Turski i iranski dronovi: koji su vojno jači?

Turski dronovi bili su važni da Ukrajinci preokrenu rat na početku, dok su u proteklim sedmicama iranski dronovi iscrtali novu stvarnost u daljem toku rata u interesu Rusa.

Ukrajina je 13. septembra objavila da je prvi put uspjela oboriti bespilotnu letjelicu iranske proizvodnje koju su koristile ruske snage (Reuters)

Piše: Emin Habla

Ulazak turskih dronova u sukob na stranu Ukrajine predstavljao je važan preokret u ratu tokom njegovih prvih mjeseci, dok su u proteklim sedmicama iranski dronovi iscrtali novu stvarnost u daljem toku rata u interesu Rusa.

Rusi se oslanjaju na iranske dronove različitih vrsta, što potvrđuju ukrajinski i zapadni izvori, a Iranci demantiraju.

Ukrajinci štite svoje baze i nebo letjelicama Bayraktar TB2, koje Turska smatra simbolom svog vojnog uspjeha.

Kako je cijela priča počela?

Šta su ove borbene letjelice promijenile u svakodnevici rata između dva susjeda?

Suprotno onome što je slučaj kada su u pitanju Rusija i iranski dronovi, primjena turskih dronova u Ukrajini nije posljedica rata, već seže u raniji period.

Kompanija koja proizvodi dronove Bayraktar gradila je fabriku u Ukrajini prije izbijanja rata, a ukrajinske kompanije su također proizvođači motora za TB2.

Osim toga, Turska je Kijevu u dvije godine prodala jedan broj svojih dronova, što posmatrače navodi na mišljenje da su ukrajinske zalihe turskih letjelica znatno veće od očekivanog broja.

‘Čarobni štapić’ u rukama ukrajinske vojske

Francuski list La Croix opisao ih je kao “čarobni štapić”, koji je omogućio Ukrajincima da blokiraju napredovanje ruskih osvajača.

List napominje da su društvene mreže pune snimaka koji prikazuju ove dronove dok napadaju na ruske konvoje.

Na snimcima se vide “kolone tenkova koji upadaju u Ukrajinu i nailaze na snažne napade, zbog čega su prisiljeni zastati, makar i nakratko”.

U martu su ukrajinske kopnene trupe odale čast turskoj bespilotnoj letjelici na svoj način, posvetivši joj pjesmu koja hvali sposobnosti drona Bayraktar.

Na Facebook stranici kopnenih snaga je navedeno kako je objavljivanje ove pjesme ”osveta za ukrajinsku, gruzijsku, sirijsku, čečensku i tatarsku djecu s Krima”.

U ukrajinskoj pjesmi se kaže: ”Veliko stado ovaca je zalutalo kako bi ponovo vratilo staru državu. Ali, mi imamo pastira za ove ovce. Imamo Bayraktara!”

U drugom dijelu pjesme se kaže: ”Dovedite svu svoju vojsku, opremu i snaže rakete, ali naš komentar ima svega jednu riječ: Bayraktar!”

Priča o ruskoj upotrebi iranskih dronova počinje početkom jula, kada su Sjedinjene Američke Države počele iznositi optužbe da Iran namjerava opskrbiti dronovima svog saveznika Rusiju.

Bijela kuća je objavila da njeni obavještajni podaci ukazuju na to da će Iran dostaviti Rusiji stotine bespilotnih letjelica, kao ispomoć snagama te zemlje u suprotstavljanju otporu ukrajinske vojske na istoku zemlje.

The Washington Post je 30. augusta prenio riječi američkih dužnosnika koji su izjavili da je Iran poslao prvu isporuku svojih bespilotnih letjelica u Rusiju prije deset dana radi njihove upotrebe u Ukrajini, ali da su neke od njih pokazale nedostatke.

Kremlj negira da kupuju ‘samoubilačke’ dronove od Irana

Novine su citirale američke obavještajne agencije da je ta pošiljka uključivala najmanje dvije vrste bespilotnih letjelica koje su u stanju nositi streljivo za napade na radare, artiljeriju i druge vojne ciljeve.

Ukrajina je 13. septembra objavila da je prvi put uspjela oboriti bespilotnu letjelicu iranske proizvodnje koju su koristile ruske snage.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izjavilo je da je oborilo dron kamikazu Shahed-136 u regiji Harkiv, na sjeveroistoku zemlje.

