Otkud ruska mornarica kod obala Irske?

Usred ukrajinske krize, Rusija je bacila oko na iznimno važnu, ali vrlo osjetljivu na napade, povezanost dva kontinenta na kojima Moskva ima najviše neprijatelja.

Rusi su prošle godine poslali svoje 'ribare' nedaleko Corka, odakle su oni mapirali kablovsku mrežu (Reuters - Ilustracija)

Zanimljiv se razvoj događaja odvija nedaleko od obala Irske, a povezan je s rusko-ukrajinskom krizom. Naime, ruski vojni brodovi već treću godinu dolaze u to područje i izvode vojne vježbe.

To jesu međunarodne vode, ali tu je i ekonomski pojas za irske ribare, osobito one s otočja Cork koji održavaju mirne prosvjede radi „katastrofalne štete po okoliš“ koju uzrokuje ruska mornarica s ispaljivanjem raznih oružja i streljiva u more. Irska vlada je upozorila ribare da ne bi smjeli riskirati svoje živote.

I odjednom stiže priopćenje iz ruske ambasade u Irskoj s porukom da rusko Ministarstvo obrane razumije zabrinutost lokalnih ribara tako da će svoje brodove pomaknuti izvan ekonomskog pojasa.

Vojni brodovi iznad optičkih kablova

E, sada je najlogičnije pitanje otkud ruska vojska kod obala Irske? Odgovor glasi – u tom se području ispod mora nalaze fiber-kablovi koji povezuju Irsku sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno Ameriku s Europom, odnosno NATO sa saveznicima u Sjevernoj Americi, jer ne smijemo zaboraviti ni Kanadu.

Riječ je, ponajviše, o internet vezama preko kojih idu razni podaci, komunikacije, velike financijske transakcije.

I sada bi ruski vojni brodovi mogli biti pozicionirani izravno iznad fiber optičkih kablova putem kojih se svakodnevno obavljaju na milijune raznih komunikacija između Sjeverne Amerike i Europe, što su evidentirali i NATO i irske obrambene snage.

Ni ribari nisu što su nekad bili

Rusi su prošle godine poslali svoje “ribare” nedaleko Corka, odakle su oni mapirali tu kablovsku mrežu. To znači da bi Rusi mogli u svakom trenutku prekinuti internet signal zapadnih vojnih, političkih i ekonomskih saveznika između dva kontinenta.

Usred ukrajinske krize i više od 100.000 ruskih vojnika i ogromnog broja tenkova, borbenih vozila, brodova i spremnih aviona koji su na ukrajinskim zemljanim i morskim granicama, Rusija je bacila oko na iznimno važnu, ali vrlo osjetljivu na napade, povezanost dva kontinenta na kojima Moskva ima najviše neprijatelja.

Eto sada znamo odakle Rusi kod obala Irske, ali ne znamo kako će se situacija dalje odvijati.

Izvor: Al Jazeera