Sheikh Jarrah: Palestinska porodica se suočava sa prisilnim raseljavanjem

Porodica Salem živi u strahu dok u svakom trenutku čekaju na prisilno iseljavanje iz doma u kojem žive od 1951. godine.

Fatima Salem, u sredini, gleda Svena Kuhna von Burgsdorffa, desno, šefa misije Evropske unije za Zapadnu obalu i Pojas Gaze, dok se on obraća medijima tokom svoje posjete domu porodice Salem u naselju Sheikh Jarrah, u okupiranom Istočnom Jerusalemu, 20. decembra 2021, nakon što su izdate izraelske naredbe za deložaciju (AFP)

Živeći u strahu i grču, porodica Salem očekuje neminovno prisilno iseljavanje iz kuće u kojoj živi od 1951. i koja je trenutno dom za tri generacije.

Nakon što je izraelska doseljenička NVO podnijela zahtjev za tu imovinu, izraelski sud je presudio prošle godine da ova porodica koja broji 11 članova, uključujući četvero djece, u palestinskom naselju Sheikh Jarrah, u okupiranom Istočnom Jerusalemu, treba biti prisilno istjerana do 29. decembra 2021.

Prisilno iseljavanje je privremeno zaustavio izraelski sud 23. decembra nakon policijskog zahtjeva koji je uslijedio poslije protesta i konfrontacija između Palestinaca i izraelskih snaga.

Ali odluka o iseljavanju će sada biti sprovedena na nenanznačen datum ovog mjeseca, a porodici nije dozvoljeno da uloži žalbu.

Obavijest o deložaciji je matrijarhu porodice, 74-godišnjoj Fatimi Salem, uručio desničarski izraelski aktivista i član jerusalemskog gradskog vijeća Yonatan Yosef 9. decembra.

On, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Jerusalema Ariehom Kingom, tvrdi da je tu kuću kupio od njenih jevrejskih vlasnika, u čijem je posjedu bila prije 1948.

Članovi porodice Salem postali su izbjeglice 1948. godine, kada je nekih 700.000 Palestinaca prisilno istjerano iz svojih domova i sa svoje zemlje kada je osnovan Izrael.

Ova porodica je 1951. godine izdala kuću pod zaštićenim ugovorom o zakupu od Jordanskog čuvara neprijateljske imovine, koji je uspostavljen da upravlja imovinom uzetom od Jevreja u predjelima koje je kontrolisao Jordan nakon Arapsko-izraelskog rata iz 1948. Izrael je kasnije preuzeo kontrolu nad Istočnim Jerusalemom tokom rata iz 1967.

“Moji roditelji su živjeli ovdje od 1951. Ja sam rođena ovdje, ovdje sam se udala i rodila sam svu svoju djecu ovdje. Moja trojica sinova, njihove supruge i djeca svi sada žive ovdje”, kazala je Fatima Al Jazeeri.

“Nemamo gdje otići, a ne možemo priuštiti da iznajmimo drugi dom. Mogli bismo završiti na ulici po hladnom i kišnom zimskom vremenu.”

“Stres je nesnošljiv. Svi imamo problema sa snom i to pogoršava moje zdravstveno stanje.”

Palestinski stanovnici također dovode u pitanje autentičnost dokumenata koje su doseljenici pokazali kao dokaz za vlasništvo nad porodičnim domom Salemovih.

Fatima Salem (74) je rođena u domu koji doseljenici pokušavaju preuzeti (Al Jazeera)

U međuvremenu, dok Izrael primjenjuje zakone koji dozvoljavaju jevrejskim doseljenicima da zauzmu zemlju i imovinu u Istočnom Jerusalemu na kojoj tvrde da su živjeli prije rata 1948, isti zakoni ne važe za Palestince koji su prisilno istjerani iz svojih domova da bi se uspostavila država Izrael.

Prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), najmanje 970 Palestinaca, među njima u 424 djece, izloženi su riziku prisilnog iseljavanja u Istočnom Jerusalemu zbog slučajeva iznesenih pred izraelske sudove, prvenstveno od strane jevrejskih doseljeničkih grupa, uz podršku izraelske vlade.

Prisilno iseljavanje i naselja krše međunarodni zakon.

Opkoljeni

Zanimanje medija za slučaj porodice Salem je poraslo kada su 22 evropskih diplomata posjetila porodični dom Salemovih i otkada prate nagli skok u deložacijama i rušenjima palestinskih domova prošle godine.

