Novinarka koja je otkrila aferu ‘Respiratori’: Međunarodni stručnjak objasnio, nisu za intenzivnu njegu

Italijanski stručnjak za biomedicinski inženjering rekao je pred Sudom BiH da respiratori koje je Federacija BiH nabavila u jeku pandemije COVID-a ne odgovaraju potrebama intenzivne njege.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dolati na Sudu BiH u predmetu 'Respiratori' (Armin Durgut/PIXSELL)

Medicinski respiratori koje je Vlada Federacije BiH kupila u vrijeme kada je pandemija korona virusa bila u svom piku u aprilu 2020. godine, nisu namijenjeni za intenzivnu njegu, rekao je međunarodni stručnjak za biomedicinski inženjering u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine, u maratonskom sudskom procesu koji ulazi u treću godinu, i u kojem se za zloupotrebu položaja sudi entitetskom premijeru Fadilu Novaliću i drugima.

Uz tehnički kisik za pacijente na COVID odjelu Kliničkog centra u Banja Luci, nabavka 100 respiratora za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji BiH jedna je od najvećih zdravstvenih afera u zemlji od početka pandemije korona virusa početkom 2020. godine.

„[Respirator ACM812 A] ne može biti korišten u jedinicama intenzivne njege. Može u ambulantnim kolima ili u hitnoj situaciji“, rekao je italijanski stručnjak Leandro Pecchia na državnom sudu Bosne i Hercegovine. Iste tvrdnje Tužilaštvu BiH je dostavio u novembru 2020. godine.

Uprkos novim potvrdama o propustima koji prate nabavku kontroverznih respiratora, novinarka koja je otkrila aferu Respiratori u aprilu 2020. nije optimistična da će se slučaj ‘Respiratori’ završiti uskoro.

„Cijeli ovaj proces od početka prati niz čudnih okolnosti“, rekla je u intervjuu Al Jazeeri Semira Degirmendžić, koja piše za portal Fokus.

  • Prošle su dvije i po godine otkako ste otkrili aferu ‘Respiratori’, u kojoj je direktno optužen federalni premijer Fadil Novalić. Suđenje još uvijek traje. Šta znamo o cijelom slučaju dosad?

– Od februara 2021, kada je počeo sudski proces u ovom slučaju, pa dosad čuli smo da je vlasnik ‘Srebrene maline’ [Fikret Hadžić] poslao SMS poruku premijeru Federacije FBiH [Fadilu Novaliću], u kojoj je rekao da ga je poslao Asim, u vezi sa respiratorima.
Znamo i da je Hodžić premijeru Novaliću poslao, na privatni mail, podatke o respiratorima, a premijer je nakon toga slučaj prebacio na ured.
Iz brojnih svjedočenja, i u sudnici prikazanih dokaza vidjeli smo da izuzev premijera, ostali članovi Vlade FBiH nisu znali da se nabavljaju respiratori, niti ko ih nabavlja, a zvanično o tome nije bilo govora niti na sjednicma Federalnog štaba civilne zaštite.
Znamo i da niko od onih koji su bili uključeni u nabavku nije kontaktirao, naprimjer, stručnjake iz Federalnog ministarstva zdravstva ili stručnjake iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo ili anesteziologe u vezi tih respiratora. Ured premijera Novalića vodio je tek privatnu komunikaciju sa jednom anesteziologinjom iz Travnika.
Šta sve to govori? Vlasnik privatne firme poslao je poruku premijeru, na osnovu koje je pokrenut čitav postupak nabavke prijeko potrebnih medicinskih respiratora za medicinske ustanove u Federaciji BiH. Ili, pojednostavljeno, ta privatna firma, Srebrena malina, dobila je posao na način da joj je iz federalnog budžeta uplaćeno oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka [oko 5,3 miliona eura], a da je ta firma tek nakon toga tražila gdje će kupiti respiratore.

Novinarka Semira Degirmendžić kaže da nije previše optimistična da će se slučaj ‘Respiratori’ završiti uskoro [Ustupljeno Al Jazeeri]

Znamo i da je strategija odbrane pokušati optužene osloboditi krivice pričom o tome da su respiratori bili neophodni u to vrijeme, i da je bilo jako teško doći do njih, jer je cijeli svijet bio u panici, svi su tragali za respiratorima… Naravno, taj dio jeste tačan, ali to ne može biti alibi za način kako su respiratori na kraju i kupljeni.
I, šta još znamo? Znamo da ti respiratori nisu u funkciji ni danas, nakon toliko vremena. Oni koji su otišli u Klinički centra u Tuzli su u skladištu, pokriveni ceradom i kupe prašinu. Iz bolnice u Orušaju smo dobili odgovor, kojeg su potpisala dva anesteziologa, da su pokušali staviti pacijenta na taj respirator, ali da je respirator počeo mijenjati modove, i da ga poslije nisu koristili.
Ono što smo od stručnjaka do sada čuli za ove respiratore, i to je u stvari po mome mišljenju i najvažniji dio ove priče, u potpunosti rasvjetljava namjenu tih respiratora, jasno definira gdje oni smiju biti korišteni, a ne da se za potrebe odbrane optuženih rizikuju ljudski životi, samo kako bi se opravdala njihova nabavka. To je ono na čemu trebaju insistirati i ljekari, jasno se izjasniti o tome, kao što su uradili i nezavisni vještaci.

