Rat u Ukrajini: Koja će vojska imati najviše koristi od zime?

‘General Zima’ intervenirao je četiri puta kroz historiju u korist Rusije, prvo protiv Mongola, a zatim protiv Šveđana i Francuza, i konačno protiv Nijemaca.

Ukrajinska zastava na ruskom tenku u blizini grada Izjuma u oblasti Harkiv (Al Jazeera)

Francuski list Le Figaro piše da su Kijev i Moskva u utrci s vremenom prije nego što zima zakomplicira vojne operacije, podsjećajući da je “general Zima” intervenirao četiri puta kroz historiju u korist Rusije, prvo protiv Mongola, a zatim protiv Šveđana i Francuza, i konačno protiv Nijemaca. Stoga postavlja pitanje: ”Hoće li se to ponoviti u ratu u Ukrajini?”

List je istakao da zima u Ukrajini može ići 30 stepeni ispod nule, što ozbiljno utječe na mogućnost manevriranja, ali da to “neće okončati borbe, već će ih samo zakomplicirati”, smatra Yohann Michel, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije.

”Ukrajinci će težiti tome da se pojača rat iscrpljivanja na područjima koja su oduzeta od te države, kao u Hersonu”, kaže Thibault Fouillet iz Fondacije za strateška istraživanja.

Za Rusiju, koja od početka septembra doživljava taktičke poraze, prema pisanju lista, zima može značiti mogućnost stabilizacije fronta, pa će biti od koristi, pogotovo što to znači i kraj obuke 300.000 rezervista čiji će dolazak predstavljati olakšanje za snage koje borave na frontu posljednjih sedam mjeseci. Međutim, i pored toga su male šanse da će ruska armija krenuti u novu ofanzivu tokom zime.

Utrka s vremenom

Strateški posmatrano, ”Rusija želi izbjeći gubitak nedavno pripojenih teritorija”, kaže Yohann Michel, dok Kijev nastoji povratiti što je moguće više teritorije prije nego što zima zakomplicira borbene misije, pogotovo jer će ukrajinska vojska dobiti novu američku pomoć u vrijednosti od 625 miliona dolara, kako kaže Thibault Fouillet.

Sa svoje strane, Edouard Jolly, istraživač specijaliziran za oružane sukobe, vjeruje da ”zamrzavanje ili promjena terena jeste ili nije strateška prednost, jer ratnik može iskoristiti promjene na terenu kao faktor iznenađenja, posebno u zimskom periodu, poput Hitlerovog napada 1941. godine, koji je olakšalo smrzavanje terena. Prema tome, Ukrajina može nastaviti svoju ofanzivu, ali sporijim tempom nego posljednjih sedmica.”

Iako mraz i hladnoća donose logističke komplikacije, jer dovode do prijevremenog trošenja opreme i boraca, u tom periodu nestaje i određeni broj biljaka i drveća, čime se otkriva kamuflaža mnogih jedinica, također mogu olakšati prelazak preko nekih plovnih puteva, a time i infiltraciju u neprijateljska područja.

Međutim, glavna opasnost za Ukrajince nisu ni hladnoća ni mraz, već pad Zapadne podrške, pogotovo jer je podrška Sjedinjenih Američkih Država nepredvidiva, a u Evropi na nju utječu ekonomska i energetska pitanja.

Iako su Evropljani do sada konstantno pružali svoju podršku Ukrajini kroz isporuke oružja i ekonomske sankcije protiv Rusije, neki strahuju od preokreta zbog rješavanja energetskih pitanja u zimskom periodu, iako Thibault Fouillet i Yohann Michel smatraju da su male šanse za to.

Izvor: Agencije