Ministarstvo je, također, objavilo fotografije nečega što je ličilo na dijelove uništene bespilotne letjelice.

Novinska agencija Reuters je saopćila da vrh krila odgovara krilu letjelice Shahed-136.

Zapadne zemlje posljednjih dana u izjavama i akcijama sve učestalije osuđuju korištenje iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu.

Diplomatski predstavnici kažu da su SAD, Velika Britanija i Francuska poduzele korake u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o ruskom korištenju dronova u Ukrajini za koje se vjeruje da su iranske proizvodnje.

Međutim, iranska vlada je više puta demantirala informacije da snabdijeva rusku vojsku bespilotnim letjelicama, dok je Kremlj saopćio kako nema informacije u vezi s tvrdnjama da Rusija kupuje “samoubilačke” dronove od Irana.

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se ova pitanja tiču Ministarstva odbrane, ističući da njegova zemlja u specijalnoj operaciji u Ukrajini, kako je kazao, koristi rusku opremu i oružje s ruskim oznakama.

Unatoč iranskim i ruskim poricanjima, Ukrajina nastavlja objavljivati informacije o obaranju iranskih bespilotnih letjelica na svojoj teritoriji.

Velika šteta na ruskim oklopnim vozilima i artiljeriji

Tako je u posljednjim izjavama navela da je od sredine septembra uništila 223 bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Također je pokazala fotografije bespilotnih letjelica za koje tvrdi da su iranske proizvodnje, zahtijevajući od svijeta da izvrši pritisak na Teheran kako bi zaustavio snabdijevanje Rusije svojim dronovima.

Pod pretpostavkom da su ukrajinske i zapadne verzije priče u vezi s umiješanošću iranskih dronova u ukrajinski rat istinite, i dalje nije poznat njihov tačan broj i vrsta.

Informacije koje kruže upućuju na neke modele kao što su Shahed-136, Mohajer-6 i drugi.

Ime drona Bayraktar posebno se istaklo zadnjih godina, budući da je to posljednji i najvažniji krik vojne industrijalizacije u Turskoj, nakon godina opsade i pritisaka Zapada na zemlje nekadašnjeg Osmanskog carstva, kako bi ih spriječili da napreduju u vojnoj tehnologiji.

Popularnost turskog drona znatno se povećala nakon napada ukrajinskih snaga na kolone ruskih vojnih vozila.

U prvim sedmicama rata, zahvaljujući dronovima, nanesena je velika šteta ruskim oklopnim vozilima, kamionima i artiljeriji.

Iranski dronovi su, također, pokazali, prema ukrajinskim navodima, veliku razornu silu, posebno nakon očiglednog povlačenja ruskih kopnenih trupa posljednjih mjeseci u svjetlu ukrajinskog napredovanja na više frontova.

Iako je gotovo nemoguće procijeniti stvarni nivo efikasnosti bilo kojeg od dronova ove dvije zemlje u aktuelnom ratu, rivalstvo između Turske i Irana je očito.

Pojedini vojni analitičari govorili su o tome za agenciju AFP, pa je tako Vikram Mittal, profesor na američkoj vojnoj akademiji u West Pointu, naglasio da je ”dron tipa Mohajer-6 sličan po funkcionalnosti i veličini turskom dronu Bayraktar TB2”.

Cijena Shahed-136 između 1,5 i dva miliona dolara

Jean-Christophe Noel, francuski istraživač na Francuskom institutu za međunarodne odnose, smatra da su dronovi Mohajer-6 korišteni u Ukrajini “ruski odgovor na bespilotne letjelice TB2 koje koristi Ukrajina”, aludirajući time na dobro poznate turske naoružane dronove koji lete na srednjoj visini i odlikuju se po velikoj izdržljivosti.

Što se tiče efikasnosti iranskog drona, Noel ističe da je, “poput svih oružanih dronova, vrlo efikasan kada protivnik nema sredstava da se od njega zaštiti ili odgovori protiv njega”.

Mittal je objasnio da “veliki dio uspjeha postignutog na početku može zahvaliti tome da je to novo oružje na ratnom poprištu”, napominjući da će “ostati efikasno sve dok ga Ukrajinci ne uspiju zarobiti, otkriti njegove mogućnosti i razviti sisteme protiv njega”.