  • Zašto sudski proces traje toliko dugo? Je li po vama sve moglo biti okončano ranije?

– Ovaj sudski proces se dosta odgađao, u različitim dijelovima postupka, zbog različitih okolnosti. Dvije godine se, naprimjer, čekalo na svjedoka, međunarodnog stručnjaka Leandra Pecchija, koji zbog njegovih drugih obaveza nije mogao fizički doći u Sud Bosne i Hercegovine i svjedočiti. Bio je voljan svjedočiti putem video linka, što opet Sud Bosne i Hercegovine nije omogućio, a to su pravdali nemogućnošću ostvarenja toga putem međunarodne pravne pomoći. Ove sedmice smo konačno čuli u sudnici vještaka Pecchiu koji je jasno kazao da respiratori ACM812 A nisu namijenjeni za jedinice intenzivne njege i da ovi uređaji za takvo nešto nemaju niti namjenu, niti potrebni certifikat. Kazao je to ranije i doktor Ismet Suljević, ali optuženi i njihove odbrane i dalje istrajavaju na tome da su to dobri respiratori. I da, neke stvari su mogle biti završene prije. No, očito da je bilo nekog vaganja. Događaji koji su se do sada dešavali u ovom procesu, ne ulijevaju previše optimizma da će se slučaj ‘Respiratori’ završiti uskoro.

  • Zašto je to tako? Znači li to da je pravosuđe Bosne i Hercegovine pod utjecajem politike u konkretnom slučaju?

– Od trenutka uvoza respiratora u Bosnu i Hercegovinu bilo je pokušaja, na prvom mjestu sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, da se respiratori stave u funkciju. O tim respiratorima su izrečeni hvalospjeli, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je pred Sudom BiH hvalila respiratore… A onda je, recimo, sa istog tog KCUS-a otišlo 13 anesteziologa, uz pismo javnosti u kojem su upozorili na sve nedostke respiratora. Stiče se dojam da su neki svjedoci dolazili u sudnicu samo kako bi dali alibi optuženim.
Možemo reći da cijeli proces prati niz čudnih okolnosti, počev od toga da je usred procesa u penziju otišla predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Džemila Begović, pa je na njeno mjesto došao sudija Branko Perić, koji je od početka imao niz primjedbi na račun Tužilaštva: dosta je nervozan u komunikaciji s tužiteljima, dok pokazuje visok stepen tolerancije prema optuženima i njihovim odbranama čak i kada se bahato ponašaju prema svjedocima ili vještacima Tužilaštva ili kada ih vrijeđaju.
Vladajuća stranka iz koje dolazi premijer (SDA), pokušava minimizirati cijeli slučaj, odnosno pokušavaju minimizirati ulogu i odgovornost premijera.

  • Novinarski tekstovi u Bosni i Hercegovini rijetko pokreću sudske procese. Vi ste ipak uspjeli u tome. Dobili ste i novinarsku nagradu Društva novinara BiH, i novinarsku nagradu Evropske unije, za tekst o respiratorima, ali i brojne optužbe. Jeste li očekivali ovako snažne reakcije?

– Iskrena da bude, nisam. Uradila sam tekst kao što sam uradili i hiljade ranijih tekstova. Fokusirala sam se na to da bude tačno ono što objavim: da vidimo šta se to građanima prešutjelo, kome je povjeren posao veći do 10 miliona maraka…
Naravno, mi novinari želimo da smo korektiv društva, da ako već pišemo, donosimo neke promjene nabolje. Negdje jeste postojala ta nada da će se to desiti i sa ovim mojim tekstom, ali nisam očekivala ovoliku reakciju.
Konačno, dosadašnja praksa i iskustva u Bosni i Hercegovini nam govore da će se prije reagirati na manje devijacije u društvu, a slabije tamo gdje je ozbiljniji kriminal.

  • Sjedinjene Američke Države uvele su početkom oktobra sankcije za premijera Novalića, ali ne zbog respiratora, već zbog slanja pisma penzionerima u sedmici pred izbore 2018. godine, čime je lobirao za stranku SDA. Razlog sankcija za neke izgleda poprilično benigno? Jeste li i vi iznenađeni sankcijama zbog tog pisma?

– To nije samo pismo, kako se pokušava prikazati. Za to pismo premijer je od Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje zatražio podatke za nekoliko stotina hiljada penzionera, i nezakonito ih obrađivao. To je tada utvrdila i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, kojoj su neki penzioneri prijavili slučaj. Osim toga, do danas je nejasno i koliko je to slanje pisma penzionerima koštalo budžet Federacije BiH. Zašto, naprimjer, ured premijera o povećanju penzija jednostavno nije obavijestio putem saopćenja za javnost? Ne mogu sa sigurnošću reći da li je to famozno pismo stvarni razlog američkih sankcija za premijera Novalića. Kolega Ivica Puljić je, naprimjer, govorio o respiratorima i namjenskoj industriji kao isključivim uzročnicima sankcija Washingtona. Ali, čak i ovaj primjer sa prenzionerima nije bezazlen kako se pokušava predstaviti javnosti.

Izvor: Al Jazeera