Kako Rusija skuplja nevoljke regrute za Ukrajinu?

Uz upade u hostele sa migrantskim radnicima, policija se optužuje i za racije u studentskim domovima i skloništima za beskućnike.

Najava mobilizacija izazvala je oštre reakcije, a u nekoliko gradova izbili su protesti (Reuters)

Marcel i njegovi prijatelji putovali su oko 900 kilometara od regije Volga do Moskve na kratkotrajni rad.

No, oko ponoći prošlog četvrtka, u hostelu u Moskvi probudila ih je policija.

„Tražili su naše dokumente. Pošto su tu bili i neki momci iz centralne Azije, pomislili smo da je policija upala zbog migranata i predali smo im naše pasoše“, kaže Marcel, 29-godišnjak, pripadnik manjinske grupe Biškir.

„Rekli su nam da se obučemo, jer je napolju hladno. Izašli smo, a oficiri za regrutaciju su već pripremali dokumente, po jedan za svaki pasoš. Rekli su nam da svi idemo na regrutaciju. Samo jedan od nas je potpisao, a ostali su odbili jer znamo svoja prava. Ali rekli su da ionako svi moramo otići u ured “, rekao je za Al Jazeeru, nakon što se vratio kući u Baškortostan.

„Kada smo došli tamo, nas četvoricu su odvojili i rekli nam – ‘to je to, sada ste mobilizirani'“.

Marcel, koji je želio da bude objavljeno samo njegovo ime, dao je Al Jazeeri pismenu žalbu koju je podnio i snimak od te noći, koji je napravio telefonom, kao dokaz za ono što je doživio.

„Konfiskovali su nam pasoše, navodno, da ih provjere. Kasnije, vratili smo se u hostel po naše stvari, a četiri policajca išla su sa nama. Čuvali su nas. Poslije smo se vratili u ured za regrutaciju.“

Spavali na stolicama pored policajaca

Nekoliko momaka koji su imali dosije odranije zbog kriminala, pušteni su, jer nisu podobni za vojsku, dok je još regruta dovedeno iz drugog hostela.

Dok su ostali bili neprijateljski raspoloženi, policajac koji ih je vozio savjetovao im je da se obrate svojim advokatima, priča Marcel.

„Tamo smo bili jedan dan. Hranu su nam dali samo dva puta i morali smo spavati na stolicama u hodniku, dok su policajci sjedili u blizini, ne dopuštajući nikome da ode“.

„Bili smo pod velikim pritiskom. Govorili su nam da ćemo biti uhapšeni ako odbijemo, a onda bismo svakako bili mobilizirani. U subotu ujutro, pušteni smo jer nismo željeli potpisati ništa i počeli smo pisati formalne žalbe Uredu tužioca. Od nas 12, sedam je mobilizirano“.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prije mjesec objavio djelimičnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, hiljade vojno sposobnih muškaraca napustile su državu kako ne bi bili regrutirani, dok su cijeli proces obilježile komplikacije.

Marcelova priča je primjer podmukle taktike za koju se vlasti optužuju u prikupljanju nevoljkih regruta.

Uz upade u hostele sa migrantskim radnicima, policija se optužuje i za racije u studentskim domovima i skloništima za beskućnike.

U Sankt Petersburgu, zvaničnici su priznali da su policajci i predstavnici dva vojna komesarijata upali u zgradu tražeći muškarce koji su primili pozive za vojsku, ali koji se nisu javili.

U međuvremenu, policija je navodno dijelila pozive mladim muškarcima na stanicama metroa u Moskvi i Sankt Petersburgu.

Zapaljeno više od 30 ureda za regrutaciju

Vojni komesar iz Moskve Maksim Loktev poriče da se uručenje poziva vrši u podzemnoj željeznici, ali je priznao da policija primjenjuje mjere uobičajene za hvatanje kriminalaca, uključujući i one koji izbjegavaju vojsku.

Zakonitost takve prakse u pitanje u parlamentu su doveli čak i Putinovi saveznici.

„Ovakve stvari nanose više štete nego ukrajinska propaganda. Teško je i zamisliti moralne i društveno-političke posljedice“, napisao je na Telegramu Kiril Kabanov, član Ruskog predsjedničkog vijeća za ljudska prava.

U javnosti vlada bijes jer se veliki broj Rusa, koji dosad uglavnom nisu bili pogođeni ratom, sada suočava sa stvarnom mogućnošću da završi na ratištu.

Najava mobilizacija izazvala je oštre reakcije, a u nekoliko gradova izbili su protesti.

Od početka mobilizacije, više od 30 ureda za regrutaciju širom zemlje je zapaljeno, većinom Molotovljevim koktelima.

Putinovo naređenje ipak nije svima promijenilo živote.

„U srcu sam Moskve sada, a blizu metroa ne hvataju nikoga“, rekao je Al Jazeeri 33-godišnji Andrej.

„Mirno je i tiho. U prvih danima je bilo čudnog ponašanja oficira za regrutaciju. Pozive su slali svima redom, jer su željeli brzo ispuniti plan, ne razmišljajući o kvaliteti njegovog provođenja. To im se obilo od glavu i sada sve ide kako treba.“

Ipak, i dalje postoje znaci haosa.

Poziv za invalida

Prošle sedmice, SOTA, jedan od posljednjih preostalih nezavisnih medija u Rusiji, izvijestio je da je poziv primio čovjek u invalidskim kolicima koji boluje od atrofije mišića.

Kasnije je ured za regrutaciju objavio izjavu na Telegramu u kojoj je naveo da je čovjek, zapravo, nesposoban za vojsku, za zabunu kriveći adrese koju je mijenjao.

Regruti se također žale da im se ne plaća, te da im nedostaje opreme.

Na jednom snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se oficir koji govori vojnim obveznicima da „nema dovoljno podveza za sve vas“.

Početkom oktobra, SOTA je izvijestio da je više od sto vojnih obveznika iz regije Brijansk odbilo raspoređivanje u Ukrajini, uprkos naredbama s vrha.

Ako je vjerovati Kremlju, mobilizacija bi mogla završiti brzo.

Putin je nedavno rekao da će mobilizacija biti gotova za dvije sedmice, navodeći da je pronađeno već 220.000 muškaraca, što je dovoljno za držanje 1.100 kilometara duge linije u Ukrajini.

Uslijedila je i objava moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina da je gradska kvota ispunjena.

U regiji Volge, Marcel se nada da će po završetku mobilizacije, izbjeći poziv.

Za sada,advokati mu savjetuju da ostane kod kuće i izbjegava ured za regrutaciju.

No, 24-godišnji Aleksej iz Moskve, koji je pobjegao u Gruziju nakon što je najavljena mobilizacija, ne vjeruje zvaničnim objavama.

„Poziv za vojsku je prošle sedmice došao na moju adresu“, rekao je Al Jazeeri iz Tbilisija.

„Bio sam u suzama kada sam to čuo. Iako nisam lično preuzeo poziv, traže me i mogu mi ga uručiti kada budem prelazio granicu. Znam da se ne mogu vratiti u domovinu“, kaže.

Izvor: Al Jazeera