Što se tiče drugog iranskog drona, Shahed-136, drona kamikaze, čiji je cilj približiti se meti i eksplodirati ispred nje, Pierre Grasser, francuski istraživač iz centra Sirice u Parizu, kaže da “njegova upotreba spašava Rusiju od pribjegavanja krstarećim projektilima, čija se cijena kreće između 1,5 i dva miliona dolara”.

Međutim, ističe da je glavni nedostatak u tome što može pogoditi samo fiksne mete. Stoga, prema njegovim riječima, oni predstavljaju malu prijetnju raspoređenim trupama, pa “dolazak ovih dronova ne bi trebao promijeniti tok bitke”.

Što se tiče općenite usporedbe između iranskih i turskih dronova, Mariane Renaux, stručnjakinja za avione i dronove, izjavila je da se na ”vrhu tržišta nalaze SAD i Izrael”, dodavši da su ”turski dronovi na trećem mjestu, ali su pouzdaniji od iranskih dronova, za koje se ne čini da imaju veliku preciznost”.

Izraelci sve više zabrinuti zbog iranskih dronova

Unatoč tome, Noel primjećuje da “Iran ima klijente za ove letjelice na Bliskom istoku” (misleći na saveznike Teherana u Jemenu, Libanu i Iraku), “s tim da američke sankcije značajno ograničavaju broj onih koji žele nabaviti slično oružje”.

Reuters navodi da turski dronovi ne mogu parirati modelima koje proizvode lideri na tržištu, “Izrael i SAD”, u pogledu tehnologije, ali se odlikuju po nižoj cijeni i manjim izvoznim ograničenjima.

Agencija navodi, pozivajući se na neimenovani vojni izvor, da su performanse ovih (turskih) letjelica bolje od kineskih ili iranskih dronova koje je Rusija rasporedila u Ukrajini.

Međutim, francuski list Liberation, u izvještaju dopisnice iz Istanbula Anne-Sophie Faivre Le Cadre, spominje da su, za razliku od izraelskih dronova, koji nisu korišteni u vrlo intenzivnim sukobima, turski dronovi dokazali sposobnost u žestokim sukobima u Ukrajini, gdje napadaju ruske konvoje, a prije toga i u Azerbajdžanu, Libiji i drugim mjestima tokom posljednjih godina.

Dopisnica dodaje da postoji još jedna velika prednost ovih dronova u odnosu na američke ili izraelske, a to je da turske vlasti ne nameću ograničenja ili preduvjete onima koji žele nabaviti te letjelice.

“Turski dronovi su postali glavni izvor utjecaja Ankare, ali su, također, izvor meke moći koja je posvećena povećanju diplomatskog utjecaja Turske”, prema riječima francuskog savjetnika i istraživača Emilea Bouviera, a koje je prenijela francuska dopisnica.

Ukrajinci kažu da iranski dronovi ostavljaju razorne posljedice, zbog čega su Izraelci sve više zabrinuti zbog njih, strahujući od njihovog efekta u bilo kakvom sukobu u budućnosti između dvije strane.

Izraelska štampa je prepuna komentara i analiza vojnih stručnjaka koji pozivaju da se ove informacije shvate ozbiljno.

Turska letjelicu Bayraktar TB2 izvozi u 24 zemlje

Dok zapadne vojne procjene nastavljaju potcjenjivati značaj iranskih bespilotnih letjelica i njihov očekivani utjecaj na tok rata, zapadnjaci su posljednjih dana počeli upozoravati na opasnost ovih letjelica.

Tri zemlje – SAD, Velika Britanija i Francuska – pozvale su Vijeće sigurnosti UN-a da raspravlja o ruskom korištenju bespilotnih letjelica u Ukrajini, za koje se vjeruje da su iranske proizvodnje.

Komentirajući ovakve zapadne izjave, iranski vrhovni vođa je rekao da oni koji su  do sada govorili da su fotografije iranskih dronova fabricirane sada upozoravaju na njihovu opasnost.

Bez sumnje, utjecaj koji dronovi dvije zemlje imaju u ratovima u kojima se koriste naveo je brojne zemlje da traže njihovu nabavku.

Haluk Bayraktar, generalni direktor turske kompanije Baykar, koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica, otkrio je da je njegova kompanija svoje proizvode tipa Bayraktar TB2 izvozila u 24 zemlje.

Major Yahya Rahim Safavi, savjetnik iranskog vrhovnog vođe za vojna pitanja, izjavio je da 22 zemlje žele kupiti iranske bespilotne letjelice.

Izvor: Al Jazeera i agencije