Rasizam prisiljava desetke hiljada Britanaca da napuste poslove

Prema studiji TUC-a, manjine različitog etničkog porijekla i vjerske pripadnosti su najranjivije na rasizam i maltretiranje.

Studija otkriva dubinu problema rasizma u Velikoj Britaniji (Arhiva)

Piše: Ayoub al-Rimi

U jednom od šokantnih svjedočenja iznesenih u britanskoj studiji o rasizmu na radnom mjestu koja je nedavno provedena, univerzitetski profesor afričkih korijena priča kako je njegov kolega s podozrenjem komentirao to što je došao na posao u dobrom automobilu. Pitao je: “Odakle ti ovaj auto? Jesi li možda narkodiler?”

Još gore od toga, kada je profesor prijavio ovaj incident, odgovor menadžmenta je bio da se nalaze “u oblasti u kojoj dominiraju bijelci i ovakvi komentari su normalni”.

Studija, inače najopširnija te vrste koju je proveo Britanski kongres sindikata (TUC), navodi mnoga šokantna svjedočenja osoba koje su bile žrtve rasizma. Među njima je i svjedočenje radnice indijskog porijekla kojoj je rečeno da njen izgled ne odgovara poslu za koji se prijavljuje. Razlog je taj da “kompanija ne želi da radnici koji predstavljaju firmu nose smiješnu odjeću”, aludirajući time na šarenu indijsku nošnju.

Prema riječima iste radnice, ona ovaj incident nije prijavila, u strahu da će joj se osvetiti i otjerati s posla.

Ostavili posao zbog rasizma

Za razliku od slučaja radnice indijskog porijekla, studija britanskog TUC-a, koja je pripremana dvije godine i čiji su rezultati nedavno objavljeni, otkrila je da su deseci hiljada radnika bili prisiljeni napustiti svoja radna mjesta zbog rasizma kojem su bili izloženi, direktno ili indirektno kroz šale i zafrkavanje.

Prema studiji TUC-a, koji se smatra krovnom organizacijom britanskog sindikalnog pokreta, manjine različitog etničkog porijekla i vjerske pripadnosti su najranjivije na rasizam i maltretiranje, zbog čega gube osjećaj sigurnosti na radnom mjestu i odlučuju se za odlazak jer nisu u stanju da to podnesu.

Ova studija otkriva dubinu problema rasizma u Britaniji, s kojim se i dalje suočavaju hiljade žrtava kako na poslu tako i u politici. Postoje brojni primjeri političara i političarki koji su se žalili da su izloženi rasizmu i diskriminaciji unutar svojih stranaka zbog svoje vjerske pripadnosti.

Hiljade ostavki

Studija je otkrila da je više od 120.000 pripadnika manjinskih zajednica dalo otkaz na poslu zbog suočavanja s rasizmom na radnim mjestima. Diskriminacija radnika iz manjinskih grupa dovela do toga da izgube osjećaj sigurnosti na radnom mjestu i da osjećaju stalnu opasnost od maltretiranja i rasizma.

Ova studija se smatra dosad najvećom te vrste. Anketirano je gotovo 3,9 miliona radnika koji pripadaju različitim manjinama. Pokazalo se da se jedan od četiri radnika afričkih korijena ili pripadnika drugih manjinskih zajednica susreo sa rasističkim šalama u posljednjih pet godina.

Trideset pet posto radnika je potvrdilo da se osjeća manje sigurno na radnom mjestu, zbog čega je osam posto radnika koji pripadaju manjinskim grupama napustilo posao.

Zanimljivo je da četiri od pet osoba koje su se bile izložene rasizmu ne prijavljuju takve slučajeve, uprkos tome što postoji zakon za borbu protiv rasizma. Razlog je strah da će to utjecati na njihov profesionalni život ili da njihove žalbe neće biti shvaćene ozbiljno.

Dvadeset šest posto radnika je izjavilo da se ne osjeća ugodno na radnom mjestu i da izbjegavaju političke i druge diskusije, u strahu da će čuti mnoge komentare koje sadrže stereotipe o nekoj od manjina u društvu.

Također, 21 posto je potvrdilo da su rasistički komentari upućeni direktno njima ili u njihovom prisustvu, a da osobe koje su iznosile komentare ovakve vrste nisu sankcionirane na bilo koji način. Jednak procenat je izjavio da su bili izloženi namjernom maltretiranju, bilo da je riječ o izgledu, odijevanju ili boji kože.

Ovakva situacija se odrazila i na psihu pripadnika manjinskih grupa, jer je 31 posto izjavilo kako je to ostavilo traga na njihovo mentalno zdravlje, a trećina ispitanika je izjavila da se sada osjećaju neprijatno na svom radnom mjestu i da se ne osjećaju sigurno.

Sistemski i prikriveni rasizam

Komentirajući šokantne rezultate navedene u studiji, Frances O'Grady, generalna sekretarica TUC-a, naglasila je da informacije do kojih se došlo “daju uvid u pitanje rasizma na radnom mjestu u Ujedinjenom Kraljevstvu i skreću pažnju na institucionalnu i strukturnu diskriminaciju s kojom se suočavaju radnici iz manjinskih grupa.”

O'Grady otkriva je da je jedan broj osoba obuhvaćenih studijom, koji su potvrdili da su se suočili s maltretiranjem, uznemiravanjem i rasizmom, nisu prijavljivali svoja iskustva na radnom mjestu, što je opasan pokazatelj. Drugi su tvrdili da “postoji skriveni rasizam koji utječe na njihov svakodnevni rad”.

U oblike “skrivenog rasizma prema manjinama spada i uskraćivanje stručnog usavršavanja, da među posljednjima dobijaju unapređenja i nagrade, da im se daje radno vrijeme koje nije prikladno i da im se uskraćuje pravo na slobodne dane i korištenje godišnjih odmora u prilikama i periodima kada svi radnici uzimaju odmore, poput blagdana ili ljetnih odmora”.

Generalna sekretarica TUC-a opisala je da su rezultati do kojih je došla studija “sramotni”. “Odvratno je da u 2022. godini vidimo da rasizam i dalje postoji na radnom mjestu i da pitanje rase i religijske pripadnosti utječe na to ko ima pravo na obuku i napredovanje, a ko zaslužuje da bude otpušten”, kazala je.

Izvor: Al Jazeera