Ostavljen i prezren. Do kada?

Izvor: Al Jazeera