U 2021, najmanje 317 Palestinaca je prisilno raseljeno iz svojih domova u Istočnom Jerusalemu, prema OCHA, dok je 161 zdanje srušeno pod izgovorom da im nedostaje dozvola za gradnju, koju je veoma teško dobiti od izraelskih vlasti.

Šef misije Evropke unije u okupiranim palestinskim teritorijama, Sven Kuhn von Burgsdorff, izjavio je da je šokiran predstojećom deložacijom porodice Salem i tražio je od Izraela da je zaustavi.

“Jedanaest osoba koje žive u porodičnoj kući Salemovih prijeti deložacija u narednih nekoliko dana, tokom Božića i usred zime”, von Burgsdorff je rekao medijima na pomenutoj lokaciji koju je posjetio 23. decembra.

“Za mene kao kršćanina, ovo je teško pojmljivo. Ovo je okupirana teritorija. Ljudi imaju puno pravo da ovdje žive. Evakuisani su 1948. iz Zapadnog Jerusalema i pronašli su utočište ovdje. Nakon 70 godina, vlasti ih žele ponovo izbaciti i pretvoriti ih još jednom u izbjeglice.”

“Ovo je nehumano i nepošteno.”

Ibrahim Salem, Fatimin sin, kaže da im doseljenici zagorčavaju život, posebno vikendima kada praktično žive pod opsadom, opkoljeni izraelskim doseljenicima na obje strane.

Ovo naselje također blokiraju izraelske snage kako bi spriječile pristalice i prijatelje da se pridruže porodici u solidarnosti, dodao je on.

“Grupe doseljenika dolaze pod zaštitom policije i vrijeđaju i gađaju porodicu u našem domu kamenjem, zahtijevajući da odemo i rekavši nam da kuća i zemlja pripadaju njima”, Ibrahim je kazao Al Jazeeri.

“Policija samo posmatra i ne reaguje. Ako ali neki Palestinci odgovore verbalno ili kamenjem, njih tuku i hapse.”

Palestinci su zapalili nekoliko automobila u naselju koji pripadaju izraelskim doseljenicima (Al Jazeera)

Prošlog petka su Ibrahima i Fatimu napali doseljenici i policija, zbog čega je Fatimu sanitet morao odvesti u bolnicu.

Izraelske snage su gađale suzavcima, zvučnim granatama i fizički su napadali stanovnike, aktiviste i novinare, prema podacima OCHA.

Najmanje jedan novinar i jedan izraelski granični policajac povrijeđeni su u ovom metežu.

‘Očekujemo još nasilja’

Prošle godine su neminovna iseljavanja drugih palestinskih porodica u Sheikh Jarrahu pokrenula vojnu konfrontaciju između palestinskih oružanih grupa u opkoljenom Pojasu Gaze i izraelske vojske, pokrenuvši 11-dnevni rat.

Drugog novembra su četiri palestinske porodice suočene sa prisilnim iseljavanjem u Sheikh Jarrahu jednoglasno odbacile prijedlog izraelskog suda, koji je tražio od njih da prihvate doseljeničko vlasništvo nad zemljom u Istočnom Jerusalemu na kojoj su smješteni njihovi domovi.

Slučaj Sheikh Jarraha, prema izvještaju specijalnog izaslanika UN-a, “postao je simbol prijetnji prisilnog raseljavanja brojnih palestinsih porodica u Istočnom Jerusalemu s ciljem uspostavljanja jevrejske većine u ovom gradu i kreiranja ireverzibilnih demografskih činjenica na terenu”.

Ibrahim Salem sa svojom kćerkom Fatimom (Al Jazeera)

A porodica Salem, u međuvremenu, strahuje za svoju budućnost.

Ibrahimova supruga Sabreen, kaže da je zarbrinuta kako će preživjeti zimske uslove ukoliko njena porodica ostane bez svog doma i bude prisiljena spavati vani. Kazala je da njena devetogodišnja kćerka Fatima ima noćne more zbog njihove nesigurne budućnosti.

“Svaki put kada čuje konfrontacije vani, ili doseljenike kako viču, ona se mnogo uplaši i počne se tresti”, Sabreen je kazala Al Jazeeri.

“Očekujemo još nasilja ovog petka kada doseljenici ponovo dođu u naše naselje.”

Izvor: Al Jazeera